Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď spomienky bolia. Osakovej myseľ uhýba pred slávou

Bol to najkrajší deň v jej živote, no myšlienkami sa aj tak k nemu nerada vracia.

02.10.2018 16:26
Naomi Osaková Foto: ,
Naomi Osaková na turnaji v Pekigu.
debata (1)

Japonská tenistka Naomi Osaková si septembrový triumf na US Open nielenže neužila priamo na hlavnom dvorci vo Flushing Meadows, ale radosť, ktorá jej právom prináleží, má pre ňu pachuť trpkosti aj necelý mesiac po konci záverečného grandslamového turnaja v sezóne. Na hysterické správanie hrajúcej legendy – Sereny Williamsovej – nevie zabudnúť.

Horkosladké víťazstvo

Stále iba 20-ročná rodáčka z Osaky prehovorila o svojich pocitoch na turnaji Pekingu, kde sa prebojovala už do osemfinálovej fázy. „Je toho tak veľa, o čom by som rada hovorila, ale vážne neviem…,“ zaváhala najprv talentovaná tenistka.

„Spomienka na tohtoročný US Open je pre mňa tak trochu horkosladká. Prvé dni po finále som na víťazstvo radšej ani nepomyslela, nebola to najkrajšia myšlienka,“ pripomenula zápas, v ktorom 23-násobná gradslamová šampiónka verbálne útočila na empajrového rozhodcu Carlosa Ramosa. Ani zo záverečného ceremoniálu nemala Osaková radosť – diváci v New Yorku počas odovzdávania trofeje mohutne a predovšetkým nešportovo pískali.

„Samozrejme, som šťastná, že som vyhrala prvý grandslamový turnaj v živote, nikto a nič mi už túto poctu nevezme. Netvrdím, že sa pri spomienke na ten zápas cítim výnimočne zle, je to však zvláštny pocit. Azda aj preto si ho radšej nepripomínam,“ prezradila.

Osaková sa medzitým dostala do finále podujatia v domácom Tokiu, kde stroskotala na Češke Karolíne Plíškovej. „To bolo miesto, kde sa mi aspoň na chvíľu podarilo zabudnúť na udalosti z US Open. Azda aj preto sa mi tam tak darilo. Stále to nemám definitívne za sebou, ale snažím sa zabudnúť,“ dodala veľká nádej svetového tenisu.

Newyorský kotol

Vo svete bieleho športu už snáď niet nikoho, kto by sa ku škandalóznemu finále v New Yorku nevyjadril. Pred pár dňami tak spravil aj šéf najslávnejšieho grandslamu zo všetkých – Wimbledonu. Brit Philip Brook sa domnieva, že to, čo sa udialo v Spojených štátoch, by sa v Londýne nestalo.

Podľa dlhoročného funkcionára môže za Williamsovej nevhodné správanie aj 24-tisícový kotol na štadióne Arthura Asha. „V tej chvíli chceli všetci do jedného vidieť jedine americkú šampiónku, čo malo za následok neuveriteľný tlak na Serenu,“ zamyslel sa.

Podľa Brooka si hlavný rozhodca Ramos, ktorý rodáčke z michiganského mesta Saginaw udelil počas zápasu tri napomenutia za nešportové správanie, len robil svoju prácu.

„Ľudia sa ma neustále pýtajú: Stalo by sa to aj vo wimbledonskom finále? Moja prvá reakcia je, že zrejme nie. V New Yorku panovali nevšedné podmienky. Serena bola blízko k vyrovnaniu grandslamového rekordu Margaret Courtovej v počte víťazných trofejí (24). Miestne publikum jej to veľmi želalo. U nás by takéto domáce prostredie nemala. Žiaľ, tenis v tomto zápas nevyznel dobre,“ dodal Brook.

Ženské finále na US Open malo intenzívnu mediálnu dohru. Tentoraz netenisovú. Serena okrem iného obvinila portugalského rozhodcu zo sexizmu, vyčítala mu, že takto radikálne by v mužskom zápase určite nepostupoval. „Nechápem to. Pokiaľ ste žena, mali by ste mať príležitosť robiť to, čo muži. Aj keď aspoň z polovice,“ povedala nedávno v rozhovore pre austrálsku televíznu šou The Project.

Muži vs. ženy

Fakty sú však takéto: na gramdslamových turnajoch v rokoch 1998 – 2018 dostali počas zápasov muži omnoho viac trestov ako ženy. Rečou čísiel: zatiaľ čo Sampras, Federer, Nadal, Djokovič a tisícky ich súperov boli napomínaní až 1517-krát, nežnejšie pohlavie iba 535-krát.

Dva plus dva však nemusia byť štyri. Presné údaje, ktoré zverejnil americký denník New York Times, sa totiž rodine Williamsovcov nepáčili. „Venujem 7140 dolárov na charitu, aby som zaistil, že ďalšie generácie budú ovládať základy štatistiky lepšie, ako tá súčasná,“ vyhlásil manžel slávnej tenistky Alexis Ohanian.

A tak jedinými nespochybniteľnými číslami zostávajú 6:2, 6:4 – výsledok finále. A tiež nematematická rovnica: smutná Osaková, dotknutá Serena = vinník neznámy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Naomi Osaková #US Open 2018