Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan si na trofej v Rusku nesiahol. Vo finále podľahol Rakúšanovi Thiemovi

Slovenský tenista Maritn Kližan sa nestal víťazom dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 St. Petersburg Open v ruskom Petrohrade (dotácia 1 175 190 USD, tvrdý povrch v hale) a nezískal svoj siedmy singlový titul v kariére.

23.09.2018 17:02
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan vo finále turnaja v Petrohrade.
debata (2)

V nedeľňajšom finále Kližan prehral s turnajovou jednotkou Rakúšanom Dominicom Thiemom za 66 minút 3:6, 1:6. Pri mečbale slovenský tenista „vyhodil“ forhend za základnú čiaru.

Kližan vôbec po prvý raz v kariére neuspel vo finále dvojhry na turnaji hlavného profiokruhu a zostal na čísle 6 titulov. V štatistike turnajových víťazstiev sa tak zatiaľ nedostal pred svojho trénera Dominika Hrbatého aj ďalšieho skvelého hráča nedávnej minulosti Karola Kučeru.

Práve na turnaji v Petrohrade si v roku 2012 pripísal Kližan svoj premiérový singlový titul na turnaji ATP. Thiem si pripísal 11. turnajový titul v kariére.

„Veľká gratulácia Dominicovi, veľmi si to zaslúži. Je to výborný hráč, verím, že raz bude svetovou jednotkou a na tej ceste mu želám všetko dobré. Musím povedať, že tento turnaj bol veľmi vydarený aj pre mňa, aj keď finále mi nevyšlo. Dnes to nebol môj deň. Turnaj bol celkovo zvládnutý na výbornej úrovni a verím, že sa sem o rok budem môcť vrátiť a pokúsiť sa opäť získať titul. Ďakujem všetkým divákom, ktorí ma podporovali počas celého týždňa. Uvidíme sa o rok,“ uviedol Martin Kližan vo svojej prvej reakcii počas slávnostného zakončenia turnaja.

Neskôr pre agentúru SITA Kližan povedal: „Thiem bol lepší ako ja vo všetkých faktoroch – na servise, returne aj hre zozadu. Dnes mi to, bohužiaľ, nevyšlo, ale taký je tenis. Aj vo finále sa môže prehrať, keď je súper lepší. V siedmom geme prvého setu ma po prvý raz brejkol a potom si podržal servis. Nevidel by som však príčinu prehry v tomto jednom geme. Bolo to v tom, že hral konštantne lepšie počas celého zápasu.“

Víťaz duelu si pripíše do rebríčka 250 bodov. Zároveň získa nezdanenú prémiu vo výške 209 645 amerických dolárov. Zdolaný finalista si vybojoval 150 bodov a odmenu 110 415 USD. Napriek neúspechu sa Kližan v najnovšom vydaní rebríčka ATP posunie na 49. miesto.

Dvadsaťdevaťročný Kližan (65. v rebríčku ATP) a o štyri roky mladší Thiem (8.) odohrali piate vzájomné stretnutie. Rakúsky tenista sa tešil z druhého víťazstva. Predtým naposledy sa stretli začiatkom augusta na antukovom turnaji v rakúskom Kitzbüheli. Kližan zvíťazil v 2. kole 6:1, 1:6, 7:5 a napokon sa stal aj celkovým víťazom.

Martin Kližan. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Martin Kližan Martin Kližan.

V úvode bol Slovák o čosi lepším hráčom, ale k brejkbalu sa pri podaní súpera nedostal. Jedným z dôležitých momentov prvého setu bol siedmy gem. Kližan v ňom prvýkrát neudržal servis, hoci viedol 30:0 aj 40:15. Po vyše siedmich minútach sa Thiem tešil z prvého brejku v zápase. Potom Rakúšan potvrdil na 5:3 a vzápätí pri podaní Kližana využil druhý setbal. Jeho súper nezvládol nábeh k sieti a jeho halfvolej skončil mimo kurtu. Kližan v prvom sete zahral 10 víťazných úderov, ale úspešnosť zisku bodov po II. podaní mal len 33% a práve tam bol najväčší rozdiel medzi oboma súpermi.

Ani úvod druhého setu nezastihol Kližana v optimálnom nastavení. Nevyvaroval sa chýb na podaní aj príjme a Thiema pustil do náskoku 3:0. Potom mu fyzioterapeut odoprel ošetrenie kolena, ale slovenský tenista aspoň znížil na 1:3. Ďalších víťazných gemov sa už Kližan nedočkal. Thiem zvýšil na 4:1 aj 5:1 a za tohto stavu šiel podávať na víťazstvo v celom turnaji. Viedol 30:0, potom Kližan zabojoval a dostal sa k prvým dvom brejkbalom v zápase. Thiem však náznak zvratu nepripustil. Oba brejkbaly vymazal a vzápätí využil prvý mečbal.

Na ceste do siedmeho kariérneho finále na turnaji ATP si Kližan poradil v 1. kole s domácim Jevgenijom Donským dvakrát 6:4. V 2. kole vystavil stopku po výsledku 6:3, 6:4 turnajovej dvojke Talianovi Fabiovi Fogninimu.

Vo štvrťfinále zdolal nasadenú sedmičku Kanaďana Denisa Shapovalova 3:6, 7:5, 6:3, keď prehrával už 3:6 a 3:5. V semifinále si prvýkrát v kariére poradil so Švajčiarom Stanom Wawrinkom, zdolal ho po boji 4:6, 6:3, 7:5 .

Svetová osmička Dominik Thiem sa v tomto roku pred turnajom v Petrohrade tešila z dvoch titulov na turnajoch hlavnej kategórie ATP World Tour. Vo februári Thiem zvíťazil na antukovom podujatí v argentínskom Buenos Aires, celkový triumf si pripísal aj v máji vo francúzskom Lyone. Vo finále sa predstavil na turnaji ATP Masters 1000 v španielskom Madride, kde nestačil na Nemca Alexandra Zvereva (4:6, 4:6).

O svoj prvý grandslamový titul neúspešne bojoval vo finále Roland Garros, zdolal ho už 11-násobný miestny víťaz Španiel Rafael Nadal (4:6, 3:6, 2:6)

Dvojhra – finále:
Dominic Thiem (Rak.-1) – Martin Kližan (SR) 6:3, 6:1 za 66 minút

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominic Thiem