Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič nebol šťastný, že hrá v rovnakej ére ako Federer a Nadal. Dnes je to inak

Po svojom víkendovom triumfe na US Open sa srbský tenista Novak Djokovič zdôveril médiám s pocitmi, aké je byť na okruhu v rovnakej ére ako Roger Federer a Rafael Nadal. Jeho pocity sa podľa vlastných slov časom zmenili.

12.09.2018 16:59
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič s trofejou pre víťaza US Open.
debata

V prvých rokoch svojej seniorskej profesionálnej kariéry sa musel zmieriť s pozíciou trojky za dvojicou Federer a Nadal.

„Možno pred desiatimi rokmi som nebol veľmi šťastný, že musím nastupovať proti Rogerovi a Rafovi. Dnes som. Skutočne,“ priznal sa Djokovič novinárom, cituje ho portál tennisworldusa.org.

„Premýšľam rovnako ako oni. Naše súboje ma posunuli tam, kde som dnes. Vzájomná rivalita ma urobila lepším tenistom. Mám maximálny rešpekt pred tým, čo vo svojej kariére dosiahli. Nielen na kurte, ale aj ako vzory mimo kurtov. Myslím si, že sme sa navzájom posúvali k lepším výkonom. Pre mňa je to najväčšia možná výzva, nastúpiť proti Rogerovi alebo Rafovi,“ pokračoval srbský tenista.

Finále US Open vyhral Novak Djokovič Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič počas finále US Open.

"Keď som bol v začiatkoch mojej kariéry neúspešný v našich vzájomných zápasoch na grandslamových turnajoch, musel som prísť na to, ako zlepšiť moju hru, aby som bol schopný s nimi rovnocenne súperiť. A hlavne zvíťaziť nad nimi v najdôležitejších zápasoch, uviedol Djokovič.

„Myslím si, že to obdobie bolo pre mňa najdôležitejšie z pohľadu mojej kariéry a vývoja. Som im obom dlžný,“ skonštatoval už 14-násobný grandslamový víťaz.

Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal. Foto: SITA/AP, David Vincent
Novak Djokovič, Rafael Nadal Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal.

Rok 2007 ukončil Djokovič premiérovo ako člen Top 10. V tom roku zvíťazil na turnajoch v Indian Wells a Ríme. Pripísal si aj prvú účasť v grandslamovom finále – v súboji o titul nestačil na US Open na Rogera Federera. Sezónu uzavrel ako svetová trojka. Ani v nasledujúcich troch rokoch nedokázal prelomiť dominanciu švajčiarsko-španielskeho dua.

Aj preto mu v sezónach 2008–2010 v koncoročnom rebríčku stále patrila tretia priečka. Prelomovým v jeho kariére bol rok 2011, kedy prvýkrát v kariére triumfoval na troch grandslamoch počas jednej sezóny (Australian Open, Wimbledon a US Open). Stal sa koncoročnou svetovou jednotkou a v ďalších piatich sezónach (2012–2016) pridal na svoje konto 8 titulov z turnajov veľkej štvorky.

Po triumfe na Roland Garros v roku 2016 bol držiteľom všetkých štyroch najvýznamnejších titulov. Následne sa k zdravotným problémom pridala aj stagnácia formy. Po dlhých rokoch opustil jeho tím slovenský tréner Marián Vajda.

Djokovič musel čakať viac ako dva roky na ďalší grandslamový triumf. Po nešťastnej prehre na tohtoročnom Roland Garros s Talianom Marcom Cecchinatom dokonca uvažoval nad vynechaním trávnatej časti sezóny.

Nakoniec však zmenil názor a odmenou mu bol ďalší triumf na londýnskej tráve. Po víťazstve na nedávno skončenom US Open sa v počte grandslamových trofejí vyrovnal svojmu vzoru legendárnemu Američanovi Peteovi Samprasovi (14). V historickom rebríčku sú pred ním iba jeho tradiční rivali – Roger Federer (20) a Rafael Nadal (17).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič