Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čoho sa bojí Djokovič? Ivana Lendla v hľadisku

Najprv poriadny výprask, neskôr mohutný piskot, v závere skandovaný potlesk.

19.11.2018 13:27
Alexander Zverev Foto: ,
Alexander Zverev.
debata

Tenisový Turnaj majstrov priniesol z pohľadu víťaza Alexandra Zvereva všehochuť. Akoby jeho kariéru zhutnil do jedného týždňa. Spoznal, čo je poníženie, odmietnutie, chuť veľkého triumfu i slávy.

Keď v sobotu večer schádzal z modrého kurtu v londýnskej O2 aréne, nestačil sa čudovať. V rukách držal skalp najväčšieho hráča všetkých čias – Rogera Federera. A publikum naňho aj tak nešportovo bučalo.

Mohol za to moment z tajbrejku záverečného setu, keď mladý Nemec nečakane zastavil hru uprostred výmeny – jednému zo zberačov vypadla loptička. Inak konzervatívni Briti však nemali pre takéto rozhodnutie pochopenie a talentovanému hráčovi to po zápase spočítali.

„Bol to veľmi emotívny moment. Mal som byť tým najšťastnejším chlapcom na svete, veď som práve na Turnaji majstrov zdolal Rogera. Ale to, čo som dokázal, ľudia vôbec neocenili. V tej chvíli to bolo pre mňa náročné,“ priznal spätne silné emócie zo semifinálového du­elu.

Zverev sa však v sobotu večer rozhodne nepoložil.

Londýn miluje Rogera

Tenisti sú veselé povahy. Medzi sebou radi zdieľajú vtipy akéhokoľvek druhu. V kolotoči ATP teraz nasleduje prestávka, no keď sa hráči na začiatku januára vrátia na dvorce, určite zaznie medzi nimi aj takýto:

„Viete, čoho sa bojí Novak Djokovič najviac? Predsa Ivana Lendla v hľadisku.“

To je ten muž, ktorý výrazne zasiahol do diania v nablýskanom Londýne. Nielen preto, že od augusta radí práve Zverevovi. Na scénu nastúpil aj v sobotu večer, keď sa 21-ročný mladík márne snažil zahnať myšlienky na nevrlé reakcie obecenstva.

zväčšiť Alexander Zverev vo finále proti Novakovi... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Britain Tennis ATP Finals Alexander Zverev vo finále proti Novakovi Djokovičovi.

„Pozri sa, nie je to nič osobné. Všetci skrátka Rogera zbožňujú a on si jednoducho zaslúži mať najviac fanúšikov na svete,“ vysvetľoval Lendl smutnej hlave známe fakty zo sveta tenisu.

Negatívne myšlienky za pár hodín odzneli a nadišiel čas na bojovú poradu. Ako zdolať Novaka Djokoviča? Hráča, ktorému sa v posledných mesiacoch klania celý svet. Vyhral Wimbledon, US Open a dovtedy si aj na ATP Finals počínal suverénne.

„Kdeže. Neriešili sme žiadny tenis, zhovárali sme sa iba o golfe,“ smial sa Zverev, keď sa ho novinári pýtali na rady, ktoré dostal od tenisového génia. Pochopiteľne, nič z toho nebola pravda, Lendl bol odjakživa puntičkár, ktorý si povinnosti plnil na sto percent.

„Ivan predovšetkým skvele zanalyzoval môj prvý zápas proti Djokovičovi na úvod turnaja,“ pripomenul Nemec duel, v ktorom so 14-násobným grandslamovým šampiónom prehral hladko 4:6, 1:6.

„Povedal mi, aby som zopár vecí robil inak. Pridal na agresivite, alebo o niečo skôr udieral do loptičiek,“ prezradil rodák z Hamburgu.

Zostrih z finále Zverev - Djokovič.

A presne to Zverev v nedeľu robil. Žiadne alibistické údery, ale jeden útok za druhým. Aj keď od Djokoviča to bol po dlhom čase menej vydarený zápas, víťazstvo 6:4, 6:3 nad aktuálnou svetovou jednotkou sa vždy cení.

„Každý hovorí o tom, aký je Novak výborný tenista, no ja chcem pripomenúť aj to, že je dobrý človek. Viedli sme spolu už mnoho rozhovorov o živote,“ rozplýval sa Zverev.

Kedysi Murray, dnes Zverev

Ale späť k Lendlovi.

Pre Zvereva určite nie je jednoduché priznať obrovský prínos českého rodáka, keďže jeho doterajšími trénermi boli rodičia – otec Alexander a mama Irena.

Kedysi obaja solídni hráči reprezentovali Sovietsky zväz. Alexander starší si určite spomenie aj na tesnú prehru s Miloslavom Mečířom v Davisovom pohári z roku 1985.

Tak ako kedysi Andy Murray, aj Zverev teraz spoznáva, že skúsenosť trénera, ktorý zažil najväčšie úspechy ako hráč, je neoceniteľná.

Ivan Lendl vyhral osem grandslamových trofejí a na čele svetového rebríčka sa držal 270 týždňov. Jeho zverencovi dnes patrí štvrtá pozícia a je už iba malý krôčik za legendárnym Federerom.

„Požiadal som o spoluprácu, aby som čoskoro vyhral nejakú veľkú trofej,“ povedal Zverev v auguste.

Misia splnená.

A možno nadišiel čas, aby definitívne kráčal v šľapajach slávneho tútora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Ivan Lendl #Alexander Zverev #Turnaj majstrov 2018