Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič zvalcoval Melbourne. Prihlásil sa do súboja o TOP hráča všetkých čias

Malo to byť finále so všetkým, čo k tomu patrí. Dramatické, vyrovnané a dlhé - tak ako v roku 2012, keď sa ikony preťahovali takmer šesť hodín.

27.01.2019 17:56
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič pózuje s trofejou z Australian Open v Kráľovskej botanickej záhrade v Melbourne.
debata (2)

Aj v nedeľu to bola v Melbourne exhibícia a svetový tenis. Avšak len z jednej strany. Novak Djokovič vo finále Australian Open zmietol Rafaela Nadala 6:3, 6:2, 6:3.

Zaseknuté publikum

Päťdesiat na päťdesiat. Keď tenisoví experti hľadali možného víťaza, odpovedi sa radšej vyhli. „Hlavne nech sa nehrá šesť hodín. Stačia štyri,“ želal si legendárny John McEnroe. Nakoniec to bolo iba 124 minút – na jednej strane demonštrácie sily, na opačnej zasa veľkého trápenia.

„Publikum je akési zaseknuté. Každý očakával vyrovnanejší duel. Zatiaľ čo pred siedmimi rokmi sme sledovali jeden z najdramatic­kejších zápasov všetkých čias, teraz môžete vidieť azda najlepší výkon v grandslamovej histórii,“ takto komentoval pre televíznu stanicu Channel Nine dianie na kurte bývalý tenista Jim Courier.

Novak Djokovič - deň šampióna Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič pred finále proti Rafaelovi...

Bolo to na jednu bránku. Takmer ako v semifinále, kde Srb zničil Francúza Lucasa Pouilleho. Djokovič mal rýchle nohy, presnú ruku a silnú myseľ – to, čo Nadalovi chýbalo.

„Presne pred 12 mesiacmi som sa podrobil operácii lakťa, teraz tu stojím ako šampión Australian Open. Je to úžasné, nemám slov. Chcem sa poďakovať za podporu celému tímu na čele s Mariánom Vajdom. Ďakujem, že si sa vrátil,“ spomenul si pri ďakovnej reči na svojho slovenského trénera.

Komplex Djokovič?

Situácia je nasledovná: ak Djokovič vyhrá v júni aj Roland Garros – a teraz už vieme, že aj napriek Španielovej antukovej výnimočnosti to je možné – potom 31-ročný Srb dokoná tzv.

„Novak Slam“ – štyri grandslamové trofeje v rade druhýkrát v kariére. A to bol Djokovič pred necelým rokom až v tretej desiatke rebríčka ATP a pri jeho návrate na dvorce nad ním mnohí krútili hlavou.

Novak Djokovič. Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
Novak Djokovič Novak Djokovič.

„Má skvelú formu, na tvrdom povrchu ešte nikdy tak dobre nehral,“ odborníci sa pred finále predbiehali v superlatívoch na Nadalovu hru. Chválili ho za výborné podanie, ale aj nebývalú agresivitu vo výmenách. To, čo rodáka z Malorky zdobilo v šiestich zápasoch predtým, zostalo teraz v šatni. „Už v druhej výmene sa mi zdal nesvoj. Slajzovaný return z forhendu, to on predsa nikdy nerobí,“ zamýšľal sa bývalý slávny tenista Mats Wilander.

Djokovič prehral v prvom sete pri svojom podaní iba jednu výmenu, spravil minimum nevynútených chýb a Nadala doslova deptal. Ani v druhom dejstve sa nič nezmenilo a tak všetkým – vrátane Nadala – začalo byť jasné, kto bude víťaz. Ešte nikdy v histórii Australian Open sa totiž nestalo, aby hráč, ktorý viedol vo finále 2:0 na sety, nakoniec prehral. Nevšedný kúsok Roya Emersona z roku 1965 sa nepočíta – nedosiahol ho v tzv. open ére.

Nadal bol neškodný. Jeho údery Djokovič buď pohodlne dobiehal, alebo končili v aute.

„Pripomínalo to zápasy Nadala s Federerom, keď prvý bol boss a druhý sa trápil,“ prirovnal portál abc17news.com. V treťom sete mal 17-násobný grandslamový víťaz dokonca brejkbal, avšak v situácii, ktorú mal pohodlne vyriešiť víťazným úderom, poslal loptičku do siete. Ani hlava, na ktorú sa mohol vždy spoľahnúť, s ním tentoraz nehrala.

V minulosti sa veľa popísalo o Federerovom komplexe z Nadala – veď ešte v roku 2015 mal s ním Švajčiar negatívnu zápasovú bilanciu 10:23. Teraz má nad čím rozmýšľať zasa Španiel. Djokovič ho premohol v posledných ôsmich zápasoch na tvrdom povrchu a z uplynulých jedenástich duelov vyhral až deväť. „Pripočítajte si k tomu Srbov neskutočný krížny bekhend a vyjde vám poriadna nočná mora, ktorú má dnes zasa Nadal,“ dodal abc17news.com.

Novak Djokovič. Foto: Reuters, EDGAR SU
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Lekcia pokory

Djokovič si v Melbourne upevnil už beztak jednoznačné postavenie v rebríčku ATP. A je tu ešte niekoľko prvenstiev, ktoré dosiahol: okrem iného ako prvý hráč v histórii vyhral Australian Open sedemkrát, či prekročil 130-miliónovú (USD) hranicu v turnajových zárobkoch.

A je tiež jediným hráčom zo všetkých, ktorý vo finále grandslamu nepovolil Nadalovi ani set. To všetko spôsobom, že aj španielsky denník Marca neváhal napísať: „Djokovič sfúkol Nadala z dvorca, vo finále predviedol tenisovú exhibíciu.“

Keď sa legendárneho Roda Lavera tesne pred finále opýtali, či môže niekto prekonať Federerových 20 grandslamových titulov, povedal jedno meno. „Rafael Nadal – som presvedčený že ešte zopár turnajov vyhrá.“

Federer a Nadal – ak sa v diskusiách o najlepšom hráčovi všetkých čias spomínajú nejaké mená, tak potom tieto dve. Ani jednému z nich sa však nikdy nepodarilo vyhrať štyri turnaje veľkej štvorky v rade – naviac s oboma má rodák z Belehradu aktívnu zápasovú bilanciu. Proti Nadalovi už 28:25.

Mimochodom, od začiatku open éry v roku 1968 sa dosiaľ odohralo 204 grandslamových turnajov a veľká trojka z nich ovládla 52 – Federer 20, Nadal 17 a Djokovič 15. Prepočítané na percentá – 25,5! Kto by to bol povedal po tom, ako sa v tom čase nedostižný Američan Pete Sampras lúčil s kariérou so štrnástimi titulmi.

Zlatá éra s výnimočnými hráčmi sa však ešte neskončila. V tejto chvíli sa zdá to, čo bolo ešte pred rokom nepredstaviteľné. Že do tenisového dôchodku môže súčasné legendy poviesť aj kráľ Novak Djokovič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Australian Open 2019