Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európa vládne tenisu. Mohlo byť inak

Veľkolepý, nablýskaný i nóbl. Dramatický od začiatku až do konca. Laver Cup - alebo inak tenisový All stars - aj tento rok vyznel v prospech Európy. Hráči zo starého kontinentu vyhrali nad zvyškom sveta 13:8. Jednoznačná záležitosť? Ale kdeže. Roger Federer a spol. boli jednu loptičku od prehry.

24.09.2018 16:22
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer s trofejou Roda Lavera.
debata

Tak ako pred rokom, aj tentoraz to mala byť jasná vec. Veď s legendárnym Švajčiarom prvýkrát v kariére spojil sily aj Novak Djokovič – aby ostatným ukázali, kto je pánom tenisových dvorcov.

Lenže v nedeľu to s Európanmi vyzeralo všelijako. Najprv prehrali štvorhru, o niekoľko hodín musel Federer odvracať proti Austrálčanovi Nickovi Kyrgiosovi tri mečbaly. Chladná hlava a obrovské skúsenosti napokon túto nelichotivú situáciu zvládli – rodák z Bazileja vyhral 6:7, 7:6 a 10:7. Ak by zlyhal, z triumfu by sa tešil zvyšok sveta.

Tri mečbaly

Aj v záverečnom dueli nakoniec rozhodoval zápasový tajbrejk. Triumf favorizovaného kontinentu potvrdil Nemec Alexander Zverev. Juhoafričana Kevina Andersona zdolal 6:7, 7:5 a 10:7. „Bol to krásny pocit. Potvrdiť víťazstvo pre týchto chlapcov a pre Európu bolo niečím výnimočným,“ nadchýňal sa talentovaný tenista.

Pravda, povedali by ste, že je to iba exhibícia. Ale iba na papieri. Na kurte to bol tvrdý boj – silné emócie ako počas grandslamových turnajov. Keď Zverev premenil mečbal, ľahol si na zem a razom na ňom ležal zvyšok hviezdneho tímu. A Anderson, neúspešný finalista z tohtoročného Wimbledonu, len smutne skonštatoval: „Teraz som nehral iba za seba. Mám pocit, akoby som zlyhal pred svojím tímom.“

Veru, v Chicagu sa nehralo o nič a pritom šlo o veľa. Keď v zápase Federera proti Kyrgiosovi vstúpil do diania sporným verdiktom rozhodca na empajri, Austrálčanovi praskli nervy. Lenže nebol to on, kto mal v tej chvili hlavné slovo. Zo stoličky sa zdvihol aj jeho kapitán – John McEnroe. A všetkých uistil, že je to stále ten istý John, ako počas slávnych 70-tych rokov. Mužovi na mostíku nič nedaroval.

Roger Federer sa fotí s fanúšikmi v Chicagu. Foto: SITA/AP, Jim Young
Roger Federer Roger Federer sa fotí s fanúšikmi v Chicagu.

„Bol to ďalší neuveriteľný týždeň, som na svoj tím veľmi pyšný. Vedeli sme, že bude náročné obhájiť lanské víťazstvo z Prahy, ale podarilo sa nám to,“ ocenil výhru Európy nezabudnuteľný kapitán Björn Borg.

Jeho hráči – Federer, Djokovič, Zverev, Dimitrov, Goffin a Edmund – vyhrali sedem dvojhier z ôsmich, výber sveta bol úspešný zasa v deblových zápasoch.

O rok v Zürichu

Veľké myšlienky sa rodia v srdci. Tá o Laver Cupe vznikla pred tromi rokmi počas nočnej cesty autom ulicami Šanghaja. Roger Federer vtedy znenazdajky potľapkal svojho dlhoročného manažéra Tonyho Godsicka po pleci.

„Vedel si, že za jednu noc si počas exhibície zarobím viac ako Rod Laver za celú kariéru? A on pritom vyhral dvesto turnajových titulov,“ opýtal sa 20-násobný grandslamový šampión.

„Nie, o tomto som veru netušil. Ale ak je to tak, mali by sme spolu niečo vymyslieť a uctiť si ho. Lebo ak by nebolo jeho, kde by sme dnes boli my?“ odpovedal otázkou Godsick.

Slovo dalo slovo a z náhodnej myšlienky vznikol veľkolepý projekt. Jeho druhý diel sa práve skončil v americkom Chicagu. V tom ďalšom sa najlepší tenisti sveta opäť vrátia na starý kontinent. Do Švajčiarska – akoby priamo do obývačky najlepšieho tenistu všetkých čias.

Zürich sa môže tešiť na veľkú šou. „A tentoraz už vyhráme,“ sľubuje McEnroe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Laver cup