Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisová nakladačka. Djokovič nedal vo finále Nadalovi šancu - 3:0 na sety

Srbský tenista Novak Djokovič vyhral ako prvý hráč v histórii siedmykrát Australian Open v Melbourne.

27.01.2019 11:58
Novak Djokovič Foto: ,
Víťazné gesto Novaka Djokoviča vo finále Australian Open.
debata (17)

Vo finále dvojhry zdolal v pozícii nasadenej jednotky turnajovú dvojku Španiela Rafaela Nadala po výbornom výkone hladko 6:3, 6:2, 6:3. Djokovič získal 15. grandslamový titul v kariére, tretí za sebou.

„Nole“ sa odpútal od Austrálčana Roya Emersona a Švajčiara Rogera Federera, ktorí na úvodnom podujatí veľkej štvorky triumfovali šesťkrát. V počte grandslamových trofejí sa na treťom mieste osamostatnil od Američana Petea Samprasa – štrnásťnásobného šampióna. Djokovič aj siedme melbournske finále pretavil v zisk titulu.

Novak Djokovič - deň šampióna Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič pred finále proti Rafaelovi...

Vďaka finálovému triumfu si odnáša prémiu 4,1 milióna austrálskych dolárov pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho pondelňajšom vydaní si zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu upevní post lídra. Nadal nevyužil šancu získať druhý melbournsky titul, z doposiaľ jediného sa tešil v roku 2009.

Djokovič vstúpil do finálového súboja excelentne. V úvodných troch gemoch dovolil súperovi uhrať iba jeden fiftín a vybudoval si náskok 3:0. Srb hral sebavedomo, skvele podával i returnoval a nerobil takmer žiadne nevynútené chyby. Nadal pôsobil nervóznym dojmom, chýbala mu úderová istota. Po ospalom začiatku sa v ďalšom priebehu úvodného dejstva postupne dostal do tempa. Djokovič však pri vlastnom servise nepustil Španiela k ničomu a zobral mu prvý set na tohtoročnom Australian Open.

Novak Djokovič a Rafael Nadal pred finále... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Novak Djokovič, Rafael Nadal Novak Djokovič a Rafael Nadal pred finále Australian Open 2019.

O osude druhého dejstva rozhodol gem za stavu 2:2, v ktorom Nadal po sérii nevynútených chýb prišiel o servis. Španiel nevedel, čo má na disponovaného súpera hrať. Snažil sa čoraz častejšie využívať forhend s hornou rotáciou, no to na Djokoviča, ktorý výborne pokrýval celý dvorec, neplatilo. Srb prakticky nekazil, v dlhších výmenách od základnej čiary dokázal dostať Nadala pod tlak a na jeho konto pribúdal jeden víťazný úder za druhým.

V treťom sete Srb za stavu 1:1 po úspešnom stopbale prelomil Nadalovo podanie a zápas už dotiahol do víťazného konca. Djokovič zahral 34 winnerov, spravil iba deväť nevynútených chyb a Nadala pustil k jedinému brejkbalu – za stavu 3:2 v treťom sete. Vzájomnú bilanciu so Španielom upravil na 28:25. Vo finále grandslamových turnajov sa obaja veľkí rivali stretli osemkrát, stav je nerozhodný 4:4.

Nadalovi sa nepodarilo odplatiť Djokovičovi finálovú prehru z Australian Open 2012, päťsetová dráma vtedy trvala 5 hodín a 53 minút.

Muži – dvojhra – finále:
Novak Djokovič (1-Srb.) – Rafael Nadal (2-šp.) 6:3, 6:2, 6:3

Hlasy

Novak Djokovič: Chcem pochváliť Rafu za to, čo predviedol v uplynulých dvoch týždňoch. Obdivuhodne sa vrátil po zranení. Ukázal mladým športovcom, nielen tenistom, ako správne bojovať. Pre mňa je tento titul výnimočný. V hlave si teraz premietam, v akej som bol situácii vlani. Presne pred 12 mesiacmi som sa podrobil operácii lakťa, teraz tu stojím ako šampión Australian Open. Vyhral som sedem zápasov za sebou. Je to úžasné, nemám slov. Chcem sa poďakovať celému môjmu tímu za podporu. Vždy stojíte za mnou, aj keď nemám svoj deň a tolerujete ma. Dokázali sme vybudovať vzorec, ktorý funguje.

Chcem sa na diaľku poďakovať aj rodine, v prvom rade mojej manželke, synovi a bratom. Dúfam, že pozerali finále v televízii. Trofeje sú o to cennejšie, keď sa máte o ne s kým podeliť.

Australian Open je jednoznačne najlepší turnaj na svete, všetci hráči sa tu cítia ako doma. Cítim na každom rohu, že ľudia tu tenistov rešpektujú, je to pre nás veľká česť," uviedol Djokovič.

Rafael Nadal: Veľká gratulácia Novakovi, predviedol neskutočnú úroveň tenisu. Finálový zápas mu vyšiel na jednotku. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii Australian Open. Žiadny turnaj nemá taký progres. Je to najlepšia možná reklama tenisu. Boli to pre mňa dva emotívne a dôležité týždne.

Dnes to nebol pre mňa najlepší deň. V uplynulých rokoch som prešiel ťažkými momentmi, mám za sebou bolestivé prehry. Až do 1. kola Australian Open som dlho nehral súťažný zápas. Je dôležité, že som tam, kde som. Ďakujem celému môjmu tímu, rodine a tým, ktorí mi pomáhajú. Budem bojovať a zlepšovať sa."

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Australian Open 2019