Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Američania Slovanov nikdy nemuseli, tvrdí Navrátilová. Chváli Hantuchovú

Tenisové spojenie 62-ročnej Martiny Navrátilovej a 35-ročnej Daniely Hantuchovej vyzerá na prvý pohľad ako nereálne, ale v Melbourne dosiaľ funguje veľmi dobre.

25.01.2019 07:58
Martina Navrátilová Foto: ,
Martina Navrátilová.
debata (278)

V súťaži ženských legiend vo štvorhre už spolu dosiahli dve víťazstvá a vedú tabuľku štyroch tímov. Okrem toho, že obe to stále vedia aj s raketou v ruke, majú na Australian Open aj pracovné povinnosti, keďže komentujú tenis pre americké televízne stanice.

„Už sme tu s Danielou vyhrali dva zápasy. Nehrá sa však veľmi vážne, je to skôr exhibícia,“ vravela Martina Navrátilová v rozhovore pre denník Šport.

„Hovoríme spolu vzácne po česky a slovensky na dvorci aj mimo neho. Akurát v televízii musíme po anglicky a neutrálne. Ohlasy na Danieline komentátorské začiatky sú pozitívne, ale ja som ju ešte nepočula, lebo komentujem v tom istom čase v inej televízii,“ doplnila Navrátilová zaujímavé informácie.

Držiteľka 18 grandslamových a celkovo 167 turnajových titulov vo dvojhre má dve občianstva – americké a české. Keď v roku 1981 ako 25-ročná získala to americké, bola už dvojnásobná wimbledonská šampiónka vo dvojhre. Potom nasledovala ešte dlhá a úspešná kariéra. Wimbledon vo dvojhre vyhrala 9-krát. Súťažne hrala s prestávkami až do 49 rokov. Pekné spomienky sa jej viažu práve s grandslamovým turnajom v Austrálii.

Takto sa Daniela Hantuchová sa lúčila s... Foto: SITA, Martin Mednansky
Exhibícia Tennis Champions 2017 Takto sa Daniela Hantuchová sa lúčila s profesionálnou kariérou.

„Môj najnečakanejší bol titul v mixe v Aréne Roda Lavera v roku 2003 po boku Inda Leandra Paesa. Mala som už 46 rokov, ale tento titul mi ešte v zbierke chýbal. V semifinále sme vyradili obhajcov titulu Hantuchovú a Kevina Ullyetta,“ zaspomínala si azda najznámejšia „Čechoameričanka“.

Navrátilová v rozhovore spomenula aj osobnú skúsenosť, že Američania nemajú radí tenistov z bývalého východného bloku, najmä Rusov, ale aj ostatných Slovanov.

„Majú takú slovanskú fóbiu. Nemajú radi Čechov, Rusov, hráčov z bývalej Juhoslávie, Poliakov či Slovákov. Dokonca ani Novaka Djokoviča. Uprednostňujú Federera a Nadala. Na Ivana Lendla boli vyslovene naštvaní a mňa na začiatku tiež nemali v láske. Až neskôr som si vybojovala trochu popularity. Nebolo to milé. Cítim sa aj Češka, a preto som v roku 2008 dostala späť občianstvo. Síce už nie československé, ale české,“ vysvetlila Navrátilová.

Výnimočná tenistka, ktorá bola v minulosti 332 týždňov na čele svetového rebríčka vo dvojhre a ďalších 237 vo štvorhre, dodala, že vo finále ženskej dvojhry bude fanúšik Petry Kvitovej.

Petra Kvitová počas súboja s Magdalénou... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Australian Open Tennis Kvitová Petra Kvitová počas súboja s Magdalénou Rybárikovou.

„Hoci mám byť neutrálna, je jasné, že úplne nie som. Tešila som sa na české finále, ale Plíšková nestačila na Osakovú. Teraz budem fandiť Kvitovej, ktorá je ľaváčka ako ja. Dvakrát nádherne vyhrala Wimbledon a tiež zažila hororový prepad vo svojom byte. Je skvelé, že je späť a na takej úrovni. O vyrovnanosti v ženskom tenise svedčí aj to, že ak vyhrá Petra, tak to bude deviata iná grandslamová víťazka z posledných deviatich turnajov. Navyše v pondelok budeme mať určite novú svetovú jednotku,“ uzavrela Navrátilová pre denník Šport.

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Martina Navrátilová #Australian Open 2019