Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Späť na trón. Tenistami roka sú Kližan a Cibulková

Postupy, pády i návraty. Slovenský tenisový rok bol zmesou úspechov i menších sklamaní. Na jeho konci tak môžeme definitívne povedať, že jednoznačne najlepšími hráčmi uplynulej sezóny boli Martin Kližan a Dominika Cibulková.

22.11.2018 21:00 , aktualizované: 22:27
Martin Kližan, Dominika Cibulková Foto: ,
Tenisti roka 2018 Martin Kližan a Dominika Cibulková.
debata (3)

Mená, ktoré vo štvrtok zazneli aj pri vyhlasovaní ankety o najlepšieho Tenistu roka 2018.

Po vlaňajšom triumfe Norberta Gombosa a Magdalény Rybárikovej sa tak na čele výsledkov opäť objavili víťazi z roku 2016.

Skalp Djokoviča

Zatiaľ čo naposledy bola situácia v slovenskom mužskom tenise vyrovnaná, tohtoročný kráľ je iba jeden. Kližan od úvodu sezóny potvrdzoval, že spolupráca s Dominikom Hrbatým mu prospieva.

Rok, ktorý začal na 141. mieste, zakončil o 100 pozícií vyššie, vyhral turnaj ATP v Kitzbüheli a v Petrohrade sa prebojoval až do finále. Na jeho štíte skončili aj také mená ako Novak Djokovič či Dominic Thiem – v Barcelone zasa dlho trápil antukového génia Rafaela Nadala.

Tréner Marián Vajda a gratuluje Tenistovi roka... Foto: SITA, Diana Černáková
Marián Vajda, Martin Kližan Tréner Marián Vajda a gratuluje Tenistovi roka 2018 Martinovi Kližanovi.

„Čím som starší, tým sa cítim na kurte lepšie. Som v najlepšej fáze kariéry a verím, že nová sezóna bude pre mňa ešte úspešnejšia ako táto. Chcem sa poďakovať celému tímu – môjmu trénerovi Dominovi Hrbatému, kondičnému koučovi Kristiánovi Cupákovi, psychológovi Martinovi Babíkovi, rodičom i sestre,“ povedal Kližan.

„Som rád, že pokračuje pod taktovkou Hrbatého. V roku 2019 môže atakovať svoje maximum a priblížiť sa k prvej svetovej dvadsiatke,“ zamyslel sa pri záverečnom bilancovaní sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Okrem Kližana zakončil sezónu v elitnej stovke aj Jozef Kovalík (86.), škoda, že záver nevyšiel Lukášovi Lackovi, ktorý sa prepadol na 115. pozíciu. Sklamaním boli výkony lanského víťaza ankety Norberta Gombosa. Rodák z Galanty sa za uplynulých dvanásť mesiacov prepadol až na 271. miesto.

Forma preskočila

V minulej sezóne to bola Magdaléna Rybáriková, ktorá robila slovenským fanúšikom najväčšiu radosť. Dobre začala aj v tej aktuálnej, avšak po prehre vo finále turnaja v Birminghame na konci júna jej absolútne odišla forma. Paradoxne – akoby na raketu Cibulkovej.

Od tej chvíle to bola už iba 29-ročná Bratislavčanka, ktorá sa spomedzi slovenských žien výraznejšie presadzovala – vo Wimbledone i na US Open.

„Víťazstvo v ankete ma teší o to viac, že je rekordné ôsme. Dúfam, že ho obhájim. Rok 2018 bol dobrý, no mohol byť aj lepší nebyť zranení, ktoré ma prenasledovali dva-tri mesiace. Verím, že vďaka tvrdej práci sa vrátim na pozície, na ktoré patrím,“ uviedla bývalá svetová štvorka.

Vyhlásenie ankety Tenista roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tenistka roka 2018 Dominika Cibulková.

„Postup do štvrťfinále Wimbledonu bol pre Dominiku veľký úspech. Potvrdila, že patrí do elitnej dvadsiatky,“ vyhlásil Moška.

Zatiaľ tam však nie je – chýba jej k tomu päť miest. Okrem nej a Rybárikovej (49. v rebríčku WTA) sú medzi elitou ešte dve Slovenky z Košíc – Viktória Kužmová (54.) a Anna Karolína Schmiedlová (79.)

„Viktória patrí medzi tri najlepšie mladé hráčky na svete, je hneď za Arinou Sobolenkovou a Sofiou Keninovou,“ pochválil ju dlhoročný tenisový funkcionár.

Slovensko sa dočkalo úspechu aj v tímovej súťaži. Po tom, ako v apríli neuspelo proti Bosne a Hercegovine v baráži o svetovú skupinu Davisovho pohára, sa to Hrbatému a spol. nakoniec predsa len podarilo. Najprv vďaka reorganizácii súťaže a potom aj víťazstvom nad Bieloruskom.

„Vo februári privítame v Národnom tenisovom centre v Bratislave Kanadu a verím, že na antuke môžeme prekvapiť,“ dodal Moška.

Husárová a Krošlák do Siene slávy STZ

Janette Husárovú a Jana Krošláka uviedli vo štvrtok večer do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu. Udialo sa to na galavečere v NTC v Bratislave. Husárová je niekdajšou 3. ženou svetového deblového rebríčka, medzi singlistkami sa najvyššie dostala na 31. miesto. Na svojom konte má 25 titulov vo štvorhre na okruhu WTA. V roku 2002 neuspela po boku Rusky Dementievovej vo finále US Open. O niekoľko mesiacov neskôr sa spoločne tešili z triumfu na koncoročnom výberovom podujatí WTA Finals. Krošlák bol v rebríčku ATP najvyššie v roku 1999 na 53. priečke. Na svojom konte má dva singlové tituly z turnajov ATP. V roku 1995 sa tešil z triumfu v Tel Avive a o dva roky neskôr v Šanghaji. (SITA)

Výsledky ankety Tenista roka 2018:
muži: 1. Kližan 164 b. 2. Kovalík 59 3. Lacko 49
ženy: 1. Cibulková 155 2. Kužmová 65 3. Rybáriková 51
juniori: 1. Puškár 118 2. Fekete 83 3. Paloviš 33
juniorky: 1. Čisovská 150 2. Stará 69 3. Morvayová 35
talent: 1. Čisovská 112 2. Benjamín-Privara 82 3. Tóthová 31
tím: 1. dievčatá do 16 rokov 79 2. Fed Cup 76 3. Davis Cup 72

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Tenista roka