Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisové superstar. V Ázii odštartoval posledný hit roka

Je to neobyčajná tenisová sezóna. Nepredvídateľná, lebo slovo favorit akoby nič neznamenalo. Ale aj prajná, lebo úspech dožící viacerým.

21.10.2018 23:08
Karolína Plíšková Foto: ,
Karolína Plíšková (vpravo) a Caroline Wozniacka po vzájomnom zápase v Singapure.
debata

Veď posúďte sami: Australian Open – Caroline Wozniacka, Roland Garros – Simona Halepová, Wimbledon – Angelique Kerberová a US Open – Naomi Osaková. Štyri grandslamové turnaje, štyri víťazky.

Bez Sloveniek

Zostáva vyriešiť už iba poslednú tajničku. V nedeľu sa v ďalekom Singapure začal prestížny turnaj majsteriek. Žiaľ, tentoraz bez slovenskej účasti.

V prvej polovici sezóny to bola Magdaléna Rybáriková, ktorá zachraňovala česť ženského tenisu pod Tatrami, v tej druhej sa zasa viac darilo Dominike Cibulkovej. V konečnom zúčtovaní to však ani jednej z nich zďaleka nestačilo na účasť medzi smotánkou.

Naopak, plodný rok majú za riekou Moravou. Letenky do juhovýchodnej Ázie si vybojovali až dve Češky. Najprv Petra Kvitová a na poslednú chvíľu aj Karolína Plíšková. Obe už majú premiérové zápasy za sebou. Prvá z nich podľahla skvele hrajúcej Eline Svitolinovej 0:2 na sety. „Musela som byť veľmi psychicky silná. Teraz pôjdem na masáž, pretože proti Petre musíte byť neustále na nohách,“ vysvetľovala sympatická Ukrajinka.

Aj druhý nedeľňajší zápas mal český rukopis. Tentoraz však aj so šťastným koncom. Plíšková si rovnako presvedčivo (2:0) poradila s Wozniackou.

V Singapure chýba aktuálna svetová jednotka, Rumunka Halepová. Dvadsaťsedemročná rodáčka z Konstance odriekla svoju účasť pre zranenie chrbta. „Vždy je ťažké odhlásiť sa z významného podujatia. Urobila som to vlastne prvýkrát v kariére, no musím prioritne myslieť na svoje zdravie,“ smútila. A keď sme už pri absenciách, k horúcemu rovníku necestovali ani sestry Williamsové. Tenisové legendy sa na turnaj majsteriek tentoraz nekvalifikovali.

Galavečer MS WTA 2018 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Caroline Wozniacka z Dánska.

Šanca pre Osakovú?

Takže kto ešte môže tento rok získať posledný veľký titul? Napríklad aj mladá debutantka Naomi Osaková. Čerstvo 21-ročná hráčka má za sebou životnú sezónu. Svoj prvý titul na okruhu WTA získala v marci na prestížnom podujatí v americkom Indian Wells. Vrcholom sezóny bol pre Japonku triumf na grandslamovom US Open.

Pod umelým osvetlením sa v Singapure po prvýkrát v kariére predstaví aj Američanka Sloane Stephensová. Lanská víťazska posledného gradslamu v sezóne vo Flushing Meadows síce v tejto sezóne nezopakovala veľký úspech, ale udomácnila sa medzi elitnou desiatkou.

Systém turnaja je nasledovný. Osem najlepších tenistiek končiaceho sa roka rozdelili organizátori do dvoch štvorčlenných skupín. V tej červenej odohrajú proti sebe zápasy Kerberová, Stephensová, Osaková a náhradníčka za zranenú Halepovú – Holanďanka Kiki Bertensová.

V bielej dôjde aj na české derby, s Kvitovou a Plíškovou si to rozdajú aj Wozniacka a Svitolinová. Do vyraďovacích bojov postúpia z každej skupiny dve najlepšie tenistky.

Vlani sa na koncoročnom podujatí radovala Dánka Wozniacka, rok predtým na tom istom podujatí zaznamenala po víťaznom finále proti Kerberovej svoj najväčší úspech v kariére Dominika Cibulková.

Fakty z Turnaja majsteriek

Biela skupina
Elina Svitolinová (Ukr.-6) – Petra Kvitová (ČR-4) 6:3, 6:3
Karolína Plíšková (ČR-7) – Caroline Wozniacka (Dán.-2) 6:2, 6:4.

debata chyba
Viac na túto tému: #turnaj majsteriek #Petra Kvitová #Karolína Plíšková