Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť slovenských nádejí. Uspieť môžu všetky, ale nemusí žiadna

Ak možno o niektorom z grandslamových turnajov povedať, že Slovákom svedčí, potom o Australian Open.

12.01.2019 21:46
Martin Kližan, Dominika Cibulková, Magdaléna... Foto: ,
Zľava Martin Kližan, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková, Viktoria Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová sa predstavia v hlavnej súťaži Australian Open.
debata (1)

V roku 1989 sa na opačnej strane zemegule prebojoval do finále Miloslav Mečíř, v roku 2014 sa zasa takmer až na vrchol dostala Dominika Cibulková. V semifinále tohto podujatia si zahrali Karol Kučera (1998) a o desať rokov aj Daniela Hantuchová. Vlani spravila Slovákom najväčšiu radosť Magdaléna Rybáriková, keď postúpila do osemfinále.

Z mužov len Kližan

Prirodzene, veľké očakávania späté s Melbourne Parkom majú fanúšikovia od slovenských tenistov aj tento rok. V hlavnej súťaži sa ich predstaví päť – Cibulková s Rybárikovou, Viktória Kužmová s Annou Karolínou Schmiedlovou. Z mužov si v Austrálii zahrá iba Martin Kližan. Kvalifikačným sitom neprešli Jana Čepelová, Lukáš Lacko, Andrej Martin a Filip Horanský.

Pred začiatkom turnaja je situácia z pohľadu Slovákov nasledovná: tak ako každý rok, uspieť môže ktokoľvek, no nemusí nik.

Aktuálne 40. hráč sveta, Kližan, narazí v 1. kole na zdatného súpera. Nie rebríčkovo, lebo Joe-Wilfried Tsonga je aktuálne až 177. hráč sveta. Pravdou však je, že za toto nelichotivé postavenie môžu dlhodobé zdravotné problémy. Zatiaľ čo Tsonga sa v príprave na Australian Open prebojoval do semifinále turnaja v Brisbane, pre Kližana bolo konečnou už 2. kolo v Sydney.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2019 bude nas rok! Soj #fuckhashtags

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Klizan (@martinklizan_official),

„Už sa teším,“ napísal na sociálnej sieti Facebook Kližanov tréner Dominik Hrbatý. Zápas sa uskutoční v druhý hrací deň podujatia, v noci z pondelka na utorok (SEČ). Nebude sa v ňom hrať iba o postup, ale aj záujem miliónov tenisových fanúšikov. Víťaz tohto duelu vyzve v 2. kole Novaka Djokoviča.

„Rok 2019 bude náš,“ tieto Kližanove slová sprevádzali fotografiu z letiskovej haly v Austrálii, ktorú zverejnil na sociálnej sieti Instagram. Ak by to tak bolo, potom nič nie je nemožné.

Schmiedlová má formu

Hľadať medzi slovenskými hráčkami tú, ktorá by mohla tento rok v Melbourne preraziť, je viac ako ťažké. Tradične sa to očakáva od skúsenejších – Cibulkovej s Rybárikovou. Paradoxne si však skvelú formu do Austrálie priviezli tie menej ostrieľané – Schmiedlová s Kužmovou.

Staršia zo sestier Schmiedlových dokonca siahala na vzácny triumf v neďalekom Hobarte, až vo finále turnaja prehrala s Američankou Sofiou Keninovej. V semifinále zdolala Švajčiarku so silnými slovenskými koreňmi – Belindu Bencicovú. Nad niekdajšou svetovou sedmičkou zvíťazila po dva a pol hodinovom boji 7:6 (2), 4:6, 6:2.

Pripomíname, že 24-ročná Košičanka spravila v uplynulej sezóne veľký progres. Pred rokom bola 132. hráčkou sveta a na Australian Open skončila už v kvalifikácii. Tentoraz vyzve v 1. kole Belgičanku Elise Mertensovú.

Cibulková má recept. Rybáriková ho hľadá

Výbornú formu má aj najmladšia zo Sloveniek – Kužmová. Stále iba 20-ročná hráčka odštartovala sezónu vo veľkom štýle, na turnaji v Aucklande sa prebojovala až do semifinále. V Hobarte síce skončila už v 2. kole na rakete skúsenej Kirsten Flipkensovej, aj to jej však stačilo na to, aby sa z nej stala slovenská tenisová dvojka. V rebríčku WTA poskočila na 46. miesto.

Ukrajinka Kateryna Kozlovová (97.) by preto pre ňu mala byť prekonateľnou prekážkou. Ak bol žreb k niekomu nemilosrdný, potom k Rybárikovej. Jej súperkou bude skvelá Češka Petra Kvitová. Aktuálna forma, ale aj vzájomné zápasy hovoria jednoznačne proti Slovenke. Rodáčku z Bílovca zdolala iba raz – v roku 2011 na antuke v Prahe. Okrem toho s ňou šesťkrát prehrala – zakaždým na tvrdom povrchu.

Zatiaľ čo Rybáriková musí naďalej hľadať recept na Kvitovú, Cibulková ho na svoju najbližšiu súperku má. Proti 29-ročnej Číňanke Šuaj Čang vedie na zápasy 5:0.

Na nedávnom vyhlásení ankety Tenista roka povedala, že v hlave už nejaký čas nosí myšlienku o konci kariéry. Podotkla však, že ešte predtým by si rada dopriala jeden veľký triumf. Mohol by to byť napríklad aj ten austrálsky.

Bodaj by.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Australian Open #Viktória Kužmová #Anna Karolína Schmiedlová