Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Denník New York Times usvedčil Serenu. Jej reči o diskriminácii krívajú

Klamár a podvodník, sexista, ktorý by sa mal okamžite ospravedlniť. Ženské vyvrcholenie US Open prinieslo tento rok viac ako len kvalitný tenis. Veľké emócie, roztržku, plač, ale aj vážne obvinenia.

20.09.2018 16:19
APTOPIX US Open Tennis serena Foto: ,
Serena Williamsová sa háda s hlavným rozhodcom Brianom Earleym.
debata (27)

Serena Williamsová neuniesla prehru s mladučkou Japonkou Naomi Osakovou a hnev obrátila na rozhodcu Carlosa Ramosa. Okrem iného mu vyčítala, že voči mužom je oveľa benevolentnejší. Mala najlepšia tenistka všetkých čias pravdu?

Nie!

Vymyslený sexizmus

Americký denník The New York Times usvedčil 23-násobnú grandslamovú šampiónku z toho, že nehovorila pravdu. Uverejnil niekoľko čísiel, ktoré spochybňujú Williamsovej obvinenia o sexizme.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

Na gramdslamových turnajoch v rokoch 1998 – 2018 dostali počas zápasov muži omnoho viac trestov ako ženy. Rečou čísiel: zatiaľ čo Sampras, Federer, Nadal, Djokovič a stovky ich súperov boli napomínaní až 1517-krát, nežnejšie pohlavie iba 535-krát.

Jeden z najznámejších denníkov na svete rozdelil tresty do niekoľkých kategórií. Zlé zaobchádzanie s raketou, nešportové správanie, obscénne gestá, zdržiavanie – vo všetkom výrazne dominovali tresty pre mužov. Výnimkou bolo len koučovanie z tribúny, za uplynulých dvadsať rokov museli v tomto prípade rozhodcovia napomenúť dvakrát toľko žien ako mužov.

Aj keď čísla nikdy neklamú, v rodine Williamsovcov bolo po prečítaní si tohto článku opäť horúco. Denník The New York Times niekoľkokrát na svojom twitterovom účte napadol manžel slávnej tenistky Alexis Ohanian. Noviny dokonca obvinil z manipulácie.

„Poukazujú iba na počet trestov, no nie na to, aký majú podiel na všetkých incidentoch. Povedzme, že ak mužov napomínali 344-krát pri 3440 rôznych situáciách a ženy 140-krát zo 700 incidentov, tak potom je to desať percent proti dvadsiatim. To by znamenalo, že ženy rozhodcovia trestajú dvakrát toľko ako mužov,“ napísal.

Napriek tomu, že zatiaľ čo americká tlač zverejnila presné čísla z 80 grandslamových turnajov za posledné dve dekády, Ohanian iba fabuloval. V ďalšom príspevku na svojej obľúbenej sociálnej sieti uviedol, že venuje 7140 dolárov na charitu, aby zaistil, že ďalšie generácie budú ovládať základy štatistiky lepšie ako tá súčasná.

Serena názor nemení

A čo Serena?

Stanovisko nezmenila. Za uplynulé dva týždne ho niekoľkokrát potvrdila. Napríklad v rozhovore pre austrálsku televíznu šou The Project. „Nechápem to. Pokiaľ ste žena, mali by ste mať príležitosť robiť to, čo muži,“ povedala.

Bývalý slovenský tenisový rozhodca, ktorý sa zúčastnil na desiatkach grandslamových turnajov, Martin Babík, viní zo situácie, ktorá nastala v ženskom finále, práve Williamsovú.

„Dokážem sa vcítiť do kože Ramosa, ktorý nič nespravil a aj tak to schytal zo všetkých strán. Zároveň chápem aj hráčku, ktorá je pod tlakom a zrazu má pocit, že dostala nespravodlivý trest. Serena však nezvládla svoje emócie,“ povedal v rozhovore pre Pravdu.

Do dlhého radu kritikov legendárnej tenistky sa najnovšie postavil aj Čech Tomáš Berdych. Niekdajšia svetová štvorka pre iDNES.cz povedala, že Williamsová to prehnala.

„Až mi raz bude na empajri rozhodovať žena a napomenie ma, mám v tom tiež hľadať diskrimináciu? Pravidlá sú iné a Ramos sa ich po celý čas držal. Serena zrejme mala zatmenie. Radšej o tom ani nebudem hovoriť nahlas. Táto aféra zašla za hranice nášho športu,“ dodal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Alexis Ohanian #Naomi Osaková