Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskú vlajku drží Kužmová. Kližan, Schmiedlová aj Cibulková už vypadli

Slovenská tenistka Viktória Kužmová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom kole si poradila s Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou 4:6, 6:4, 6:2.

15.01.2019 05:14 , aktualizované: 11:05
debata (4)
Viktoria Kužmová. Foto: TASR/AP, Chris Symes
Viktoria Kužmová Viktoria Kužmová.

Jej ďalšou súperkou bude vo štvrtok Kozlovovej krajanka Jelina Svitolinová. S nasadenou šestkou má Slovenka bilanciu 0:1, vlani s ňou prehrala v dvoch setoch na Roland Garros v Paríži.

Duel medzi Kužmovou a Kozlovovou bol meraním síl dvoch hráčok forsírujúcich moderný útočný tenis. O osude prvého setu rozhodol piaty gem, v ktorom Kužmová stratila podanie. V druhom dejstve nevyužila zverenka Michala Mertiňáka vedenie 4:2, v koncovke však slávila úspech, keď za stavu 5:4 spravila Kozlovová dve dvojchyby.

V treťom dejstve odvrátila Kužmová za stavu 1:1 dva brejkbaly a v ďalších minútach už vďaka agresívnej hre na dvorci dominovala. Zápas zakončila pri podaní Kozlovovej po sérii nepremenených mečbalov víťazným bekhendom.

Úvodné kolo Australian Open aj so Slovákmi Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Malý fanúšik bojuje s horúčavami v Melbourne.

„Dnešný zápas bol celý o Viki. Zahrala veľa winnerov, ale aj nevynútených chýb. Začala trochu nervózne, v druhom a treťom sete však už super servovala a súperku tlačila. Napokon to zvládla v hlave aj po fyzickej stránke. Jej ďalšia súperka Svitolinová je veľmi skúsená a kvalitná hráčka, ale už sa s ňou stretla vlani na Roland Garros. Už vie čo má od nej čakať, každopádne nemá čo stratiť a môže hrať uvoľnene. Ak bude podávať aspoň tak dobre ako v uplynulých týždňoch, verím, že to bude vyrovnané,“ povedal pre TASR Kužmovej tréner Mertiňák.

Schmiedlová: Mohla som si vynútiť 3. set

Anna Karolína Schmiedlová v 1. kole neuspela. Nasadenej dvanástke Belgičanke Elise Mertensovej podľahla 2:6, 5:7.

V druhom dejstve nevyužila finalistka podujatia WTA v tasmánskom Hobarte dva setbaly. Jej maximom v Melbourne zostáva 2. kolo z rokov 2015 a 2014.

V prvom sete dokázala držať Schmiedlová so súperkou krok iba na jeho začiatku. Od stavu 1:2 získala Mertensová päť gemov za sebou a úvodné dejstvo sa stalo jasne jej korisťou. V druhom sete si Slovenka vďaka brejku v šiestom geme vybudovala náskok 5:2.

Anna Karolina Schmiedlová v 1. kole Australian... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Anna Karolina Schmiedlová Anna Karolina Schmiedlová v 1. kole Australian Open prehrala s Elise Mertensovou.

Mertensová však v ďalších minútach vyrovnala na 5:5, v desiatej hre odvrátila pri vlastnom servise dva setbaly a dostala sa na koňa. V jedenástom geme po dvojchybe Schmiedlovej opäť zobrala Slovenke servis a zápas už dotiahla do úspešného konca.

„Bol to na úvod ťažký žreb, nastúpila som proti veľmi dobrej hráčke. Nemala som veľké očakávania, no odohrali sme úplne vyrovnané výmeny. Mala som tam veľké šance, škoda, že som ich nevyužila. Keby som si viac verila a mala na svojej strane aj trochu šťastia, mohla som si vynútiť tretí set,“ povedala Slovenka pre Slovenský rozhlas.

Schmiedlovej tréner Milan Martinec bol s výkonom svojej zverenky spokojný. „Dnes to bol zo strany Kaji opäť výborný zápas. Po prehratom prvom sete prestala robiť chyby. Hrala svoju hru a súperku nútila k chybám. Škoda, že nevyužila proti skúsenej Belgičanke vedenie 5:2 a dva setbaly. Mertensová potvrdila, že je výborná hráčka a druhé dejstvo otočila vo svoj prospech,“ povedal Martinec.

Kližan sa s Djokovičom nestretne

Ani Martin Kližan neuspel v 1. kole dvojhry. S finalistom z Melbourne z roku 2008 Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom prehral vo vyrovnanom zápase 4:6, 4:6, 6:7 (5).

