Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Berdych na pol roka vyliezol z práčky. Teraz hrá životný tenis a naháňa strach

Polročná pauza a počas nej myšlienky, či život bez tenisovej rakety nie je predsa len krajší ako s ňou.

16.01.2019 12:36
Tomáš Berdych Foto: ,
Tomáš Berdych v 2. kole Australian Open.
debata

Čech Tomáš Berdych sa však na začiatku roka vrátil na kurty a hrá tak dobre ako málokedy predtým. Vo stredajšom 2. kole Australian Open zdolal Holanďana Robina Haaseho 6:1, 6:3, 6:3. Bez zaváhania – tak, ako to robia iba tí najlepší.

„Od začiatku až do konca tam nebol zlý moment, nedal som mu šancu. Súper nemal jediný brejkbal a to je to dôležitý pocit. S podaním dokážem získať veľa bodov a uľahčiť si situáciu. O to je to potom jednoduchšie. Aj keď sa začal točiť vietor, tak pre mňa bol servis stále veľkou zbraňou,“ sebavedomo komentoval ďalší hladký postup rodák z Valašského Meziříčí.

Berdych prišiel do Melbourne v pozícii, na ktorú nebol dlhé roky zvyknutý. V turnajovom pavúku ho ako nenasadeného mohol žreb poslať aj do súboja s Djokovičom, Nadalom či Federerom. V 1. kole však dostal Kylea Edmunda, svetovú štrnástku. Aj v tomto prípade si 33-ročný tenista vystačil s tromi setmi.

O účasť v osemfinále zabojuje s Argentínčanom Diegom Schwartzmanom.

Video

Prečo hrá Berdych odrazu tak skvele? Predsa na začiatku lanskej sezóny to s ním vyzeralo na uterák. Opotrebované telo vypovedalo poslušnosť a najlepší český tenista uplynulej dekády si povedal dosť. Dal si prestávku a o návrate neuvažoval.

„Áno, vyliezol som z tej práčky, ktorej bubon sa neustále točí, a pozrel sa na ňu zvonku,“ prirovnal kolotoč ATP k bielej mašine na špinavú bielizeň. „Ale návrat si užívam,“ zdôraznil v rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes.

Berdych spočiatku nevedel, či má ešte chuť a silu trénovať, cestovať a súperiť. Presvedčila ho manželka Ester. „Áno, hecovala ma. Tvrdila, nech nekončím, že sa teší do Melbourne. Takže je určite rada – ona sa hádam na turnaj tešila viac ako ja. Pozor, práve Ester výrazne ovplyvnila moje rozhodovanie, či mám pokračovať. Keby sa ozvala s iným názorom, premýšľanie by bolo zložitejšie,“ pripomenul.

Berdych dnes nie je hráčom, na ktorého si pamätáme. Schudol šesť kilogramov, je rýchlejší a výbušnejší. „Nepamätám si, kedy som sa naposledy cítil na kurte tak dobre,“ potešil sa.

V prognózach, ktoré sprevádzali začiatok austrálskeho podujatia, už s ním málokto počítal. Český tenista svojimi výkonmi akoby súperom odkázal: „Stále som tu. Pozor na mňa!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Berdych #Australian Open 2019