Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budúci šampión? Tenisový Sokrates sa už narodil ako hviezda

Kto si, Stefanos Tsitsipas?

22.01.2019 19:02
Stefanos Tsitsipas Foto: ,
Stefanos Tsitsipas.
debata

Ak by sme mohli nazrieť do štatistík internetových prehliadačov, toto typicky grécke meno by zrejme bolo na čele rebríčka tenistov, po ktorých fanúšikovia dnes vo virtuálnom svete najviac pátrajú. Je neprebádané, neopozerané a v uplynulých dňoch obzvlášť zaujímavé.

Zdolať v osemfinále Rogera Federera? Šok! Poradiť si o dva dni aj s Robertom Bautistom-Agutom? Fuška. Tsitsipas je pred semifinále na Australian Open najväčšou záhadou prvého grandslamového turnaja v sezóne.

Takže ešte raz – kto si, Stefanos Tsitsipas?

Tenista už na pôrodnom stole

Stále iba 20-ročnému Aténčanovi prúdi v žilách tenisová krv. A ak sa dá o niekom povedať ihneď po narodení, že raz bude hviezdou, tak potom o ňom. Veď čítajte.

K silným športovým génom prispel už jeho dedo – Sergej Salnikov. Skvelý futbalista získal s reprezentáciou Sovietskeho zväzu olympijské zlato v Melbourne 1956. Áno, to je presne to mesto, kde dnes jeho vnuk žiari.

Mama Júlia bola niekdajšou tenisovou juniorskou jednotkou a otec Apostolos jej trénerom. Poviete si, že s takouto DNA by bol špičkový tenista azda každý. Ale je tu ešte jedna vec, ktorá mladého Stefanosa odlišuje od ostatných. Podľa jeho mamy bol tenistom už na pôrodnom stole. „Verte mi,“ smiala sa v rozhovore pre americký denník The New York Times. „Lekár, ktorý mi pomohol priviesť ho na svet, povedal, že už vtedy držal ruku ako tenista,“ naznačovala pohyb, akoby sa chystala podávať či smečovať.

Grék Stefanos Tsitsipas vo štvrťfinále... Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Stefanos Tsitsipas Grék Stefanos Tsitsipas vo štvrťfinále Australian Open.

Pochopiteľne, takéto historky treba brať s rezervou. Ale aj keď je na nich občas len málo pravdy, tvoria jeden veľký príbeh. Ten sa nakoniec mohol skončiť veľmi smutne, lebo Stefanos, ktorý štartoval na dorasteneckom turnaji v Heraklione na Kréte, sa takmer utopil v mori. V poslednej chvíli ho zachránil otec. „Odvtedy sa pozerám na život z inej perspektívy. Naučilo ma to, že na kurte sa netreba báť,“ prezradil čo to zo svojej mladosti Tsitsipas.

Viac Federer ako Nadal

Žiadny strach – presne ako v osemfinálovom zápase proti legendárnemu Federerovi. „Bol to môj idol, z ktorého sa neskôr stal rival,“ vysvetlil s miernymi rozpakmi.

Svoje vzory neraz podvedome kopírujeme. Aj Tsitsipas má niečo z 37-ročného Bazilejčana – napríklad skvelý servis a forhend. „A tiež jednoručný bekhend a dlhé vlasy – aj ja som mal kedysi také. Takže áno, niečo na tom bude,“ odpovedal Federer na otázku, či sa predsa len trošku nevidí v mladom Grékovi. „Má viac kontinentálny úchop ako dnešní hráči. Pravdou je, že sa viac podobá na mňa ako na Rafu Nadala,“ dodal Švajčiar.

Vzostup Tsitsipasa bol pomerne rýchly. Ako 18-ročný bol na začiatku sezóny 2017 na 210. mieste v rebríčku ATP. O 365 dní už bol o 119 priečok vyššie – patrila mu 91. pozícia. A pokračoval ďalej, až do augusta, keď sa prepracoval do elitnej dvadsiatky. Dnes je svetovou 15-kou. V októbri ovládol turnaj v Štokholme a stal sa prvým Grékom, ktorý triumfoval na podujatí tejto úrovne.

A je tu ešte jeden jeho unikátny príspevok – ako najmladší tenista v histórii zdolal v Kanade počas jedného týždňa štyroch hráčov z elitnej desiatky – Dominica Thiema, Novaka Djokoviča, Alexandra Zvereva a Kevina Andersona.

Tsitsipas je iný ako jeho vrstovníci – rád má vodné športy, natáčanie videí, filozofiu, prírodu, ale aj modeling. Pred rokom začal na svojom Youtube kanáli zverejňovať videá zo svojich ciest, ktoré si sám režíruje aj strihá. "Tenisti sú celý rok na cestách, ďaleko od domovov a nie je to ľahké. Tenis aj cestovanie tu však budú vždy, tak prečo nemať so sebou hobby a nebyť šťastný?“ vysvetľoval pre New York Times.

Nie každému je po chuti

Aj vy si myslíte, že tento Aténčan je mimoriadny sympaťák? A možno aj je, no nie všetci ho majú radi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

When you photograph people in color you photograph their clothes. When you photograph people in black and white you photograph their souls.

Príspevok, ktorý zdieľa Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98),

Nedávno na svojom twitterovom účte napísal: „Je neuveriteľné, koľko rôznych zvukov môžete počuť počas prechádzky New Yorkom. Zatvorte oči a vnímajte to.“ A ktože sa to ozval? Austrálčan s gréckymi koreňmi, Nick Kyrgios. „Da fuq,“ odpovedal. Aj keď príspevok neskôr zmazal, tento neslušný výraz sa dostal do Tsitsipasových uší.

„Úprimne, všetci vieme, kto je Kyrgios. Chápem, že niektorí ľudia vnímajú veci, ktoré robím, či statusy, ktoré píšem, ako čudácke. Nuž, je to niečo iné, ako sedieť celé dni pred videohrami,“ poukazoval na Kyrgiosovu záľubu.

„Ja radšej idem von a tvorím. Nevidím zmysel vo videohrách – tiež som sa im kedysi venoval, ale tomu je už koniec,“ dodal hráč, ktorý okrem gréčtiny ovláda aj anglický a ruský jazyk.

O pár hodín ho čaká veľké semifinále proti Rafaelovi Nadalovi.

Ktovie, grécki bohovia možno ešte nepovedali posledné slovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stefanos Tsitsipas #Australian Open 2019