Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nečakané rozhodnutie. Murray tento rok ukončí kariéru

Britský tenista Andy Murray ukončí tento rok kariéru. Bývalý prvý hráč svetového rebríčka dúfa, že sa bude môcť rozlúčiť vo Wimbledone, kde získal dva tituly.

11.01.2019 10:24
Austrália Australian open Murray tréning Foto: ,
Andy Murray podáva proti Srbovi Novakovi Djokovičovi počas tréningu na úvodný grandslamový turnaj sezóny Australian Open v Melbourne.
debata

Na emotívnej tlačovej konferencii v Melbourne ale nevylúčil, že ho bolesti bedrového kĺbu donútia ukončiť kariéru hneď po Australian Open.

„Nie som si istý, či dokážem hrať cez bolesť ďalšie štyri alebo päť mesiacov. Chcem to dotiahnuť do Wimbledonu a skončiť, ale nie som si istý, či to zvládnem,“ povedal tridsaťjedenročný Škót v slzách.

Trojnásobný grandslamový šampión podstúpil operáciu pravého bedra vlani v januári a od júnového návratu na kurty odohral len 14 zápasov. Sezónu predčasne ukončil v septembri a intenzívne sa venoval rehabilitácii. Jeho stav sa ale stále nelepší.

„Necítim sa dobre, už dlho je to trápenie. Zhruba 20 mesiacov už žijem s bolesťou. Urobil som všetko, čo som mohol vyskúšať, aby bedro bolo lepšie, a veľmi to nepomohlo,“ povedal dvojnásobný olympijský víťaz, ktorý musel kvôli náporu emócií dokonca tlačovú konferenciu na chvíľu opustiť.

Sám priznal, že už nikdy nebude hrať tenis, aký mu v roku 2012 vyniesol na wimbledonských kurtoch prvé olympijské zlato a následne premiérový grandslamový titul na US Open.

„Som na tom lepšie ako pred šiestimi mesiacmi, ale stále mám dosť veľké bolesti. Na určitej úrovni môžem hrať, ale nie na takej, na akej som hrával,“ uznal wimbledonský šampión z rokov 2013 a 2016.

Na vrchol mu pomohla spolupráca s Ivanom Lendlom, pod ktorého vedením sa definitívne presadil do veľkej štvorky po boku Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviča. Zahral si finále na všetkých grandslamových turnajoch a v roku 2015 dotiahol Veľkú Britániu aj k triumfu v Davisovom pohári. V ére veľkých hviezd dokázal ako prvý Brit vyhrať Turnaj majstrov, na rozdiel od svojich rivalov ale návrat na kurty po zranení nezvládol.

Jeho myšlienky sa preto teraz sústredia aj na to, ako bude žiť po ukončení športovej kariéry. Zvažuje možnosť ďalšej radikálnejšej operácie. „Vážne o tom premýšľam. Niektorí športovci to podstúpili a vrátili sa, ale žiadne záruky neexistujú. Keby som na ňu išiel, bolo by to lepšie kvôli kvalite ďalšieho života,“ uviedol. Rozhodne vylúčil, že by sa na kurty ešte vrátil ako deblista a záver kariéry odohral v páre s bratom Jamiem.

Správa o chystanom odchode vyvolala na sociálnych sieťach veľkú pozornosť a Murray od súperov dostal množstvo povzbudzujúcich odkazov.

„Prosím, neprestávaj sa snažiť. Bojuj. Dokážem si predstaviť tvoju bolesť a smútok. Dúfam, že to prekonáš. Zaslúžiš si ukončiť kariéru podľa svojich predstáv,“ napísal Juan Martín del Potro, ktorý si rovnako prešiel radou operácií zápästia.

Hold mu vzdali okrem iných aj Nadal, Kevin Anderson, Grigor Dimitrov či Nick Kyrgios. „Klobúk dole pred tebou. Absolútna legenda. Jeden z najlepších taktikov v histórii. Neuveriteľné výsledky v brutálnej ére. Úplný rešpekt,“ napísal Američan Andy Roddick.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Andy Murray #Australian Open 2019 #wimbledon 2019