Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neskutočne hladný Djokovič. Nadala chce teraz skoliť aj v jeho obývačke

Najprv arcirival Rafael Nadal a potom aj nedotknuteľný Roger Federer. Srb Novak Djokovič oficiálne odštartoval grandslamovú naháňačku.

28.01.2019 18:36
Novak Djokovič Foto: ,
Takto pózoval Novak Djokovič s trofejou deň po víťazstve v Melbourne.
debata (1)

Aj rozum sa zastavil

Keď legendárny chlapík so šachovnicovou čelenkou – Pat Cash – spovedal v Austrálii svojich bývalých súperov, zakaždým dostal rovnakú odpoveď. Tak ako on, aj Mats Wilander, John McEnroe, Ivan Lendl, ale aj Boris Becker zostali v nemom úžase. „Všetci mi potvrdili, že ešte nikdy nevideli, aby niekto udieral do loptičky tak dobre ako Djokovič. Bol to tenis, nad ktorým zostával rozum stáť,“ vyhlásil 53-ročný rodák z Melbourne.

Veru, na Australian Open sa hralo schizofrenické finále. Na jednej strane bolo nudné, lebo Nadal – aj keď sa to od neho očakávalo – chvíľami nebol dôstojným súperom. Ale bolo tiež výnimočné, lebo Djokovič po famóznom výkone vyhral v Aréne Roda Lavera ako vôbec prvý už siedmu trofej.

Novak Djokovič - deň šampióna Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič pred finále proti Rafaelovi...

Z grandslamov ich má celkovo má pätnásť, v historickej tabuľke sa odpútal od Peta Samprasa. „Nuž, nenachádzam slová. Nemal som dosiaľ veľa času zamýšľať sa nad tým, ale určite tak urobím,“ vyhlásil Djokovič, keď mu novinári pripomenuli dôležitý štatistický údaj.

Sampras, ikona 90. rokov – alebo hráč, ktorý vo svojej generácii nemal páru. S kariérou sa rozlúčil, keď mal 31 – tak ako dnes Djokovič. Kalifornčan usúdil, že už viac nechce cestovať.

Sebecká existencia

V roku 2014 sa vrátil na Australian Open v pozícii diváka. Počas tlačovej konferencie musel okrem iného odpovedať aj na otázku, ako vplýva vekový faktor na život špičkového tenistu.

„S pribúdajúcimi rokmi ide všetko ťažšie,“ zamyslel sa Američan s gréckymi koreňmi. „Okrem cestovania aj samotný tenis. Človek sa cíti poriadne opotrebovaný. Z vlastnej skúsenosti – posledných pár rokov na okruhu som bol unavený, tenis som si síce užíval, ale bola to drina,“ dodal.

Toto zrejme nebude Djokovičov prípad. Na kurte sa pohybuje stále rovnako dobre, ak nie najlepšie v kariére.

Ale napriek tomu rozumie, o čom pred piatimi rokmi Sampras rozprával. Zverenec Slováka Mariána Vajdu prišiel do Melbourne bez rodiny – manželka s dvomi malými deťmi zostali doma. Počas odovzdávania trofeje na nich spomínal, ďakoval im za obetu, ktorú neustále prinášajú, len aby on mohol získavať ďalšie trofeje. Dokonca to nazval sebeckou existenciou!

Avšak Djokovič je zrejme predsa len iný ako Sampras. Jeho túžba po úspechoch je rovnaká, ako keď získal svoj prvý grandslam. „Ale potrebujem si poriadne organizovať život, pretože teraz som otec a manžel. Už to nie je iba o tenise,“ zdôrazňuje.

Pred rokom v Austrálii vypadol v osemfinále, podrobil sa operácii lakťa a všetko bolo odrazu inak. Už nielenže nevyhrával, ale ani si neveril. A pochybnosti, či sa ešte niekedy vráti do víťaznej formy, boli čoraz väčšie.

Áno, znie to bizarne – ubehlo 365 dní a Srb odvtedy získal tri grandslamy a už iba trofej z Roland Garros ho delí od jedinečného úspechu. Štyri v sérii – to sa nepodarilo ani Federerovi s Nadalom.

Nahý na kurte

Teraz ich má pätnásť, je dva za Španielom a päť za Švajčiarom. Djokovič verí, že oboch raz predbehne. „Je to moja motivácia. V tejto, ale aj v nasledujúcich sezónach sa zameriam predovšetkým na víťazstvá na grandslamových turnajoch,“ pripomenul. To sú slová do bitky.

„Tenisový kurt je miesto, kde som úplne nahý. Akoby som svetu ukazoval oba svoje extrémy – emocionálne aj charakterové. Zároveň je to priestor, kde sa môžem o sebe veľa naučiť. Stále mám hlad,“ prezradil.

Keď sa rozhovorí o budúcnosti, každý sa ho pýta – koľko rokov ešte? Rodák z Belehradu v tej chvíli nevie odpovedať. „Takto nad tým neuvažujem, je to predčasné a zbytočné. Sústredím sa radšej na seba, aby som bol v pohode – mentálne, fyzicky aj emocionálne. Preto, aby som mohol hrať na najvyššej úrovni ešte niekoľko sezón,“ dodal.

Video

Na prelome mája a júna sa najlepší tenisti zídu v Paríži – na jedinom antukovom grandslamovom turnaji v roku. Zatiaľ čo v sobotu stávkové kancelárie mali jednoznačného favorita – Rafaela Nadala – po melbournskom finále to už tak jasné nie je. Za jeden deň klesol kurz na Djokoviča zo 4,0 na 3,2.

„Ale na antuke potrebujem pridať. Predovšetkým sa musím zlepšiť v porovnaní s lanskou sezónou. Viem, že teraz som už v inej pozícii, ale ak chcem v Paríži uspieť, musím zamakať. Samozrejme, najväčšou výzvou bude premôcť Nadala. Ale budú tam aj Federer, Dominic Thiem a Alexandrev Zverev – pozor na nich,“ vyhlásuje odhodlane.

Je to v pohode

Po nedeli je všetko možné. Aj to, že Nadalovej dominancii na antuke – v jeho obývačke – bude čoskoro koniec. Djokovič sa prihlásil do boja o tenisovú večnosť a titul z Paríža sa mu raz môže v grandslamovej tabuľke náramne hodiť.

Predstihne raz Federera? Väčšina jeho dnešných súperov na okruhu ATP to napriek stále veľkému rozdielu pripúšťa.

„Ako sa vám s týmto vedomím žije?“ opýtal sa ho jeden z novinárov po nedeľňajšom finále. „Ako sa mi s tým žije?“ zopakoval prekvapený Djokovič otázku.

„Je to úplne v pohode.“

A nájde sa vari po nedeli ešte niekto, kto Djokovičovi neverí?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Australian Open 2019