Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Shapovalov? Žije na Bahamách, hrá za Kanadu, no ťahá ho Rusko s Putinom

Hanblivý, tichý, pre niekoho možno nezaujímavý. Ale keď vezme do rúk tenisovú raketu a pošle na opačnú stranu kurtu prvú loptičku, premení sa na zviera. Hovorí po rusky a hoci dnes žije na Bahamách, raz by sa možno presťahoval do Petrohradu.

30.01.2019 17:08
Shapovalov Foto:
Denis Shapovalov na Australian Open 2019.
debata

Aj taký je Denis Shapovalov, najväčšia hviezda blížiaceho sa stretnutia Davisovho pohára medzi Slovenskom a Kanadou.

Aj plagát zmizol

Na začiatku roka 2017 bol veľkou neznámou. Pohyboval sa na menej prestížnych turnajoch kategórie Futures a slabšie obsadených challengeroch. Prišiel však august a dlhovlasý blondiak vybojoval niekoľko zaujímavých víťazstiev. Odmena? Divoká karta na Rogers Cup v Montreale. Mal iba 18 a v rebríčku ATP svietilo vedľa jeho mena číslo 143.

„Tento turnaj obrátil môj život naruby,“ priznal spätne.

Prešiel cez 1. kolo – prekvapenie. Potom zvládol aj nasledujúce – to mu už tlieskala zaplnená hala. Na ďalší deň to mal byť zápas jeho života – turnajový pavúk ho zviedol na jeden dvorec so slávnym Rafaelom Nadalom.

Počas celého týždňa býval Shapovalov v rodine svojho kamaráta, ktorý v pondelok pricestoval do Bratislavy v pozícii kanadskej dvojky – Félixa Augera-Aliassimeho.

Obaja mladíci od detstva uznávali legendárneho Španiela, Auger-Aliassime až tak, že v suteréne rodinného domu si vyvesil obrovský plagát rodáka z Malorky. Ale premotivovaný Shapovalov – ráno, v deň zápasu – ho strhol zo steny.

Ak hráč, ktorý je v rebríčku výrazne nižšie ako tí najlepší, narazí na Nadala, zväčša spanikári. Na kurt nastupuje s chabou nádejou, že nedostane výprask.

Neočakáva víťazstvo, chce len odísť so vztýčenou hlavou a štipkou sebavedomia. Netrúfa si na výnimočné údery, loptičky vracia do miest, z ktorých sa dá pohodlne útočiť – ako na tréningu. Nik by Shapovalovovi nevyčítal, ak by v auguste 2017 urobil to isté.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ready... set.... : @peterkotsa

Príspevok, ktorý zdieľa Denis Shapovalov (@denis.shapovalov),

Neskrýva emócie

Lenže toto sú situácie, ktoré odlišujú výnimočných od priemerných – zápasy, v ktorých sa rodia nové hviezdy. Shapovalov bol od začiatku odvážny, za víťazným úderom šiel hneď, ako to bolo možné.

„Ak proti nemu chcete vyhrať, nesmiete váhať. Čakať, že sa Rafa pomýli, to sa predsa nikdy nestane. Bude vás preháňať po kurte ako myš,“ vracal sa vo svojich spomienkach aktuálne 25. hráč rebríčka ATP.

Začal sa tretí set, Shapovalov už toho mal plné zuby – predsa len, nebol zvyknutý na také náročné zápasy.

„Povedal som si, že aj keď ho nezdolám, musím bojovať až do konca,“ prezradil. Ale podarilo sa, mladučký Kanaďan vyhral a v tej chvíli sa z neho stal národný hrdina – aspoň na chvíľku bol ako Sidney Crosby. „Vôbec si nespomínam, čo sa dialo potom. V aréne bol taký veľký hluk, že som mal som pocit, že mi prasknú bubienky. Bolo to najhlučnejšie prostredie, aké som kedy zažil,“ povedal.

Na kurte z neho sršia emócie. Pomáha si rôznymi gestami i pokrikmi – vie sa tešiť, ale aj poriadne hnevať.

„Ale ako človek,“ zamyslel sa. „Podľa mňa som hanblivý a nezaujímavý. Ale keď prídem na kurt, je zo mňa zviera. Sme zabávači, to je naša práca – ukázať ľuďom poriadnu šou. Už ako malý som sníval o veľkých zápasoch pred zaplneným hľadiskom, som šťastný, že som sa dostal na túto úroveň. Niekedy mám pocit, že mojou úlohou na kurte je zo seba vydať všetky emócie a pocity,“ prezradil.

Emócie zo seba vydal Shapovalov aj pred rokom – počas daviscupového stretnutia medzi Kanadou a Veľkou Britániou. Po tom, ako v súboji s Kylom Edmundom prehral svoje podanie, chcel v zlosti odpáliť loptičku do hľadiska. Trafil však empajrového rozhodcu – priamo do oka. A ten následne rozhodujúci zápas ukončil. Kanada aj preto prehrala 2:3.

Rusko za Bahamy

Keď sa povie Shapovalov, v mene počuť všetko, iba nie angličtinu. Má silné ruské korene. Jeho rodičia opustili Sovietsky zväz na začiatku 90. rokov a presťahovali sa do Izraela. Tam sa narodil aj Denis – v Tel Avive. Nemal však ani deväť mesiacov, keď sa rodina sťahovala opäť.

„Rozhodli sme sa pre Toronto, život v Izraeli bol v tom čase príliš nebezpečný,“ prezradila pre denník The Times of Israel mama Tessa.

Ona spravila z malého Denisa veľkého tenistu. Kedysi sama reprezentovala Sovietsky zväz, neskôr trénovala a celé svoje know-how investovala do syna.

„Rodičia mali veľmi ťažký život, zaslúžia si môj rešpekt. Som rád, že môžem reprezentovať Kanadu, no mám niekoľko priateľov aj medzi izraelskými tenistami,“ vysvetľoval svoj vzťah ku krajine svojich predkov.

Hoci dnes žije na Bahamách, páči sa mu aj v Rusku. „Raz by som sa tam možno presťahoval. Páči sa mi Petrohrad,“ povedal po rusky pre Sport-Express, keď vlani v septembri štartoval v tomto meste na prestížnom podujatí. A potom pridal ešte jeden veľký sen: „Chcel by som raz stretnúť Vladimira Putina.“

Na ďalší deň po trojsetovej bitke z turnaja vypadol. Jeho katom bol – paradoxne – Martin Kližan.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
debata chyba