Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

České finále prekazila Osaková. Plíškovej nedovolila ďalší obrat

Česká tenistka Petra Kvitová a Japonka Naomi Osaková sa v sobotu stretnú v boji o titul na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

24.01.2019 06:37
Australian Open Tennis kvitová Foto: ,
Petra Kvitová oslavuje svoj postup do finále Australian Open 2019.
debata (3)

Vo štvrtkovom semifinále zdolala Kvitová Američanku Danielle Collinsovú 7:6 (2), 6:0, Osaková zdolala Kvitovej krajanku Karolínu Plíškovú 6:2, 4:6, 6:4. Víťazka AO sa zároveň v pondelok stane novou svetovou jednotkou.

V prvom semifinále zdolala Kvitová Colllinsovú za 96 minút. Na tohtoročnom AO zatiaľ nestratila ani set a po piatich rokoch si opäť zahrá o grandslamovú trofej. V prvom sete obe hráčky stratili raz svoje podanie a o jeho osude napokon rozhodoval tajbrejk. Ten zvládla lepšie Kvitová, jej súperka v ňom uhrala iba dve lopty.

Druhý set už bola jasná záležitosť osmičky turnaja, Collinsovej uštedrila „kanára“. Vo štvrtok bolo v Melbourne veľmi horúco, teplomer sa vyšplhal na 36 stupňov Celzia. V prvom sete za stavu 4:4 preto zápas prerušili, aby mohli organizátori zatiahnuť strechu.

Kvitová hrala naposledy finále grandslamu v roku 2014, vo Wimbledone vtedy triumfovala. „Chystáš sa ma zasa rozplakať?,“ povedala Češka tesne po víťazstve priamo na kurte Jimovi Courierovi, ktorý ju spovedal.

„Prvý set bol vyrovnaný, nemohla som sa dostať do tempa, ktoré som predvádzala v predošlých zápasoch. Až v tajbrejku sa to zlomilo. Veľmi sa teším na finále a nech sa v ňom stane čokoľvek, som veľmi šťastná,“ uviedla Kvitová.

Plíškovej súboj s Osakovou bol oveľa dramatickejší. Japonka zvíťazila v prvom sete 6:2, v druhom Plíšková zlepšila podanie a triumfovala 6:4. V rozhodujúcom sete premenila Osaková brejk v treťom geme a svoje podanie si udržala až do konca. Zápas trval 96 minút. Osaková sa po triumfe na septembrovom US Open predstaví v druhom grandslamovom finále za sebou.

„Čakala som, že sa Karolína po prvom sete zlepší. Bola to napokon bitka. Pred tretím setom som si povedala, že sa musím dať opäť dokopy. Zvládla som to. Teraz sa chcem najmä poriadne vyspať,“ povedala víťazka bezprostredne po zápase.

ženy – dvojhra – semifinále
Naomi Osaková (4-Jap.) – Karolína Plíšková (7-ČR) 6:2, 4:6, 6:4, Petra Kvitová (8-ČR) – Danielle Collinsová (USA) 7:6 (2), 6:0

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Naomi Osaková #Australian Open 2019