Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadna výmena stráží. Čím starší, tým lepší, z Nadala ide strach

Pozor, mladí, my nikam neodchádzame! Keď v nedeľu neskoro večer vyprevadil Stefanos Tsitsipas z Australian Open veterána Rogera Federera, legendárny John McEnroe to označil za výmenu stráží. Starí to vraj už majú zrátané, prichádza nová generácia.

24.01.2019 14:59
Rafael Nadal a Stefanos Tsitsipas. Foto: ,
Rafael Nadal (vľavo) a Stefanos Tsitsipas po semifinále Australian Open.
debata

S americkým búrlivákom sa vždy diskutovalo ťažko – nik iný nemohol mať pravdu, vždy iba on. Prišiel však výsledok 6:2, 6:4, 6:0 a v ňom zaobalená odpoveď pre McEnroa: „You cannot be serious – to snáď nemôžeš myslieť vážne.“ Čoskoro 33-ročný Rafael Nadal zmietol v semifinále talentovaného Gréka z kurtu.

Španiel vyzve v nedeľňajšom finále jedného z dvojice Novak Djokovič – Lucas Pouille.

Grékovi bol recept nanič

Tsitsipas si na Nadala veril. „Dvakrát som s ním prehral, myslím si, že už viem, ako ho zdolať,“ povedal pred zápasom.

Grék ten recept možno má, ale vo štvrtok z neho určite nevaril. Nedalo sa, lebo keď Aténčan zahral skvelý úder, vždy sa mu vrátil ešte lepší. Na Nadala jednoducho nemal.

„Ani neviem ako som to dokázal. Je to zatiaľ pre mňa vynikajúci turnaj. Aj tento zápas sa mi vydaril. Možno mi to už chýbalo – títo fanúšikovia a tento dvorec a ich energia,“ tvrdil tesne po zápase Nadal.

A kto ho na kurte spovedal? Paradoxne – John McEnroe.

„Dokážeš hrať ešte lepšie?“ opýtal sa a akoby aj sám chcel odpovedať – „veď to sa už nedá.“

„Dúfam že áno,“ zareagoval 17-násobný grandslamový šampión.

„Ale ako?“ pokračoval Američan. „Nuž, to neviem,“ zasmial sa Nadal.

Šesť zápasov, osemnásť vyhratých setov a žiadny stratený, rodák z Malorky prišiel do Austrálie v úžasnej forme. „Na tvrdom povrchu nehral tak dobre už niekoľko rokov,“ vyhlásil jeho krajan a dnes expert televíznej stanice Eurosport Alex Corretja.

Antukový špecialista je konečne fit, po zdravotných komplikáciách, ktoré ho trápili od lanského US Open, si dal dlhú pauzu. A tá pomohla.

Maximálne 15 turnajov

Rovnako aj jeho tréner Carlos Moya, ktorý Nadala presvedčil, aby sa vydal tak trochu federerovskou cestou. „Keď bol na kurte, bolo to skvelé. Minulý rok vyhral päť z deviatich turnajov, na ktorých štartoval. Prehral iba dva zápasy, ďalšie dva vzdal pre zranenie,“ vyhlásil bývalý elitný hráč pre oficiálnu stránku ATP Tour.

Rafael Nadal po postupe do finále Australian Open. Foto: Reuters, ADNAN ABIDI
Rafael Nadal Rafael Nadal po postupe do finále Australian Open.

„Ak sa však na lanský rok pozeráme cez zdravie, potom to bolo veľmi zlé obdobie. Museli sme zmeniť niekoľko vecí – vlastne celú prípravu vrátane frekvencie tréningov. Potrebovali sme nájsť systém, aby sa nám tieto nepríjemnosti v najbližšom čase neopakovali,“ prezradil.

Nadal je v profesionálnom tenisovom kolotoči už pätnásť rokov, má bohaté skúsenosti, sám najlepšie vie, kedy a kde ubrať. Vek nezastaví ani on. „V tejto fáze kariéry sa nezmení nič, ak začne denne trénovať o hodinu viac. Naopak, mohlo by mu to uškodiť,“ skonštatoval Moya.

Nadalovo telo je silné, ale zároveň krehké. O tom, že jeho kariéra nebude mať dlhé trvanie, sa rozpráva už desať rokov. Neustále boľavé kolená ho dohromady pripravili možno už o pár sezón.

„S pribúdajúcim vekom sa zranenia objavujú čoraz častejšie – napokon, 99 percent hráčov končí práve kvôli nim. Práve preto musí klásť veľký dôraz na výber podujatí. Nemá zmysel, aby štartoval na viac ako 15 turnajoch v jednej sezóne,“ dodal Moya.

Plán je jasný. Stačí preskočiť poslednú prekážku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open #Stefanos Tsitsipas