Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nestačili na kanadských mladíkov. V sobotu prehrali obe dvojhry

Slovenskí tenisti nepostúpili na novembrový finálový turnaj Davisovho pohára do Madridu. V kvalifikačnom dueli prehrali na antuke v Bratislave s Kanadou 2:3.

02.02.2019 09:45 , aktualizované: 17:55
SR Bratislava tenis DC Kanada Slovensko BAX kližan Foto: ,
Kanadský daviscupový reprezentant Denis Shapovalov podáva ruku Slovákovi Martinovi Kližanovi po výhre v prvej sobotňajšej dvojhre.
debata (2)

O všetkom rozhodla až záverečná dvojhra, v ktorej Norbert Gombos podľahol Felixovi Augerovi-Aliassimeovi 3:6, 4:6. Gombos nastúpil namiesto pôvodne nominovaného Filipa Horanského. Slováci budú v septembri bojovať o udržanie sa vo svetovej skupine.

Gombos v úvode súboja s Augerom-Aliassimeom kvalitne returnoval a za stavu 1:1 mal k dispozícii brejkbal. Kanaďan ho však odvrátil a v koncovke setu slávil úspech. Za stavu 3:4 Gombosovi odišlo prvé podanie, spravil niekoľko nevynútených chýb a prišiel o servis.

V ďalšom geme síce viedol 30:0, no Auger-Aliassime potom získal štyri fiftíny za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou.

Daviscupový boj Slovensko - Kanada Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Dominik Hrbatý a Martin Kližan.

V druhom sete za stavu 3:3 čelil Gombos dvom brejkbalom. Vďaka kvalitnému podaniu a výbornej obrane ich odvrátil, čo ho povzbudilo a v ďalšom geme mal možnosť na zisk súperovho servisu. Nevyužil ju však, za stavu 4:4 prišiel o podanie a Auger-Alliasime už dotiahol zápas do víťazného konca.

„Félix Auger-Aliassime hral úžasný tenis, možno mal 80 či 90-percentnú úspešnosť prvého servisu, Noro Gombos mal možno dve-tri šance, ale tie nevyužil. Félix využil hneď svoju prvú šancu v prvom sete, v druhom sete potom druhú. Kanaďan hral vynikajúco a zaslúžil si vyhrať. Félix hrá agresívny útočný tenis a Filip Horanský má trochu pomalšie poňatie hry. Preto sme sa rozhodli pre Nora, aby sa ho pokúsil zatlačiť do defenzívy, ale, žiaľ, jeho súper hral bezchybný tenis. Ak bude takto pokračovať, bude nielen v stovke, ale aj v najlepšej päťdesiatke,“ zhodnotil kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý rozhodujúcu dvojhru súboja Slovensko – Kanada pre RTVS. Hrbatý sa vrátil aj k zápasu Martina Kližana s Denisom Shapovalovom, v ktorom bol tiež úspešnejší kanadský tenista.

„Martin Kližan mal zopár šancí, ale nepodarilo sa mu odskočiť súperovi. A svetový tenis je o tom, že treba využiť aj tých pár šancí, ktoré sa naskytnú. Martin niekedy zahral kratšie údery vo výmenách a nedokázal sa vymaniť z tlaku súpera. Shapovalov ukázal, že je to svetový supertalent. Hral s ľahkosťou, na milimeter presne k čiaram, keď to potreboval. To je veľkosť hráča a jeho budúcnosť,“ dodal nehrajúci kapitán SR.

Po piatkových dvojhrách bol stav nerozhodný 1:1, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Denis Shapovalov zdolal domácu dvojku Filipa Horanského 6:4, 7:5 a potom si Martin Kližan poradil s kanadskou dvojkou Félixom Augerom-Aliassimom 7:5, 6:3.

Piatkové dvojhry stretnutia Slovensko - Kanada Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Filip Horanský a Denis Shapovalov pred úvodnou...

V minulosti Slovensko odohralo s Kanadou jediné daviscupové stretnutie. V roku 1997 triumfovali Slováci v Montreale a zabezpečili pre svoju krajinu prvýkrát postup do svetovej skupiny. O víťazstvo 4:1 sa vtedy dvoma bodmi zaslúžil súčasný kapitán SR Dominik Hrbatý, rovnako dva body pridal aj Karol Kučera.

V rámci reformy súťaže sa vo februárovom kvalifikačnom kole predstaví v súbojoch o postup na koncoročný turnaj 24 mužstiev. Dvanásť víťazných tímov sa pridá k štyrom semifinalistom tohtoročnej edície (Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a USA) a držiteľom dvoch voľných kariet (Argentína a Veľká Británia).

Týchto osemnásť národných výberov sa zúčastní na koncoročnom finálovom turnaji, ktorý sa uskutoční 18. až 24. novembra 2019 v Madride.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára

SLOVENSKO – Kanada 2:3

  • Filip Horanský – Denis Shapovalov 4:6, 5:7
  • Martin Kližan – Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3
  • Martin Kližan, Filip Polášek – Shapovalov, Auger-Aliassime 3:6, 7:5, 6:3
  • Kližan – Shapovalov 6:7 (4), 4:6
  • Norbert Gombos – Auger-Aliassime 3:6, 3:6

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Filip Polášek #davis cup