Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Antuková vendeta. Chorváti prišli pomstiť futbalistov

Jedna veľká éra - v športovom svete ojedinelá - sa počas nadchádzajúceho víkendu definitívne uzavrie.

23.11.2018 10:00
Francúzsko, Chorvátsko, tenis Foto: ,
Daviscupové tímy Francúzska a Chorvátska po finálovom žrebe.
debata

Treba však ešte urobiť bodku. Veľkú a výraznú – lebo meno posledného víťaza starého formátu Davisovho pohára bude žiariť viac ako iné.

Pod zatiahnutou strechou štadióna v Lille sa uskutoční odveta finále majstrovstiev sveta v Rusku. Namiesto futbalistov ale na hraciu plochu vybehnú tenisti, zelený trávnik v 50-tisícovej aréne na tri dni vystrieda červená antuka. Obsadenie však bude rovnaké – vzácnu trofej získa Francúzsko alebo Chorvátsko.

Posledné tradičné finále najstaršej tímovej súťaže na svete sa začne už dnes. Tenisové zápasy, v ktorých je hostiteľom jedna z krajín, hrajú sa počas troch dní na tri víťazné sety, budú od nedele minulosťou.

Zatiaľ čo Luka Modrič a Ivan Rakitič neboli vo svojom najdôležitejšom stretnutí v národnom drese favoritmi, Marin Čilič a Borna Čorič nimi sú. „Určite máme veľkú šancu, ale bude to veľký a ťažký boj. Francúzsko sa len tak nevzdá,“ myslí si Čilič.

Marin Čilič. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Čilič Marin Čilič.

Chorváti v Moskve neoslavovali – Francúzom vo finále podľahli 2:4. Súboj o trofej pre víťaza Davisovho pohára tak bude mať aj futbalový nádych. Na prehry sa nezabúda a ak sa dá pomstiť, tak trebárs aj s tenisovou raketou. „Naši futbalisti by boli určite radi, ak by sme teraz vyhrali my,“ pousmial sa kapitán chorvátskych tenistov Željko Krajan.

Včera sa konal žreb. Zatiaľ čo hostia prišli do Lille v plnej sile, domácim Francúzom bude chýbať zranený Richard Gasquet, tradičné opory Gaël Monfils a Gilles Simon sa zas do nominácie Yannicka Noaha nevošli. Sledované stretnutie tak otvoria Jérémy Chardy a talentovaný Čorič. V druhom singlovom zápase potom proti sebe nastúpia Jo-Wilfried Tsonga a Čilič.

Renkingový favorit je zrejmý. Avšak Noah už Francúzov k titulu doviedol a lanský úspech mieni zopakovať. „Máme unikátnu šancu vyhrať doma, čo sa už nemusí nikdy opakovať. Bili sme sa o to celý rok, nielen za náš tím, ale za celú súťaž a väčšina z nás je týmto finále posadnutá. Chceme uspieť,“ vyhlásil.

Ako chutí tenisový triumf, poznajú aj Chorváti. V roku 2005 zdolali v bratislavskom finále Slovákov 3:2 na zápasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #francúzski tenisti #chorvátski tenisti