Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvere otvorené. Ubolený Murray zbohom nepovedal

Väčšinu športových príbehov píšu až záverečné boje - tie, kde sa rozhoduje o trofejách, veľkých peniazoch i nekonečnej sláve.

14.01.2019 22:08
Australian Open Tennis Murray Foto: ,
Andy Murray počas zápasu s Robertom Bautistom Agutom.
debata

Australian Open ponúkol jeden nezabudnuteľný už v úvodný deň grandslamového podujatia. Andy Murray, ktorý pripustil skorý záver kariéry, prehral už v 1. kole turnaja v Melbourne. Nestačil na Španiela Roberta Bautistu-Aguta (4:6, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (4), 2:6).

Pravda, výsledok vôbec nie je dôležitý. Aj keď tí, ktorí očakávali rýchly proces s 31-ročným Škótom, zostali zaskočení. Trojnásobný grandslamový šampión napriek veľkému zdravotnému hendikepu tuho vzdoroval. Na začiatku piateho setu sa dokonca zdalo, že by to mohol byť práve on, kto postúpi do 2. kola.

Murrayho už zopár rokov sužujú problémy s bedrom. Vlani podstúpil operáciu, ktorá mu síce pomohla, ale bolesti definitívne nezahnala. Aj preto olympijský víťaz z Londýna i Ria v piatok naznačil, že vystúpenie na Australian Open môže byť posledné v jeho kariére. Rodák z Glasgowa však vyjadril túžbu rozlúčiť sa v júli vo Wimbledone.

Po viac ako štyroch hodinách na kurte a veľkej podpore melbournského publika nakoniec pripustil, že sa do Austrálie možno ešte vráti. „Urobím pre to všetko,“ vyhlásil v emotívnom rozhovore priamo na kurte.

„Ďakujem všetkým, ktorí prišli do hľadiska a povzbudzovali nás. Miloval som hrať v Melbourne. Ak to bol môj posledný zápas, bol to skvelý koniec. Dal som do toho všetko, dnes to však nestačilo. Gratulujem Robertovi a jeho tímu. Ďakujem všetkým v mojom tíme, ktorí boli vždy pri mne. Možno sa ešte uvidíme,“ povedal dojatý Murray.

Organizátori turnaja následne pustili na veľkoplošnej obrazovke krátke video, kde sa s hviezdou prvého dňa postupne lúčili jej veľkí súperi. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič či zástupcovia mladšej generácie – Alexander Zverev a Nick Kyrgios. „Budeš nám veľmi chýbať,“ povedal Djokovič, aktuálny líder mužského rebríčka a najväčší favorit Australian Open.

Či bude Murray pokračovať, je otázne. Lekár, ktorý Škótovi operoval problematické pravé bedro, je však skeptický. „Nemyslím si, že je nemožné, aby vydržal až do Wimbledonu, ale bude to veľmi náročné,“ zamyslel sa John O’Donnell pre britský denník The Guardian.

„Australian Open si jednoznačne užíval, ale Wimbledon je príliš ďaleko. Samozrejme, že tam chce hrať, ale ak si predstavím, že sa už rozhodol skončiť, musí byť mimoriadne ťažké motivovať sa do ďalšieho tréningu, rehabilitácie, nekonečného cvičenia aj bolesti, ktorá k tomu v jeho prípade patrí,“ dodal prominentný chirurg.

Na to, čo bude nasledovať, dajú odpoveď najbližšie mesiace. Denník The Telegraph však už stihol vyrukovať s titulkom: „Andy Murray si nechal po heroickej prehre dvere na Australian Open otvorené.“

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Andy Murray #Australian Open 2019