Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal si v Melbourne zahrá piate finále. Bol ako z inej dimenzie, smútil Tsitsipas

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V pozícii nasadenej dvojky si poradil so štrnástkou pavúka a prekvapením turnaja Stefanosom Tsitsipasom z Grécka za 1:46 h hladko v troch setoch 6:2, 6:4, 6:0.

24.01.2019 11:44 , aktualizované: 11:52
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal po postupe do finále Australian Open.
debata

Vzájomnú zápasovú bilanciu so súperom, ktorý v osemfinále prekvapujúco vyradil dvojnásobného obhajcu titulu Rogera Federera zo Švajčiarska, upravil Nadal na 3:0. Vlani ho zdolal v dvoch setoch na turnajoch v Barcelone a Toronte.

Vo finále úvodného grandslamu sezóny sa 32-ročný Španiel stretne s víťazom druhého semifinále, v ktorom si v piatok o 09.30 SEČ zmeria sily najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič s Lucasom Pouilleom z Francúzska.

Nadal nastúpil proti Tsitsipasovi na jubilejné 30. grandslamové semifinále. Pred ním sa iba traja tenisti v histórii predstavili medzi najlepšími štyrmi viackrát – Federer a Djokovič (obaja 34-krát) a Jimmy Connors (31).

Španiel od začiatku vďaka aktívnej hre nútil súpera k chybám a v treťom geme využil prvú brejkbalovú príležitosť. V siedmej hre Nadal opäť prelomil súperovo podanie, keď sa dostal z nepriaznivého stavu 15:40 a následne pri vlastnom servise premenil hneď prvý setbal.

Favorit bol úderovo neomylný a mohol sa tiež oprieť o kvalitný servis. V piatej hre druhého setu mal Grék namále, po nevynútených chybách prehrával 0:40, ale z nepríjemnej situácie sa vzápätí dostal vďaka sérii brilantných úderov. To sa mu však nepodarilo v deviatom geme, Nadal následne dopodával na 6:4. Tretí set bol hrou mačky s myšou, Nadal uštedril súperovi „kanára“ a po roku 2017 si v Melbourne zopakuje finálovú účasť.

Celkovo zabojuje už o osemnásty grandslamový titul. Jedenásť ich získal na obľúbenom Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018), tri na US Open (2010, 2013, 2017), dva vo Wimbledone (2008, 2010) a zatiaľ jediný v Austrálii pred desiatimi rokmi.

"Ani neviem ako som to dokázal. Je to zatiaľ pre mňa vynikajúci turnaj. Aj tento zápas sa mi vydaril. Možno mi to už chýbalo – títo fanúšikovia a tento dvorec a ich energia. Piate finále v Melbourne? Naozaj to znie veľmi dobre. Cítim sa výborne a ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhajú aj v ťažkých chvíľach. Tsitsipas aj ďalší mladíci sú dobrí.

Stefanos Tsitsipas (v popredí) počas semifinále... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Stefanos Tsitsipas, Rafael Nadal Stefanos Tsitsipas (v popredí) počas semifinále Australian Open proti Rafaelovi Nadalovi.

Zlepšujú sa každým mesiacom a tieto zápasy sú pre mňa veľkou výzvou. Tsitsipasovi želám len to najlepšie do ďalšej kariéry. Má výborné údery ale aj správanie. Môže byť z neho niekoľkonásobný grandslamový šampión. Teším sa na finále. Novak je favorit, ale Lucas podal vo štvrťfinále brilantný výkon. Ak ho zopakuje, má šancu uspieť" uviedol Rafael Nadal v prvom interview s Johnom McEnroeom na kurte.

Pre Tsitsipasa bol duel so skúsenejším Nadalom veľkou školou: „Mal som pocit, že mám do činenia so súperom z inej dimenzie. Rafa mi nedovolil dostať sa do rytmu, hrá odlišným štýlom ako ostatní hráči na okruhu. Nedal mi žiadnu šancu,“ uviedol 20-ročný Grék, ktorý atmosféru grandslamového semifinále okúsil prvýkrát v kariére.

Australian Open

Dvojhra mužov – semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Stefanos Tsitsipas (Gréc.-14) 6:2, 6:4, 6:0

Piatkový program semifinále dvojhry mužov:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Lucas Pouille (Fr.-28)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open #Stefanos Tsitsipas