S voľnou kartou štartujúceho Tsongu čaká v 2. kole pravdepodobne svetová a nasadená jednotka Srb Novak Dojkovič, ktorého v 1. kole v stredu večer miestneho času preverí úspešný kvalifikant Mitchell Krueger z USA.

Martin Kližan si utiera tvár v prestávke zápasu... Foto: TASR/AP, Andy Brownbill
Martin Kližan Martin Kližan si utiera tvár v prestávke zápasu proti Francúzovi Jo-Wilfriedovi Tsongovi v 1. kole Australian Open.

Dvadsaťdeväťročnému Kližanovi patrí aktuálne 40. priečka v rebríčku ATP. Jeho súper Tsonga je po vynútenej zdravotnej prestávke až na 177. priečke. V utorok nastúpili na druhý vzájomný duel. Premiérovo na seba narazili pred siedmimi rokmi na US Open, v 2. kole uspel slovenský tenista po výsledku 6:4, 1:6, 6:1, 6:3.

V prvom sete Tsonga nepustil Kližana ani k jednému brejkbalu, sám využil jednu z troch ponúknutých možností a za stavu 5:4 na podaní premenil prvý setbal. Druhé dejstvo malo rovnaký priebeh aj výsledok. Tsonga suverénne podával a Kližanovi zobral servis hneď v úvode, ujal sa vedenia 2:0 na gemy a náskok si dokázal udržať až do konca setu.

O osude tretieho setu musel rozhodnúť až tajbrejk, v ňom uspel Tsonga v pomere 7:5 a tešil sa z postupu do ďalšieho kola. Prvý mečbal ešte Kližan ťažkým forhendovým volejom na čiaru odvrátil, ale pri druhom Tsonga už nezaváhal – efektne smečom stojac chrbtom k sieti zakončil do odkrytej časti kurtu.

Zverenec Dominika Hrbatého Kližan sa na Australian Open dostal najďalej v roku 2014, keď sa jeho púť skončila v 3. kole. V hlavnej súťaži jediného grandslamového podujatia na južnej pologuli sa predstavil šiestykrát. Tento rok sa pred štartom v Melbourne rozhodol Kližan štartovať na turnaji v Sydney, kde v 2. kole nestačil na Taliana Andreasa Seppiho (6:7 /2/, 2:6).

Vypadla aj Cibulková

Dominika Cibulková neuspela s Číňankou Šuaj Čang, ktorej podľahla 2:6, 6:4, 2:6. Ako jediná z pätice slovenských želiezok postúpila do 2. kola Viktória Kužmová.

Finalistka Australian Open 2014 Cibulková, momentálne 25. hráčka poradia WTA, mala proti 29-ročnej Šuaj Čang (42.) pred utorkovým stretnutím štatistiku 5:0. Čínanka si teda pripísala na svoje konto prvé víťazstvo nad bývalou svetovou štvorkou Cibulkovou.

Dvadsaťdeväťročná Cibulková nezvládla vstup do prvého setu. Číňanka sa dostala do vedenia 3:0, neskôr za stavu 5:2 premenila Šuaj Čang na príjme druhý setbal. V druhom sete sa zrodil iba jeden brejk. Dosiahla ho Cibulková v 9. hre a následne za stavu 5:4 v jej prospech premenila pri svojom podaní druhý setbal a vyrovnala stav setov na 1:1. Úvod záverečného dejstva patril Číňanke, ktorá sa ujala vedenia 2:0, neskôr aj 4:1. Za stavu 5:2 využila Šuaj Čang na príjme prvý mečbal a postúpila do 2. kola.

Dominika Cibulková v akcii počas 1. kola... Foto: Reuters, EDGAR SU
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v akcii počas 1. kola Australian Open.

Zverenkyňa Mateja Liptáka Cibulková skončila na Australian Open vlani rovnako už v 1. kole, keď podľahla Estónke Kaie Kanepiovej hladko 2:6, 2:6. Pred úvodným grandslamovým turnajom novej sezóny sa predstavila na turnaji WTA v austrálskom Sydney, tam v 1. kole nestačila na domácu Samanthu Stosurovú (6:3, 3:6, 4:6).

Australian Open – 1. kolo Slovákov:
Elise Mertensová (12-Bel.) – Anna Karolína SCHNIEDLOVÁ (SR) 6:2, 7:5
Viktória KUŽMOVÁ (SR) – Kateryna Kozlovová (Ukr.) 4:6, 6:4, 6:2
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.) – Martin KLIŽAN (SR) 6:4, 6:4, 7:6 (5)
Šuaj Čang (Čína) – Dominika CIBULKOVÁ (SR-26) 6:2, 4:6, 6:2

Výsledky 1. kola mužskej a ženskej dvojhry

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Viktória Kužmová #Anna Karolína Schmiedlová #Maritn Kližan