Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší fantastický obrat. Kližan zdolal aj Wawrinku a vo finále narazí na Thiema

Slovenský tenista Marin Kližan postúpil do finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 St. Petersburg Open v ruskom Petrohrade (dotácia 1 175 190 USD, tvrdý povrch v hale).

22.09.2018 15:38
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan v zápase proti Stanovivi Wawrinkovi na turnaji v Petrohrade.
debata (5)

V sobotňajšom semifinále zdolal za 138 minút 4:6, 6:3, 7:5 Švajčiara Stana Wawrinku. Za víťazstvo si Kližan pripíše do rebríčka 150 bodov. Zároveň získa nezdanenú prémiu vo výške 110 415 amerických dolárov.

V súboji o celkové víťazstvo sa slovenský tenista stretne s prvým nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom, ktorý v semifinále triumfoval nad Robertom Bautistom-Agutom (Šp.-5) 6:4, 6:3. Vďaka postupu do finále sa Kližan posunie v online poradí rebríčka ATP na priebežné 49. miesto.

„Bol to mimoriadne ťažký zápas. Stan je jeden z najlepších tenistov na okruhu a som hrdý na to, že som ho konečne zdolal,“ povedal bezprostredne po zápase Kližan, ktorý mal s Wawrinkom dosiaľ nepriaznivú bilanciu 0:3. „Zdravotné problémy zo štvrťfinále som už necítil, som v poriadku. Teším sa, že som vo finále, je vždy radosť hrať o titul.“

Dvadsaťdevaťročný Kližan (65. v rebríčku ATP) a o štyri roky starší Wawrinka (88.) odohrali štvrté vzájomné stretnutie. Slovenský tenista sa tešil z premiérového víťazstva. Predtým naposledy sa stretli vo februári na turnaji v bulharskej Sofii, Wawrinka zvíťazil v 2. kole 4:6, 6:2, 6:3. Na Australian Open 2017 sa stretli v úvodnom kole, v päťsetovej dráme triumfoval trojnásobný grandslamový víťaz Wawrinka 4:6, 6:4, 7:5, 4:6, 6:4.

Martin Kližan. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Martin Kližan Martin Kližan.

Na ceste do siedmeho kariérneho finále na turnaji ATP si Kližan poradil v 1. kole s domácim Jevgenijom Donskojom dvakrát 6:4. V 2. kole vystavil po výsledku 6:3, 6:4 stopku turnajovej dvojke Talianovi Fabiovi Fogninimu. Vo štvrťfinále zdolal nasadenú sedmičku Kanaďana Denisa Shapovalova 3:6, 7:5, 6:3, keď v druhom sete prehrával už 3:6, 3:5.

Na turnaji v ruskom Petrohrade si v roku 2012 pripísal Kližan svoj premiérový singlový titul na turnaji ATP. Celkovo má na svojom konte 6 titulov na podujatiach tejto úrovne. Zaujímavosťou je, že vo šiestich finálových súbojoch má 100-percentnú úspešnosť.

Naposledy sa z turnajového titulu tešil v auguste na antukovom turnaji v rakúskom Kitzbüheli. Šiestou trofejou sa vyrovnal daviscupovému trénerovi Slovenska Dominikovi Hrbatému.

Bývalá svetová trojka Wawrinka sa vracia na niekdajšie pozície po dvoch operáciách ľavého kolena. Švajčiar sa v Petrohrade neprebojoval do prvého finále v tejto sezóne. Naposledy sa vo finálovom stretnutí predstavil minulý rok na Roland Garros, Španielovi Rafaelovi Nadalovi podľahol hladko v troch setoch 2:6, 3:6, 1:6. V Petrohrade sa dostal najďalej pred dvoma rokmi, keď vo finále nestačil na Nemca Alexandra Zvereva (6:2, 3:6, 5:7).

Dvojhra – semifinále:
Martin Kližan (SR) – Stan Wawrinka (Švaj.) 4:6, 6:3, 7:5 za 138 minút

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Stan Wawrinka