Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisové zmŕtvychvstanie. Novak Djokovič presvedčil už aj neveriacich

Zázraky sa dejú. V tenise určite... Keď Novak Djokovič v máji opúšťal dvorce Rolanda Garrosa v Paríži, vyzeralo to s ním všelijako.

15.10.2018 20:48
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (6)

Mnohí mu radili, ako prekonať krízu, ale nikto mu neveril. Tridsaťjedenročný Srb mal byť už len súčasťou tenisovej histórie. Legenda s dvanástimi grandslamovými titulmi.

„Veľmi mu neverím. Môže byť v najlepšej päťke, ale podľa toho, čo počúvam, si myslím, že bude dobrý, ale jednotkou už asi nie. Neviem, či už nie je mentálne vyhorený,“ povedal v januári v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk bývalý skvelý tenista Dominik Hrbatý.

Pesimistická predpoveď sa nepotvrdila. Uplynulo pár mesiacov a rodák z Belehradu má v zbierke ďalšie dve grandslamové trofeje a po nedeľňajšom víťazstve na prestížnom turnaji v Šanghaji na dostrel aj post svetovej jednotky.

Rozhovor v lietadle

„Samozrejme, aj Hrbatý sa môže pomýliť,“ smial sa včera v rozhovore pre Pravdu slovenský daviscupový kapitán a pridal jednu story.

„Z Francúzska som odlietal spoločne s jeho trénerom Mariánom Vajdom. Rozprávali sme sa o jeho neúspešnom štvrťfinálovom zápase s Talianom Marcom Cecchinatom, o tom, ako zúril a vyvádzal na kurte,“ prezradil.

Zatiaľ čo sa Hrbatý s Vajdom bavili na palube lietadla, v hlave Novaka Djokoviča sa začali triediť myšlienky. Všetko zlé akoby v tej chvíli hodil za hlavu a spomenul si na starého Noleho – absolútneho šampióna. „Všetkým ukázal, ako je tenis o hlave. Ako môže športovec preniesť silu vôle a mysle do svojho zápasu. Takéto príklady nás všetkých posúvajú vpred,“ zamyslel sa niekdajší 12. hráč sveta.

A čo sa okrem prebudenej mysle u Djokoviča zmenilo? „Nič. Jeho údery sú rovnaké ako v Paríži,“ vysvetlil Hrbatý.

Všetko mohlo byť inak, ak by zdeptaný Djokovič poslúchal rady druhých. „Mám pocit, že ešte stále nie je pripravený predovšetkým po fyzickej stránke,“ načrtol v Paríži jednu zo svojich myšlienok bývalý hráč a teraz aj tenisový analytik Mats Wilander. „Možno predsa len bude preňho lepšie, ak vynechá Wimbledon. Mal by si radšej oddýchnuť, lebo tráva je nespochybniteľný zabijak sebavedomia,“ rozvinul úvahu.

Novak Djokovič s trofejou po triumfe na turnaji... Foto: Reuters, ALY SONG
Novak Djokovič Novak Djokovič s trofejou po triumfe na turnaji v Šanghaji.

Nuž, tvrdohlavý Srb spravil presný opak. Vzal raketu do rúk a naďalej poctivo trénoval. Výsledky žal na tráve aj americkom betóne. Svoj tohtosezónny príbeh dotiahol až tak ďaleko, že pred záverečnými turnajmi roka je z neho najvážnejší kandidát na vystriedanie Rafaela Nadala na tenisovom tróne. Chýba mu už len máličko.

V jeho súčasnej forme a porcii bodov, ktoré obhajuje z lanského roka, to zrejme nebude žiadny problém. Djokovič ťahá sériu 18-tich víťazných zápasov v rade a v Šanghaji počas celého týždňa nestratil ani jedno podanie. Hráč, ktorý sa v máji prepadol na 22. miesto v rebríčku ATP, má dnes opačný problém. „Dostal som sa do pomerne solídnej pozície,“ vyhlásil.

Body počíta

Ak by mu útok na Nadala nakoniec vyšiel, bol by to unikát. Žiadny iný tenista v priebehu jedného roka podobný skok do role svetovej jednotky nepredviedol. A ešte jedna zaujímavá štatistika, ktorej by mohol byť čoskoro koniec – nikto nedokázal zakončiť sezónu ako jednotka bez toho, aby pred Wimbledonom nezískal ani jeden titul.

Djokovič to má všetko zrátané a pozícia lídra ho láka. „Dobre viem, koľko bodov je ešte v hre,“ uviedol v Ázii. „Mám pocit, že herne sa blížim k svojmu maximu. Ešte pred pár mesiacmi boj o jedničku vyzeral dosť vzdialene,“ zaspomínal si.

Čo ho teraz čaká?

Najprv krátky výlet do Prahy, kde sa s kariérou bude v exhibičnom zápase lúčiť Čech Radek Štěpánek. A potom už boj o veľké body i peniaze. Najprv v parížskej hale Bercy v priamej konfrontácii s Rafaelom Nadalom. A ak by k striedaniu na tróne vo Francúzsku nakoniec nedošlo, potom bude nasledovať Djokovičov ďalší pokus. Tentoraz na Turnaji majstrov v Londýne.

Keď srbský tenista opúšťal Šanghaj, kde sa mu tradiče darí, nezabudol dodať: „Zrejme som bol v minulom živote Číňanom.“

Dobrou správou pre Djokoviča je, že jeho skvelá forma nemá s Áziou nič spoločné. V závere sezóny obvykle dominuje kdekoľvek na svete.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič