Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dva dni rozmýšľania. Vajdu poslala za šampiónom rodina

Nerozdáva esá ani víťazné forhendy - na slabé miesta súperov útočí radami. Nepotrebuje rýchle nohy a nekonečnú výdrž, vystačí si s vlastnými myšlienkami a nápadmi.

23.11.2018 06:58 , aktualizované: 13:31
Marián Vajda, Martin Kližan Foto: ,
Tréner Marián Vajda (uprostred) a víťaz ankety Tenista roka 2018 Martin Kližan (vpravo).
debata (1)

Nielen Dominika Cibulková a Martin Kližan robia slovenskému tenisu vo svete výborné meno. Dlhé roky je jeho skvelým reprezentantom aj Marián Vajda.

Bol 29. marec 2018, keď skúsenému trénerovi zazvonil telefón. Známy hlas v ňom volal o pomoc – vysielal akési tenisové S.O.S. Skleslý Novak Djokovič žiadal dlhoročného tútora, aby sa k nemu vrátil.

„Zobral som si dva dni na rozmyslenie,“ prezradil 53-ročný kouč, ktorý tvrdí, že s možnosťou, že sa ešte niekedy vráti do tímu srbského velikána, absolútne nepočítal.

Rozhodovanie vraj nebolo jednoduché, Vajda si za niekoľko mesiacov zvykol na pohodlnejší život bez neustáleho cestovania. „Mal som svoj rytmus a popri súkromí som vyvíjal aj nejaké športové aktivity. Musel som si to rozmyslieť,“ povedal.

Vyhlásenie ankety Tenista roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tenistka roka 2018 Dominika Cibulková.

Chcel byť aj s rodinou, ktorá mu toľké roky chýbala. No tá tentoraz rozhodla. „Vezmi to. Chceme vidieť Novaka oveľa viac na televíznej obrazovke,“ prezradil Vajda, ako ho rodina podporila.

Najprv prehry

Slovo dalo slovo a o niekoľko hodín už trénovali v Španielsku na antuke.

Ak by si niekto myslel, že k Djokovičovi sa vráti Vajda a úspech sa automaticky dostaví – nuž, tak to veru nebolo. Najprv prišli nezdary. Prehra s Kližanom v Barcelone bolela, v Paríži s Marcom Cecchinatom obzvlášť.

„Počas posledného roka vystriedal niekoľko realizačných tímov a dlho nehral. Takže aj keď som ho nenašiel v zlom stave, nebol na tom tak dobre, aby mohol vyhrávať zápasy. Avšak vždy som mu veril – z Novaka cítiť veľké ambície i chuť vyhrávať turnaje. S touto vierou som do tejto spolupráce predsa aj vstupoval,“ vysvetľoval rodák z Považskej Bystrice.

Po Roland Garros sa však všetko zmenilo. Djokovič, ktorý sprvu nechcel hrať na tráve, tam už o pár týždňov valcoval súperov. Vyhral Wimbledon a potom aj svoj štrnásty grandslamový titul – US Open.

Srbská tenisová jednotka Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Novak Djokovič Srbská tenisová jednotka Novak Djokovič.

Aký je teda Vajdov recept?

„Nie je to žiadne tajomstvo, skôr dlhodobé poznanie. Medzi nami funguje vynikajúca chémia, nikdy som ho nesklamal, vo vzťahu tréner – hráč to je mimoriadne dôležité. Veď si len predstavte, že s ním trávim 24 hodín denne, zdieľame spolu úspechy, ale aj sklamania. Poznám ho oveľa lepšie ako tréneri, s ktorými to počas prestávky skúšal. Nie nadarmo Novak hovorí, že som jeho rodina,“ naznačil.

Posledné úspechy prežíval emotívnejšie ako predošlé. Videl za nimi príbeh, obhliadnutie za nie príliš vydareným obdobím. „Novak dokázal, že má srdce veľkého šampióna. To ma dojalo,“ poznamenal Vajda.

Tréner roka

Zatiaľ čo Djokovič získal na okruhu ATP prestížne ocenenie návrat roka, trénerský mág zo Slovenska zasa titul vo svojej kategórii.

Marián Vajda a Novak Djokovič počas exibície v... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Marián Vajda, Novak Djokovič Marián Vajda a Novak Djokovič počas exibície v Bratislave.

„Veľmi si to vážim, odovzdali mi ho v Londýne priamo v parlamente. Beriem to ako ocenenie mojej dlhoročnej práce, som rád, že aj tréneri majú konečne svoju anketu – takto aspoň na chvíľu vystupujú z tieňa hráčov. Hlas mi odovzdalo 140 kolegov, čo ma veľmi teší,“ pripomenul Vajda.

Rok 2018 sa pomaly chýli ku koncu, miesto na trofeje, ktoré získal tandem Djokovič – Vajda v uplynulých mesiacoch, sa vyprázdni, aby ich mohli nahradiť ďalšie. Žiadaný tréner vo štvrtok na pódiu vyhlásil útok na dvadsať grandslamových titulov. Nie sú tieto očakávania prehnané?

„O tomto čísle rozprával najprv sám Novak,“ pripomenul.

„Okrem toho medializoval, že chce vyhrať všetky turnaje veľkej štvorky v jednom roku. V uplynulej sezóne neočakával až také prenikavé výsledky – možno aj preto sa mu tak darilo. Po pauze bol uvoľnenejší a hladnejší po víťazstvách. Šliapol do pedálov a dokázal vyhrať dva grandslamy. Rok 2019 bude ale oveľa namáhavejší, musí potvrdiť rolu šampióna a tvrdo trénovať. Chce to veľa zdravia a oddanosti pre tenis. Skĺbiť to s rodinou je však neskutočne ťažké. Myslím si, že to bude veľmi náročný rok,“ dodal Vajda.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Tenista roka