Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zraz titanov. Posledné slovo v roku bude mať iba jeden

Prvá polovica sezóny patrila dvom veľkým šampiónom. Najprv to bol Roger Federer, ktorému sa klaňal celý tenisový svet. No keď sa kolotoč presunul z betónu na pomalú antuku, kráľovskú korunu prevzal Rafael Nadal.

10.11.2018 12:04
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Novak Djokovič a Roger Federer, najväčší favoriti na triumf na londýnskom Turnaji majstrov.
debata

Lenže potom prišla druhá časť sezóny. A ukázala sa byť ešte vzrušujúcejšia. Bola o veľkom návrate – Srba Novaka Djokoviča, ktorému málokto veril.

Teraz ešte nie je správny čas na veľké bilancovanie. Sezóna 2018 musí najprv dostať bodku. V metropole Veľkej Británie štartuje Turnaj majstrov. Podujatie pre najlepších osem hráčov roka.

Do Londýna napokon nepricestoval Nadal. Tohtoročný víťaz Roland Garros má problémy s členkom a uprednostnil operáciu pred záverom sezóny. Uplynulý pondelok ho na tenisovom tróne vystriedal Djokovič a akokoľvek sa tento turnaj skončí, v rebríčku ATP ho tento rok z prvého miesta už nikto nezosadí.

Znamená to azda, že za kanálom La Manche nie je o čo hrať?

Kdeže…

Obrovskú motiváciu bude mať Federer. Veď toto podujatie ovládol naposledy v roku 2011. Už 37-ročný najlepší tenista všetkých čias je pre Djokoviča vážnou hrozbou, v semifinále turnaja v Paríží si s víťazom Wimbledonu i US Open vynútil trojsetovú zápletku. Ak dovtedy vyzeral rodák z Belehradu nezdolateľne, o deň neskôr dostal tento obraz vážnu trhlinu. Ako nad ním vyhrať, ukázal všetkým mladý Rus Karen Chačanov.

Navyše, Federer je na prahu veľkého míľniku. Na domácom turnaji v Bazileji zdvihol nad hlavu už 99. trofej v kariére, v Londýne tak pomýšľa na okrúhlu stovku. „Ale radšej na to nemyslím. Teraz to bude veľký turnaj aj s Novakom Djokovičom, on má najväčšiu šancu,“ zamyslel sa Federer a virtuálne tak poslal loptičku na stranu 14-násobného grandslamového víťaza.

Hráči sa neradi pasujú do pozície favorita. Mnohým z nich nesedí – zväzuje ich. Kto by sa teda mohol už o týždeň tešiť zo vzácneho triumfu?

„Pre ostatných hráčov to nebude jednoduché, lebo Djokovič s Federerom dominovali na tomto turnaji celú uplynulú dekádu. Dôkazom sú aj ich tri spoločné finálové účasti za ostatných šesť rokov. Ak si máme tipnúť, tak potom na Djokoviča. Vo finále zdolá práve Federera,“ napísal špecializovaný portál LiveTennis.com.

A ešte jeden príspevok zo sveta médií, ktoré sa venujú výlučne tenisu. „Djokovič a Federer sú jednoznačnými favoritmi. Platí to nielen na základe ich súčasnej formy, ale aj skúseností, ktoré máme s týmito dvomi hráčmi na ATP Finals. Ale pozor si treba dať aj na Andersona s Isnerom. Domnievame sa, že v prvom semifinále zdolá Djokovič Federera v dvoch setoch, v druhom zasa Anderson Isnera v troch. Asi nikoho neprekvapíme, ak si vo finále stavíme na srbského šampióna,“ predpovedá portál The Grandstand.

Ako to bude od nedele v Londýne vyzerať?

Tohtotýždňový žreb rozdelil osem hráčov do dvoch skupín. Prvá nesie názov trojnásobného víťaza Roland Garros – Gustava Kuertena. Djokovič v nej vyzve mladého Nemca Alexandra Zvereva, Chorváta Marina Čiliča a amerického bombardéra Johna Isnera. V skupine Lleytona Hewitta si zasa Federer zahrá s Kevinom Andersonom, Rakúšanom Dominicom Thiemom a húževnatým Japoncom Keiom Nišikorim.

V skupinách budú hrať tenisti systémom každý s každým. Do vyraďovacej fázy postúpia vždy dvaja. Finále sa uskutoční o týždeň v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Turnaj majstrov