Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Telo vraví dosť. Muž, ktorého sa báli giganti, končí

Andy Murray nie je najmladší z hviezdnej skupiny tenistov, ktorým sa dlhé roky hovorilo - veľká štvorka. Novak Djokovič sa narodil o týždeň neskôr. Napriek tomu je prekvapujúcim zistením, že to bude práve Škót, kto ako prvý zo silnej generácie hráčov odloží raketu do kúta.

13.01.2019 15:36
Andy Murray Foto: ,
Takto oznamoval Andy Murray pred Australian Open rozlúčku s kariérou.
debata (1)

Roger Federer má 37 a stále patrí medzi to najlepšie na okruhu ATP, o 32-ročnom Rafaelovi Nadalovi platí to isté.

Avšak človek mieni, život mení.

Ubolené Murrayho telo dlhodobo vypovedá poslušnosť, preto trojnásobný grandslamový víťaz v piatok oznámil, že tento rok ukončí kariéru. V tom lepšom prípade tam, kde to má najradšej – vo Wimbledone. Je tu však aj pesimistický, ale veľmi reálny scenár. Australian Open môže byť pre rodáka z Glasgowa posledným turnajom v kariére.

Bolesť pri chôdzi

„Bolesti ma trápia posledných 20 mesiacov. Vyskúšal som všetko, aby sa stav môjho bedra zlepšil. Som na tom teraz lepšie, ako pred šiestimi mesiacmi, ale stále cítim veľkú bolesť. Nebolo to jednoduché a stále to nie je dobré,“ opísal v slzách svoj zdravotný stav.

„Určite nastúpim, aj keď úroveň môjho tenisu nie je taká, akú by som chcel mať. Bolesť je príliš veľká a nechcem v takomto stave hrať ďalej,“ poznamenal na tlačovej konferencii a pokračoval:

„Uprostred decembrového tréningového bloku som povedal členom môjho tímu, že takto to ďalej nejde. Potrebujem vedieť, kedy ukončím kariéru. Nemôžem hrať s vedomím, že neviem, kedy bolesť prejde.“

Murray sa trápi na kurte, ale aj mimo neho. Že jeho telo nie je v poriadku, cíti aj pri bežnej chôdzi. Ďalšia profesionálna kariéra je s takýmto hendikepom nepredstaviteľná.

„Mám možnosť ďalšej operácie, ktorá je náročnejšia ako tá, ktorú som absolvoval predtým. Umožní mi, aby som ďalej netrpel bolesťami. Je to niečo, čo teraz vážne zvažujem. Neexistuje však garancia, že sa budem môcť vrátiť. Hlavným dôvodom druhej operácie nie je pre mňa návrat k profesionálnemu športu, ale možnosť pokračovať v živote bez bolesti,“ dodal na záver Murray.

Medzi tenistami bol vždy mimoriadne obľúbený. A tak správa o plánovanom odchode vyvolala na sociálnych sieťach smútok.

„Prosím, neprestávaj sa snažiť. Bojuj. Dokážem si predstaviť tvoju bolesť a smútok. Dúfam, že to prekonáš. Zaslúžiš si ukončiť kariéru podľa svojich predstáv,“ napísal Juan Martín del Potro, ktorý si prešiel mnohými operáciami zápästia.

Rešpekt od súperov

Hold mu vzdali okrem iného aj Nadal, Kevin Anderson, Grigor Dimitrov či Nick Kyrgios. „Klobúk dole pred tebou. Absolútna legenda. Jeden z najlepších taktikov v histórii. Neuveriteľné výsledky v brutálnej ére. Veľký rešpekt,“ napísal Američan Andy Roddick.

Murray v 1. kole Australian Open nastúpi proti nasadenému hráčovi. V prípade, že so Španielom Bautistom-Agutom prehrá, môže to byť jeho posledný zápas kariéry.

Mimochodom, austrálska rozlúčka by bola pre Murrayho symbolická. V Melbourne sa mu vždy darilo, ale nikdy nedokráčal až na vrchol prvého grandslamového podujatia v sezóne.

V roku 2010 neudržal slzy, keď sa počas slávnostného ceremoniálu prizeral, ako víťaznú trofej dvíha nad hlavu jeho slávnejší súper – Roger Federer. Žiaľ, toto bol iba začiatok niekoľkoročného sklamania. Na Australian Open prehral vo finále aj v sezónach 2011, 2013, 2015 a 2016.

Žiadny iný muž v histórii tenisu nemá na ktoromkoľvek z turnajov kategórie major takú žalostnú bilanciu. Posledné štyri prehry uštedril sympatickému Škótovi Novak Djokovič.

So Srbom ho spája veľa. Okrem blízkeho dátumu narodenia aj nadštandardné tenisové umenie. Prvýkrát na seba narazili, keď mali iba 13 rokov na juniorskom turnaji Les Petits As vo Francúzsku. Bola to jednoznačná záležitosť – Murray v pohode vyhral. Počas profesionálnej kariéry sa stretli 36-krát a tu už štatistika hovorí jednoznačne v prospech rodáka z Belehradu – 25:11 na zápasy, 14:3 na grandslamové tituly.

Veľká štvorka či trojka?

Aj preto je pre mnohých pomenovanie – veľká štvorka – nepresné a radšej hovoria o veľkej trojke. Mimochodom, nevyhral Stan Wawrinka, rovnako ako Murray, tri grandslamové tituly? Pravda, tieto argumenty majú svoje opodstatnenie. Aj Federer s Rafaelom Nadalom majú oproti Škótovi nespočetne viac tenisových úspechov a je nespochybniteľné, že ak sa raz bude spomínať na éru zo začiatku milénia, budú to predovšetkým Švajčiar, Španiel a Srb, o ktorých sa bude hovoriť.

„No Murray si aj tak v histórii svoje miesto zaslúži. Pre svoju dlhoročnú konzistenciu, odolnosť, s akou súperil so zraneniami i bolesťou, umenie hrať na najvyššej úrovni na všetkých tenisových povrchoch a predovšetkým schopnosť zvládnuť tlak tam, kde sa mnohým Britom podlamovali kolená – vo Wimbledone,“ napísal americký denník New York Times.

Zbohom, šampión!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray