Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvitová valcuje ďalej. V semifinále ju vyzve americká senzácia

Americká tenistka Danielle Collinsová sa stala prvou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

22.01.2019 08:52 , aktualizované: 11:09
Danielle Collinsová Foto:
Danielle Collinsová v Melbourne.
debata

Vo štvrťfinále si v aréne Roda Lavera poradila s Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou 2:6, 7:5, 6:1 a dosiahla životný úspech.

Medzi elitné kvarteto na úvodnom podujatí veľkej štvorky postúpila hneď pri premiérovom štarte v hlavnej súťaži. V dueli s Pavľučenkovovou boli jej veľkou zbraňou kvalitné returny. V treťom sete k nim pridala výborné podanie, vďaka agresívnej hre úplne ovládla dvorec a Rusku nepustila takmer k ničomu.

„Odohrala som prvý zápas v aréne Roda Lavera, na tomto centri som nikdy predtým ani netrénovala. Bola to pre mňa veľká skúsenosť. V Melbourne sa mi veľmi páči, mám rada atmosféru a austrálskych fanúšikov. Ďakujem všetkým, ktorí ma dnes povzbudzovali,“ povedala Collinsová v prvom interview priamo na kurte.

Jej semifinálovou súperkou bude Češka Petra Kvitová. Tá zdolala v druhom štvrťfinále za 70 minút domácu Ashleigh Bartyovú 6:1, 6:4. Na tohtoročnom AO zatiaľ nestratila ani set.

Petra Kvitová aj v súboji s Bartyovou potvrdila, že má formu ako hrom. Domácu ašpirantku a premožiteľku nebezpečnej Rusky Marie Šarapovovej zničila 25 víťaznými údermi (bilancia 25–8), výborne podávala a súperku dokázala kvalitne zatlačiť aj z returnu. Kvitová postúpila do semifinále jediného podujatia „veľkej štvorky“ na južnej pologuli prvýkrát od roku 2012. Celkovo na grandslamových turnajoch nebola takto ďaleko od svojho druhého wimbledonského triumfu v roku 2014.

„Ospravedlňujem sa divákom, že som im vzala domácu nádej. Ashleigh je sympatická ‚baba‘, ale mne to dnes vychádzalo najmä v prvom sete. V tom druhom sa súperka dostala do zápasu a ja som musela zabojovať. Najmä som jej však nedovolila, aby predvádzala svoju hru. To bolo dôležité,“ uviedla Petra Kvitová v prvom pozápasovom rozhovore ešte na kurte. Nasledujúca otázka moderátora Jima Couriera o návrate na výslnie po ťažkom životnom období (útok nožom v jej byte v Prostějove na sklonku roka 2016 a dlhá cesta späť) 28-ročnú Češku rozplakala. „Veľmi si vážim tento výsledok, nečakala som, že si zahrám v takejto fáze turnaja na takej veľkej scéne akou je Aréna Roda Lavera,“ odpovedala Kvitová pomedzi slzy.

Kvitová postúpila do najlepšej singlovej štvorky v Melbourne bez straty setu a dokonca nemusela odohrať ani jeden tajbrejk. V piatich zápasoch jej najviac – 4 gemy v jednom sete – vzali iba Belinda Bencicová v 3. kole a aktuálne Bartyová. „Petra Kvitová a Serena Williamsová sú hráčky s najlepšími údermi v ženskom tenise. Ak to Petra podporí dobrou mentálnou stránkou, je takmer nezdolateľná,“ uviedol expert Mats Wilander v štúdiu Eurosportu.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále:
Danielle Collinsová (USA) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.) 2:6, 7:5, 6:1
Petra Kvitová (8-ČR) – Ashleigh Bartyová (15-Austr.) 6:1, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Pavľučenkovová #Australian Open 2019 #Danielle Collinsová