Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledon hlási zavedenie tajbrejkov v piatom sete od roku 2019

Na posvätnej tráve vo Wimbledone sa od budúceho roka zavádza tajbrejk v rozhodujúcom piatom sete zápasov mužskej dvojhry na tomto treťom grandslamovom turnaji sezóny.

19.10.2018 18:10
Britain Wimbledon Tenis  Serena Foto: ,
Serena Williamsová na Wimbledone.
debata

Na rozdiel od US Open či obyčajných podujatí na okruhu ATP, kde sa hrá tajbrejk od stavu 6:6 v piatom, resp. treťom sete, v Londýne k nemu pristúpia až pri skóre 12:12 v piatom dejstve.

Zostávajúce dva grandslamové vrcholy Australian Open a Roland Garros zatiaľ zostávajú s počítaním po starom, čiže potrebou dvojgemového rozdielu v rozhodujúcom piatom sete.

„Stáva sa to síce zriedkavo, že zápas dospeje do stavu 12:12 v piatom sete, ale chceme mať istotu, že sa skončí v prijateľnom čase. Myslíme si, že ide o spravodlivú rovnováhu medzi neúmernou dĺžkou zápasu a možnosťou ukončiť ho skôr pre ktoréhokoľvek z hráčov,“ vyhlásil prezident All England Clubu Philip Brook pre BBC Sport.

Fanúšikovia tenisu majú v čerstvej pamäti tohtoročné semifinále mužskej dvojhry, v ktorom Juhoafričan Kevin Anderson zdolal Američana Johna Isnera 26:24 v piatom sete. Posledný set trval bezmála tri hodiny.

Osem rokov dozadu sa zasa Nicolas Mahut a John Isner postarali o najdlhší zápas histórie Wimbledonu, ktorý sa hral tri dni a skončil sa po vyše 11 hodinách čistého času triumfom Isnera 70:68 v piatom sete.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #wimbledon