Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

České šťastíčko? Žiadne také! Nezlomná Plíšková šla zázraku naproti

Párty, ako sa patrí. Keď sa v tenisovom kolotoči začne hovoriť o odmenách, muži v tom majú zväčša jasno: hráme dlhšie a pre fanúšikov atraktívnejšie zápasy.

23.01.2019 17:12
Karolína Plíšková, Serena Williamsová Foto: ,
Výmena strán v zápase Karolína Plíšková - Serena Williamsová.
debata (23)

Pochopiteľne, z veľkého koláča chce každý viac – ale tohtoročný Australian Open akoby postavil všetky argumenty Novaka Djokoviča a spol. na hlavu. Ženské zápasy sú zatiaľ najžiarivejšou ozdobou turnaja v Melbourne.

500:1 na Plíškovú?

Najprv súboj Marie Šarapovovej proti Caroline Wozniackej, potom Sereny Williamsovej so Simonou Halepovou. Ak si niekto myslel, že už nič lepšie byť nemôže, splietol sa. Štvrťfinálový duel Karolíny Plíškovej proti najlepšej hráčke všetkých čias – Serene – takým bol…

Ak jestvuje tenisový boh, musel mať obrovskú radosť. Ale ak by aj neexistoval, tak stále platí – zázraky sa dejú.

Na sety: 1:1. Na gemy: 5:1. A 40:30 pre Serenu, ktorá má pri vlastnom podaní mečbal. „V športe neexistuje žiadna istota, ale tento stav v prospech Američanky mal k nej veľmi blízko. Na Plíškovú musel byť v tom momente kurz 500:1,“ napísal denník New York Times.

Poznáte výraz – české štěstíčko? Slováci ho radi používajú pri športových úspechoch svojich západných susedov. Možno sa nájdu aj takí, ktorým bude pasovať aj na štvrťfinálový duel v Melbourne. Lebo Serene rozhodkyňa zahlásila pri prvom zo štyroch mečbalov prešľap a následne si hrajúca legenda podvrtla členok.

Ale takáto nálepka tentoraz neobstojí. Nezlomná Plíšková predviedla jeden z najväčších tenisových obratov všetkých čias – 6:4, 4:6, 7:5.

Bravó.

Keď 26-ročná Češka po nevynútenej chybe súperky postúpila do semifinále, nemohla tomu uveriť. Zatiaľ čo sa v jej lóži začali bujaré oslavy, ona len krútila hlavou, rukou si prekryla ústa a premáhala najsilnejšie emócie v kariére. „Moja myseľ bola za stavu 1:5 už šatni, na kurte zostalo iba telo,“ vysvetľovala.

Čo Serena ešte nevidela

Lenže ono hralo ako z partesu – nebálo sa Williamsovej mečbalov ani tvrdých úderov. „Ešte chvíľu to budem vstrebávať. Je neskutočné, z čoho som sa vyhrabala,“ komentovala Plíšková.

Naopak, 37-ročná Američanka zažila krutú prehru. Veď byť tak blízko k ďalšiemu grandslamovému semifinále, to zamáva s každým – aj s 23-násobnou grandslamovou šampiónkou. „Karolína hrala od stavu 1:5, 30–40 famózne. Niečo podobné som nikdy nevidela. Azda len to môže zjemniť môj smútok z prehry. A tiež sa môžem poučiť – keď budem nad niekým viesť 5:1, musím byť pri mečbale podobne odvážna,“ zamýšľala sa Serena.

Hviezda, ktorá si vlani vo finále US Open hysterickým správaním pošramotila povesť, výhovorky nehľadala. A tentoraz na ne možno aj mala právo. „Zahlásiť prešľap pri podávaní na víťazstvo v zápase? To sa nerobí,“ kritizoval niekdajší hráč číslo 1 Mats Wilander. „Nikdy v živote by mi ani len nenapadlo, ako sa pre Serenu môžu skončiť jej dve uplynulé grandslamové účasti,“ pridala sa Pam Shriverová, finalistka US Open.

Ako Karolína Plíšková zdolala Serenu Williamsovú Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Karolína Plíšková po postupe do semifinále...

A potom ten nešťastný členok. Serena si ho podvrtla hneď po zahlásení prešľapu. Toľko smoly počas jednej výmeny, to sa len tak nevidí. „Ale v ničom ma to neobmedzovalo. To len Karolína svoje údery posielala na čiary. Samozrejme, urobila som nejaké chyby, ale s členkom to nesúviselo,“ povedala.

Šanca na české finále

Slová hodné šampiónky. Aj keď má Williamsová okrem fanúšikov aj veľa neprajníkov, uznanie za ne si zaslúži od všetkých.

„Jej reakcia pre mňa znamená veľa. Zase u mňa stúpla. Stále sa od nej mám čo učiť – nielen na kurte. Párkrát sa síce nezachovala najlepšie, ako trebárs vlani po prehre vo finále v New Yorku. Ale každý má nejaké nervy a už je to preč,“ chválila Plíšková súperku pre idnes.cz.

Väčšina grandslamových turnajov má vlastný príbeh. Ten austrálsky mohol byť aj o odvete za finále vo Flushing Meadows – ak by postúpila Serena, zahrala by si s Japonkou Naomi Osakovou – ako naposledy v New Yorku. V semifinále v Melbourne sú však namiesto toho na opačných koncoch pavúka dve namotivované Češky.

A to je už story sama o sebe.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Serena Williams #Australian Open 2019