Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sobota ho zmenila. Toľko pozitívnej energie som ešte nezažil, priznal Kližan

Svoje zápasy si náramne užíval. Po vyhratých výmenách zatínal päste, pohľadom hľadal svojich spoluhráčov v hľadisku i Dominika Hrbatého na kapitánskej stoličke. Naopak, keď mu niečo nevyšlo, nezvesil hlavu - tak, ako sme ho poznali kedysi.

28.10.2018 08:56
daviscup Slovensko Bielorusko Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (2)

Martin Kližan (29) bol strojcom postupového úspechu slovenských tenistov medzi tímovú elitu.

„Neviem, či takýto zážitok, aký mám práve za sebou, dokáže niečo a niekedy prekonať,“ odpovedal na otázky novinárov po náročnom dni.

Vyhrali ste šesť turnajov kategórie ATP, ale tak šťastného som vás ešte nevidel…

A ani som nebol. Vďačím za to ľuďom, ktorí sú tu teraz so mnou. Toto je tím, ktorému už nikto a nič nechýba. Nechce sa mi ani veriť, ako sme sa dokázali zomknúť. Tí, čo nehrali, sa prispôsobili a silne podporovali tých, ktorí bojovali na kurte. Patrí im obrovská vďaka, lebo od tenistov je takéto príkladné správanie neraz veľkou obetou.

Čo to pre vás znamená?

Veľmi veľa. S Dominikom som sa neraz rozprával o zápasoch Davisovho pohára, hovoril mi o ich výnimočnosti a ja som dlho nedokázal pochopiť, čo mal vôbec na mysli. Ale teraz už viem. Keď som počul ľudí na tribúnach, atmosféru, ktorú vytvorili, pochopil som, aká vzácna je tímová súťaž. Takýto zážitok som ešte nikde nikdy nezažil. Na žiadnom turnaji, kde hrám iba za seba.

Takže odteraz znamená pre vás tímová súťaž viac ako individuálne úspechy?

Veru tak, garde sa obrátilo. Tento deň ma navždy zmenil, lebo nikdy v živote som ešte nezažil taký pozitívny nával energie. Ale mám obavy.

Aké?

Či ešte takýto zážitok, aký mám práve za sebou, dokáže niečo a niekedy prekonať.

Slovenská postupová radosť v Davisovom pohári Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí tenisti sa tešia z postupu medzi...

Po vyčerpávajúcej štvorhre ste mali na prípravu na dôležitú dvojhru iba 30 minút. Stačilo vám to?

Pochopiteľne, že nejakú únavu som cítil. Síce v deblových zápasoch nie sú výmeny ako vo dvojhrách, hráč sa v nich ani tak nenabehá, ale už len fakt, že stojíte viac ako dve a pol hodiny na kurte, je dosť vyčerpávajúci.

Ale bolo to správne rozhodnutie…

Isteže. Atmosféra v NTC bola neuveriteľne vygradovaná. Celý tím spolu s hľadiskom ma tak vyhecovali, že proti Gerasimovovi som už žiadnu únavu necítil.

Vo februári vás čaká doterajší vrchol v nadnárodnej súťaži. S ktorým z dvojice Kanada – Kazachstan by ste si radi zmerali sily?

Tento tím ma takú vnútornú silu, že ktokoľvek sa proti nám postaví, bude to mať ťažké. Zakaždým sa pobijeme o víťazstvo.

Predsa len, skúste si vybrať…

Kazachstan má o niečo slabších hráčov, ale proti Kanade by sme hrali doma a na sto percent na antuke. Prial by som si ešte raz zažiť takúto skvelú atmosféru. A možno by bola ešte o niečo lepšia. Už teraz sa neviem dočkať.

Prispôsobíte svoj program na úvod roka aj zápasom Davisovho pohára?

Nemám veľmi čo upravovať, lebo pred duelmi v národnom tíme sa hrá Australian Open a tam, pochopiteľne, nemôžem chýbať. A potom sa už s pokojným svedomím môžem presunúť na antuku, lebo hneď potom sa začnú aj turnaje ATP na tomto povrchu.

Martin Kližan počas súboja s Jegorom Gerasimovom. Foto: SITA, Diana Černáková
Kližan tenis Martin Kližan počas súboja s Jegorom Gerasimovom.

Svoju raketu ste po rozhodujúcom zápase s Gerasimovom pustili na zem. Ako dlho ju teraz nevezmete do rúk?

Minimálne mesiac nie. Potom začnem s kondičnou prípravou a v čase okolo vianočných sviatkov sa prvýkrát postavím aj na kurt.

Nie je to škoda, že sezóna končí v čase, keď stále máte výbornú formu?

A mám vari na výber? V itinerári ATP už nie je žiadny turnaj, na ktorý by som sa mohol prihlásiť (smiech).

Slováci chcú Kanadu a plný dom

Kapitánovi slovenského daviscupového tímu sa po návrate do svetovej skupiny splnil sen. Dominik Hrbatý však už myslí na kvalifikáciu o postup na finálový turnaj zreformovanej tenisovej súťaže.

Šéf slovenskej lavičky verí, že jeho zverenci majú na to, aby sa prebojovali do Madridu, kde bude 18 tímov v novembri 2019 bojovať o „šalátovú misu“. Slováci 1.-2. februára privítajú Kanadu alebo pocestujú do Kazachstanu. O ich súperovi rozhodne v utorok žreb v londýnskej centrále ITF.

„Kanada je veľmi ťažký súper pokiaľ ide o hráčov. Na druhej strane Miloš Raonič s Denisom Shapovalovom nie sú čistokrvní antukári, sú to chalani odrastení na halách a betónoch. Ak by sme hrali doma s Kanaďanmi, určite by to zaplnilo NTC, pretože takéto mená v Bratislave už dlho neboli. Kazachstan je papierovo slabší súper, no hrali by sme vonku a nebolo by to jednoduché. Domáci by asi zvolili rýchly hard. Myslím si však, že máme na to, aby sme zdolali oboch súperov a postúpili na finálový turnaj,“ uviedol Hrbatý.

Davis Cup: Slovensko - Bielorusko Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Pár Martin Kližan, Filip Polášek si tľapká so...

Slovenský mužský tenis zaznamenal v tomto roku progres, čo sa odzrkadlilo aj v Davisovom pohári.

„Po dlhom čase máme v prvej svetovej stovke troch hráčov – Martina Kližana, Lukáša Lacka a Jozefa Kovalíka. Začína to pripomínať časy, keď sa Slovensku v Davis Cupe darilo. Postup do svetovej skupiny môže byť veľkou motiváciou pre deti i tenistov, aby pridali a dostali sa vo svetovom rebríčku ATP ešte vyššie. Je to veľmi pozitívny impulz, z ktorého môže Slovensko žiť ešte minimálne ďalšie tri-štyri roky.“

Kližana, ktorý bol hlavným strojcom triumfu nad Bieloruskom, nadchla divácka kulisa v NTC. Najlepší slovenský singlista je presvedčený o tom, že na Kanadu by prišlo ešte viac fanúšikov.

„Bolo by to plus, keby sme hrali opäť doma. Na zápase by mohla byť ešte lepšia atmosféra ako v stretnutí s Bielorusmi a plný dom. Mojím želaním je, aby sme hrali s Kanadou doma na antuke. Dúfam, že sa mi splní.“
(tasr)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Davisov pohár #slovenskí tenisti