Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal je v 30. grandslamovom semifinále v kariére. Vyzve ho Tsitsipas

Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa stal prvým semifinalistom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

22.01.2019 06:44 , aktualizované: 13:36
nadal Foto: ,
Rafael Nadal oslavuje postup do semifinále Australian Open 2019.
debata

V pozícii 14. nasadeného hráča si osemfinálový premožiteľ Rogera Federera poradil v ďalšom kole aj s dvadsaťdvojkou podujatia Španielom Robertom Bautistom Agutom 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2). Duel trval 3:19 h.

V boji o finále sa predstaví proti dvojke podujatia Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý zdolal za 107 minút nenasadeného Američana Francesa Tiafoea 6:3, 6:4, 6:2.

„Stále snívam svoj sen, ale tvrdo som pracoval, aby som mohol byť v semifinále na tomto turnaji. Cítim emócie, ale zároveň viem, že ešte nemusí byť koniec. Nebolo jednoduché sa skoncentrovať na tento zápas po víťazstve nad Federerom. Médiá, sociálne siete a všetky tie tlaky okolo som sa snažil nevnímať a robiť len to, aby som sa čo najlepšie pripravil na štvrťfinálový zápas. Veľmi si vážim, že je tu so mnou v Melbourne moja rodina. Precestovali tisícky kilometrov a teraz sa môžu tešiť spolu so mnou,“ uviedol Stefanos Tsitsipas v prvom pozápasovom interview ešte na kurte.

Tsitsipas je vo veku 20 rokov a 168 dní najmladším semifinalistom v Melbourne od roku 2003, keď ním bol Američan Andy Roddick (20 rokov a 149 dní). Celkovo v súčte všetkých štyroch grandslamových turnajov bol mladší v semifinále naposledy predtým Srb Novak Djokovič v roku 2007 na US Open (20 rokov a 110 dní).

Nadalova cesta do jeho 30. grandslamového semifinále bola jednoduchšia. V pozícii favorita začal podľa očakávania. Získal hneď prvé podanie súpera, v prvom sete Tiafoea k ničomu nepustil. V tom druhom Američan hrýzol viac, ale Nadal odvrátil oba brejky v štvrtom geme.

V treťom sete už 21-ročnému Tiafoemu dochádzali sily, opäť začal strateným podaním a kopil nevynútené chyby. Celkovo ich vyprodukoval 34.

Iba traja tenisti v histórii sa predstavili medzi najlepšími štyrmi na grandslamoch viackrát ako Nadal – Roger Federer (34), Novak Djokovič (34) a Jimmy Connors (31).

„Postup vnímam veľmi emocionálne. V minulosti som mával na Australian Open zdravotné problémy, takže semifinálová účasť pre mňa znamená veľmi veľa a ďakujem všetkým za podporu,“ povedal po dueli v oficiálnom rozhovore Nadal.

V nasledujúcom zápase ho čaká ďalší z nastupujúcej generácie hráčov Tsitsipas, ktorý v osemfinále vyradil Federera. „Bude to zaujímavé a uvidíme čo sa stane. Mladí tenisti však robia tento šport krásnym,“ dodal druhý muž svetového rebríčka.

Muži – dvojhra – štvrťfinále
Stefanos Tsitsipas (14-Gr.) – Roberto Bautista Agut (22-Šp.) 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2), Rafael Nadal (2-Šp.) – Frances Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, 6:2

Zostávajúci program štvrťfinále (streda, 23. januára):
Novak Djokovič (Srb.-1) – Kei Nišikori (Jap.-8), Milos Raonic (Kan.-16) – Lucas Pouille (Fr.-28)

debata chyba
Viac na túto tému: #Roberto Bautista-Agut #Stefanos Tsitsipas #Australian Open 2019