Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále snov. O trofej sa pobijú najväčší rivali súčasnej generácie

Podľa plánu a mnohých prianí. Aj preto, že nič exkluzívnejšie súčasný tenisový svet neponúka.

26.01.2019 07:34
djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na Australian Open 2019.
debata

Fanúšikovia v nedeľu dopoludnia uvidia ďalšiu lahôdku. Vo finále Australian Open sa stretnú Novak Djokovič a Rafael Nadal.

Ako v zahrievacom kole

V semifinále sa dlho nezdržali. Akoby jeden posielal odkaz druhému – pozri, akú mám formu. Ak sme si mysleli, že vo štvrtok zdolal Nadal Stefanosa Tsitsipasa až príliš jednoznačne, potom Djokovič nasadil semifinálovým súbojom korunu. Francúza Lucasa Pouilleho zničil – 6:0, 6:2, 6:2.

„Bolo to neskutočné. Sedel som hneď pri kurte a bol som unesený. Neviem, ako vôbec zdolať niekoho, kto hrá tak dobre,“ nadchýnal sa po zápase legendárny Švéd Mats Wilander.

Nadšenie bývalej svetovej jednotky už zrejme nezdieľali diváci, ktorí si kúpili drahé vstupenky – za 83 minút bolo po zápase. Jedno číslo za všetky – Djokovič sa dopustil len piatich nevynútených chýb.

Finále mužskej dvojhry na Australian Open 2019... Foto: Pravda
Sport AP2019 Finále mužskej dvojhry na Australian Open 2019 - infografika.

„Bol to pre mňa najlepší zápas, aký som v Aréne Roda Lavera odohral. Všetko fungovalo presne tak, ako som si pred stretnutím naplánoval,“ tešil sa Djokovič. „Ak hrá ako proti mne, je najlepší na svete,“ pochválil slávneho súpera Pouille.

Ten si zápas neužil. Vo svojom prvom grandslamovom semifinále sa k ničomu nedostal. „Moja stratégia? Na žiadnu som nemal čas. Neustále bol desať centimetrov za základnou čiarou, takto sa proti nemu ťažko hrá. Ale uvidíme v nedeľu, zdá sa, že aj Nadal má veľkú formu,“ dodal Francúz.

Na obe semifinále priaznivci rýchlo zabudnú, boli len akýmsi zahrievacím kolom pred ostrým súbojom.

Keď sa Djokoviča opýtali na finálový duel proti Nadalovi, vrátil sa v čase o sedem rokov, po šesťhodinovej bitke vtedy vyfúkol Španielovi melbournskú trofej.

„Veru, na ten zápas by som si rád kúpil lístok. Ale nechcel by som, aby sa raz naňho pozerali moje deti – nemám rád, keď dlho vysedávajú pred televízorom,“ glosoval vtipne. „Tento rok pre nás organizátori pripravili nové pravidlo so supertajbrejkom, takže si nemyslím, že sa dočkáme duelu ako v roku 2012,“ dodal.

Keď potrebovali stoličku

Na ten maratón si určite pamätáte – bolo to vtedy, keď obom velikánom museli organizátori počas slávnostného ceremoniálu priniesť stoličky. Tak ich boleli nohy.

Pre Djokoviča to bude už siedme austrálske finále. Dosiaľ neprehral ani jedno – bilancia, ktorá ho stavia do pozície mierneho favorita. Napriek tomu, že Nadal hrá v Melbourne v životnej forme. Ich vzájomná bilancia hovorí v prospech Djokoviča – 27:25.

Srb sa tešil aj naposledy, keď Nadala zdolal v strhujúcej wimbledonskej bitke. A ešte jedna štatistika, ktorá nahráva zverencovi slovenského trénera Mariána Vajdu – z posledných desiatich zápasov vyhral osem.

„A to ho Nadal na tvrdom povrchu nezdolal od finále US Open v roku 2013. Aj uplynulých sedem stretnutí na rýchlom podklade vyznelo pre Djokoviča,“ pripomína britský denník The Guardian.

Keď sa reč zvrtne na tenisovú rivalitu, ako prvé vám azda napadnú zápasy Nadala s Rogerom Federerom. Sú námetom pre televízne upútavky, štatistické články, diskusie na sociálnych sieťach, akoby táto téma ani nemala konca. Sú však tieto duely naozaj najlepšie?

Zrejme nie.

Tenisová rivalita medzi Nadalom a Djokovičom čnie nad všetkým. Tu je niekoľko dôvodov: 1. vyrovnaná bilancia zápasov, 2. odohraté duely na všetkých veľkých turnajoch, 3. minimálny vekový rozdiel, 4. frekvencia vzájomných stretnutí.

Ak máte radi čísla, tak vedzte, že tieto hrajúce legendy na seba narazili v grandslamovom finále sedemkrát, v semifinále päťkrát. Na turnajoch mimo veľkej štvorky sa vo finále stretli sedemnásťkrát. A v jednom olympijskom semifinále.

„Počas kariéry som nemal väčšieho soka ako je Rafa,“ nechal sa počuť na sklonku lanského roku 31-ročný Srb.

Nadal je vo vyhláseniach opatrnejší. „Novaka zdoláte len po famóznom výkone. Je jedným z najkomplexnejších hráčov, akých som kedy videl. Naše zápasy mám rád, posúvajú ma ďalej, ale hovoriť o najväčšej rivalite na okruhu, to posúdiť neviem – som súčasťou kolotoča. Veď si len predstavte, ako by vyznelo, ak by som vyhlásil, že naša rivalita je ozdobou dnešného tenisu. To by pôsobilo arogantne,“ zamyslel sa Nadal.

Španiel má v Austrálii nebývalú formu. Takú, akou sa zvykol prezentovať zväčša len na antuke. Šesť zápasov, 18 vyhratých setov a žiadny stratený – bilancia, pred ktorou má rešpekt aj Djokovič.

Rafael Nadal po postupe do finále Australian Open. Foto: Reuters, ALY SONG
Rafael Nadal Rafael Nadal po postupe do finále Australian Open.

Zviera na kurte

Hrať proti čoskoro 33-ročnému Malorčanovi nie je jednoduché. V knihe – Čeliť Nadalovi: sympózium o šampiónovi – Guillermo Coria, Argentínčan, ktorý s Nadalom prehral päťsetovú bitku vo finále turnaja v Ríme, povedal:

„Má najlepšiu hlavu zo všetkých… Suverénne.“ Ani Ukrajinec, ktorý dlhé roky trénuje na Slovensku – Sergej Stachovský – nerád spomína na vzájomné zápasy. „Neprestane, kým vás nezničí.“

Ale azda najlepšie Nadala vystihol Rakúšan Stefan Koubek: „Je zviera. Mimochodom, je to veľmi príjemný chlapík, ale keď hráte proti nemu, vyzerá úplne inak.“

Britský denník The Telegraph vo finále favorizuje Španiela. „Bude to bitka. Nadal vyhrá 3:1.“ Bývalý slovenský tenista Karol Kučera sa neodvážil ani len tipnúť si. „Obaja majú fazónu. Vidím to 50:50,“ uviedol.

Nuž, hľadať víťaza – to je ako vyberať si medzi Lionelom Messim a Cristianom Ronaldom – viac gólov dá ten, ktorý bude mať lepší deň.

Ale rešpekt a uznanie si zaslúžia obaja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Australian Open 2019