Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojitý náboj. Vo finále ide o trofej i post jednotky

Český žúr z toho napokon nebude. Ale poriadna oslava je stále v hre.

24.01.2019 20:48
Petra Kvitová, Naomi Osaková Foto:
Petra Kvitová a Naomi Osaková, finalistky Australian Open 2019.
debata

V poslednom – najdôležitejšom – zápase ženského turnaja na Australian Open vyzve Petra Kvitová Japonku Naomi Osakovú. Víťazka si v sobotu odnesie grandslamový titul, šek na 2,5 milióna eur a v rebríčku WTA zasadne na post tenisovej kráľovnej.

To už je veru silná motivácia…

Sladký pocit, šťastná Kvitová

Bola hlboká noc, ale ak niekde v oknách svietili obrazovky televíznych prijímačov, tak potom v Česku. Tí, ktorí sa nedívali na dianie v Austrálii v priamom prenose, aspoň verili, že keď sa ráno zobudia, veľké finálové derby bude realitou.

Toto želanie malo pozitívny úvod. Kvitová po počiatočných problémoch zmietla z kurtu prekvapenie podujatia – Danielle Collinsovú (7:6 (2), 6:0). V druhom sete to bola od rodáčky z Bílovca opäť tenisová rozprávka – zatiaľ čo ona hrala životný tenis, Američanka zúrila a venovala sa rozhodcovi Carlosovi Ramosovi.

Áno, to je ten Portugalčan, na ktorom si vo finále US Open vybíjala zlosť aj Serena Williamsová. „Tentoraz sa však celkom držala. Ale keby ste ju videli v Brisbane… Pozerá sa vám do očí a kričí so zaťatou päsťou,“ opisoval pre idnes.cz prchký naturel Collinsovej tréner Kvitovej David Vydra.

Foto: Pravda
Finále Australian Open, infografika

Čoskoro 29-ročná Češka zažíva najlepšie obdobie od lúpežného prepadnutia pred dvomi rokmi, pri ktorom jej zlodej prerezal na ľavej ruke šľachy na prstoch. „Je to neskutočne sladký pocit, som šťastná. Veľa ľudí neverilo, že sa po operácii ruky ešte niekedy vrátim na kurty,“ vyhlásila Kvitová.

Na tlačovej konferencii musela pred zahraničnými novinármi popisovať svoj smutný príbeh so šťastným koncom. „Bola to dlhá cesta,“ uviedla s tým, že chvíľu ani sama nevedela, či ešte niekedy bude hrať tenis. Okrem rehabilitácie sa musela vyrovnať aj s mimoriadne psychicky ťažkou situáciou. „Necítila som sa dobre, keď som bola sama. Výhrou už bolo, že som bola prvýkrát sama v šatni,“ zaspomínala si.

Keď otec plače

Po zápase si našla v mobile množstvo gratulácií. „Otec mi napísal rovnakú esemesku ako po každom víťazstve, to on nikdy nemení. Ale myslím si, že teraz aj plakal,“ prezradila. Grandslamové finále pre ňu nebude novinkou. Naposledy sa doň prebojovala pred piatimi rokmi vo Wimbledone. Mimochodom, v Londýne sa tešila už dvakrát – pri dvoch finálových účastiach. „Vyhráš opäť?“ opýtal sa jej na dvorci legendárny Jim Courier. „Nechcem predbiehať, ale ja milujem tieto zápasy,“ odpovedala Kvitová.

Lenže pokiaľ ide o grandslamové finále, vie to aj Osaková. Napokon, stále iba 21-ročná Japonka zvládla hneď to prvé – vyhecovaný duel proti Serene vo Flushing Meadows.

Jej semifinále proti Karolíne Plíškovej bolo ozdobou Australian Open. Jeden, maximálne dva údery a išlo sa do tvrdého útoku. Keď nie Osaková, tak Plíšková. Ďalší famózny duel v ženskej časti pavúka.

„Čakala som, že spraví viac chýb, ale dnes ich jednoducho nerobila. Vlastne neurobila nič zle. Zaslúžila si vyhrať,“ uznala Plíšková po prehre (2:6, 6:4, 4:6).

Presne tak. Ak Osaková pôsobí medzi výmenami placho, počas nich je to presný opak. Chcete dôkaz? Napríklad štvrtkových 56 víťazných úderov. „A pritom tak málo chýb,“ chválila ju súperka.

Osaková chcela spať

Plíšková nemala na prípravu veľa času. Veď iba deň predtým zdolala v epickom štvrťfinále Serenu Williamsovú. Odvrátila štyri mečbaly aj zdanlivo stratený stav 1:5 v treťom sete.

„Bolo to náročné, deň voľna by mi určite pomohol. Nielen po fyzickej stránke, ale aj emočne. Robila som, čo som mohla, občas mi však možno chýbalo trochu síl. Ale neriešme to,“ nehľadala výhovorky.

Dvadsaťšesťročná Plíšková si tak na svoju ďalšiu grandslamovú šancu bude musieť počkať. Jednu už mala – vo finále US Open 2016 však prehrala s Nemkou Angelique Kerberovou. „Jasné, každý by tam chcel hrať. Ale nedá sa, dostanú sa do neho vždy len dve najlepšie. Budem mať šancu na najbližších grandslamoch, tým som si istá,“ zamyslela sa.

Zvládne Petra Kvitová finálový zápas proti... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Petra Kvitová Zvládne Petra Kvitová finálový zápas proti Naomi Osakovej?

A Osaková? Tá mala pred finále iba jedno – typicky japonsky – skromné želanie. „Na prechádzky nebude čas. Chcem sa najmä poriadne vyspať,“ priala si.

Hrá sa o veľa. Ani jedna z finalistiek doteraz neokúsila, aké je to byť svetovou jednotkou. Kvitová by sa stala po Karolíne Plíškovej iba druhou Češkou na ženskom tróne v ére samostatnosti, Osaková by bola historicky prvou tenistkou z Japonska na čele rebríčka WTA.

„Je ťažké si vybrať. Obe hráčky predvádzajú v Austrálii svoj najlepší tenis a nezaujatí fanúšikovia budú mať veru problém, ktorej z nich fandiť. Ak si však máme tipnúť na víťazku, potom volíme Kvitovú. Vyhrá – ale až po troch setoch,“ napísal prognózu britský denník The Telegraph.

My len pripomíname, že Osaková sa už raz – a nebolo to tak dávno – takýmto predpovediam vzoprela.

Nech teda v sobotu vyhrá lepšia.

debata chyba