Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tvrdý útok na ikonu. Federer nadradil kšeft nad históriu, turnaje ho protežujú

Legendy obdivujeme, len málokedy kritizujeme. Ak sa občas na ich adresu predsa len objaví nejaká nevôľa, sú toho plné noviny.

13.11.2018 13:58
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer na Turnaji majstrov v Londýne.
debata (3)

Najlepší tenista v histórii – Roger Federer – si musí na Turnaji majstrov v Londýne poradiť so slabšou športovou formou, ale aj verbálnym atakom, ktorý ho upodozrieva z dlhodobého zvýhodňovania na úkor ostatných.

Kšeft viac ako história

Ktože je natoľko drzý, že si dovolil siahnuť na nedotknuteľného Švajčiara? Volá sa Julien Benneteau – kvalitný deblista, ktorý pomohol Francúzom prebojovať sa do finále Davisovho pohára.

Čoskoro 37-ročný hráč, ktorý sa len nedávno vrátil z tenisového dôchodku, obvinil Federera z toho, že nadradil vlastný finančný záujem v Laver Cupe nad budúcnosť najstaršej tímovej súťaže v medzinárodnom športe.

„Všetko, čo robí, je v poriadku. Ale Laver Cup je iba jeho produktom bez akejkoľvek športovej legitimity a kritérií na výber hráčov. Nerozdávajú sa tam žiadne body do rebríčka ATP, je to iba o peniazoch. Nickovi Kyrgiosovi ponúkol 750-tisíc amerických dolárov, aby prišiel do Chicaga. To sú veci, ktoré rozhodujú na tomto podujatí,“ povedal nezvyčajne otvorený Benneteau pre RMC Sport.

Druhý diel exhibičného Laver Cupu sa konal v septembri, premiérový Davisov pohár v novom šate by sa však mal hrať až novembri 2019 – v čase, keď väčšina hráčov ukončí sezónu a dopraje si minimálne mesačný oddych. Práve termín podujatia mnohým kole oči.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Thanks Chicago for an epic week in the windy city! ✈️#lavercup

Príspevok, ktorý zdieľa Roger Federer (@rogerfederer),

Konflikt rozdelil tenistov do dvoch skupín – vrátane najžiarivejších hviezd. Väčšina z tých, ktoré sa zišli na záverečnom turnaji roka ATP Finals v Londýne, ostro kritizuje plán ITF presunúť finále Davisovho pohára až na november.

V novembri nie

Nemec Alexander Zverev patrí medzi najväčších odporcov nového formátu tímovej súťaže. „Nebudem hrať v novembrovom finále Davisovho pohára. To však neplatí o februárovej kvalifikácii. Organizátori majú nad čím premýšľať,“ uvažuje talentovaný tenista.

„Jedným z hlavných dôvodov je dátum. Je veľmi dôležitý a domnievam sa, že žiadny zo špičkových hráčov, okrem Rafaela Nadala, ktorý sa bude chcieť predstaviť pred vlastným publikom v Španielsku, tam nepríde,“ dodal.

Ak sme už pri peniazoch, Federer si počas kariéry zarobil na turnajoch takmer 120 miliónov dolárov. O tom, koľko ich na účet pridal vďaka mnohým netenisovým aktivitám, nie sú žiadne údaje. Málo ich však nebude.

„Ak zarobil veľa aj mimo tenisových dvorcov, znamená to, že na tomto poli robí skvelú prácu. V Bazileji, kde vyhral svoj 99. titul v kariére, strávil vo finále na kurte iba hodinu a pol, po zápase sa však ďalšie tri venoval partnerom z biznisu. Sampras ani Agassi toto nikdy nerobili,“ prezradil rodák z Bourg-en-Bresse.

Iný deň, iné pravidlá

Ak Federera výroky o peniazoch nemusia vôbec mrzieť, keďže sú jeho súkromnou záležitosťou, obvinenia z dlhodobého zvýhodňovania už áno. Benneteau si vzal verejne na mušku aj skutočnosť, o ktorej si medzi sebou nesmelo šepkajú hráči na okruhu ATP.

„Počas posledných dvoch ročníkov Australian Open odohral 14 zápasov,“ vyhlásil Benneteau. „Až trinásť z nich počas neskorých hodín, keď bolo slnko už dávno za horizontom. V rovnaký deň, keď Federer odohral zápas proti Janovi-Lennardovi Struffovi, narazil Novak Djokovič na Gaëla Monfilsa. Každý z turnajových šéfov by nechal hrať Djokoviča o pol ôsmej večer, však? Ale tam nie, Srb musel ísť na kurt už o pol tretej, keď tam bolo viac ako štyridsať stupňov,“ zamyslel sa nahnevaný Francúz.

Vo finále v Melbourne narazil Švajčiar na Marina Čiliča. Aj Chorvát, ktorý vo svojom úvodnom zápase v Londýne prehral so Zverevom, teraz priznal miernu krivdu.

„Roger je všade veľmi populárny. Organizátori chcú, aby hral počas nočných duelov. Priznávam však, že na záver podujatia v Austrálii som nebol nadšený, lebo zodpovední sa rozhodli meniť pravidlá,“ skonštatoval 30-ročný bombardér.

Rodák z Medžugorja poukazoval na fakt, že vedenie turnaja rozhodlo, aby sa finálové stretnutie odohralo pod zatiahnutou strechou.

„V jeden deň platili prvé pravidlá, počas finále druhé. Ale nemyslím si, že to robili v niekoho prospech,“ dodal Čilič s tradičnou štipkou diplomacie.

Benneteau ju ale aj tentoraz opomenul. „Je normálne, že sú hráči, s ktorými sa zaobchádza inak ako s ostatnými. Obzvlášť u Rogera, ktorý spravil pre tenis veľmi veľa. Sú však turnaje, kde robia obrovské rozdiely v podmienkach pre hráčov. On vôbec netuší, aké je to hrať na rozpálenom betóne,“ dodal.

Nečakaná prehra

Federer má debut na tohtoročnom Turnaji majstrov už za sebou – s Keiom Nišikorim prehral 0:2 na sety. Po nevydarených výmenách pôsobil nepokojne, médiá označili jeho vystupovanie na kurte za nezvyčajne nervózne. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión sa následne posťažoval, že počas uplynulých dní musel trénovať na rôznych povrchoch – v Queen's Clube, na vonkajších kurtoch, proti Japoncovi hral v O2 aréne.

Rogerovi Federerovi vstup do Turnaja majstrov... Foto: Reuters, TONY O'BRIEN
Roger Federer Rogerovi Federerovi vstup do Turnaja majstrov nevyšiel.

„Federer nás počas dlhej kariéry naučil, že v jeho podaní vyzerá všetko neuveriteľne ľahko. Proti Nišikorimu to však neplatilo a ľudia boli z toho v šoku. Pred zápasom som vravel, že ak chce Japonec vyhrať, Federer bude musieť zahrať hlboko pod svoje možnosti. A presne to sa aj stalo,“ zamyslel sa pre BBC bývalý britský tenista Tim Henman.

V šoku neboli iba fanúšikovia, ale možno aj samotný Federer. V pondelok si dal pauzu – žiadny tréning, ani raketa – všetku energiu sústredil na utorňajší duel s Dominicom Thiemom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Julien Benneteau