Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpezlivý šampión už nejazdí na člne bez motora

Bol začiatok marca tohto roku. Novak Djokovič nastúpil do lietadla a vybral sa do Ameriky. Tak, ako každú sezónu - na prestížne turnaje v Indian Wells a Miami.

10.09.2018 13:49
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (1)

Srbský tenista sa však za oceánom dočkal sklamania. Na kurtoch strávil sotva štyri hodiny. Zakaždým sa lúčil po prvom zápase – napriek tomu, že čelil súperom (Benoit Pairé, Taro Daniel), ktorí – pri všetkej úcte – nepatria k svetovej špičke.

„Pripomínal človeka, ktorý sedí v člne bez motora či plachty. Bol bez energie, chýbala mu šťava. Nemal v sebe dostatočný náboj,“ komentoval vtedajšie Djokovičovo počínanie americký denník New York Times.

Kľúče k úspechu: deti, manželka, Vajda

Od chabých výkonov belehradského rodáka na amerických dvorcoch uplynulo šesť mesiacov. A noviny (po celom svete) volia pri Djokovičovi úplne odlišné slová. Je hrdinom. Šampiónom. Staronovým vládcom New Yorku.

Novak Djokovič je po tretí raz v kariére víťazom US Open. Vo finále záverečného grandslamu roka zdolal Argentínčana Juana Martína del Potra 3:0 na sety.

„Viete, najviac sa naučíte vtedy, keď veci nefungujú tak, ako by ste chceli. Prešiel som si neľahkým obdobím. Mal som však pri sebe ľudí, ktorí ma podporili – deti, manželku, tím,“ vravel Djokovič po tom, ako víťazným volejom ukončil zápas, roztiahol telo v celej jeho dĺžke i šírke po kurte a pri sieti sa vrúcne objal so svojím súperom i dobrým priateľom.

Finále US Open vyhral Novak Djokovič Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič počas finále US Open.

Vzápätí sa rozbehol k hráčskej lóži, kde už na neho čakali jeho najbližší – medzi nimi i slávny herec Gerard Butler, ale najmä Marián Vajda. Slovenský tréner, ktorý sa v apríli tohto roka – v čase, keď sa Djokovič hľadal – vrátil do Srbovho tímu. A zrejme najväčšou mierou prispel k tomu, že niekdajšia svetová jednotka mieri na vrchol.

„Mám dojem, že Novak znovu predvádza svoj najlepší tenis,“ uviedol Vajda po finále. „Pred niekoľkými rokmi by som povedal, že Roger Federer a Rafael Nadal mu v počte grandslamových titulov príliš ušli a nikdy ich nemôže dostihnúť. Teraz je však situácia iná. Mám pocit, že Novak ich ešte ponaháňa,“ dodal uznanlivo.

Nenaplnená McEnroova predtucha

Napokon, Djokovič je po triumfoch vo Wimbledone a na US Open na méte číslo 14. Nadal sa pýši sedemnástimi, Federer dvadsiatimi titulmi z turnajov veľkej štvorky. Navyše, súčasná svetová trojka je od oboch mladšia a zdá sa, že aj telo jej v súčasnosti slúži podstatne lepšie.

Zatiaľ čo Djokovič súperov zdolal aj vďaka výbornej fyzičke, jeho španielsky sok odstúpil zo semifinále s del Potrom pre problémy s kolenom, Švajčiar zas v New Yorku neustál náročné klimatické podmienky.

Novak Djokovič s víťaznou trofejou z US Open. Foto: Adam Hunger
Novak Djokovič Novak Djokovič s víťaznou trofejou z US Open.

„Precízne podanie, pohotové returny i odolná obrana aj počas najväčšieho tlaku súpera. To všetko momentálne zdobí Djokoviča,“ vychválil New York Times súčasnú svetovú trojku.

Srbský velikán v ostatných týždňoch vládne svetovému tenisu. Z posledných 23 zápasov vyhral 22, v rebríčku neustále stúpa. Pritom ešte pred Wimbledonom mali mnohí experti o Djokovičovu budúcnosť obavy.

„Je jedným z najväčších hráčov všetkých čias. V jeho srdci však už nie je taký oheň, z jeho očí nesrší túžba po víťazstve. Verím, že je to len dočasné a toto všetko nezmizlo z Novaka nadobro,“ hovoril v júni tohto roka legendárny John McEnroe.

Zdá sa, že jeho predtucha bola priskorá. Djokovič nemá na kurtoch konkurenciu. Vyhráva turnaj za turnajom (uspel na troch z ostatných štyroch).

„Priznávam, z prehry som smutný. Lenže Novak je zaslúžený víťaz. Robil som, čo som mohol. Skúšal som to na neho cez bekhend i forhend. Bol však všade. Tento chlap má všetky predpoklady na to, aby v našom športe prekonával rekordy,“ unznal kvality svojho premožiteľa del Potro, ktorý mal v hľadisku ohromnú podporu.

Juan Martín Del Potro počas finále US Open. Foto: SITA/AP, Jason DeCrow
Juan Martín Del Potro Juan Martín Del Potro počas finále US Open.

Inšpirovaný Samprasom

Lenže ani tá nebola nad sily Djokoviča. Po zápase sa preto mohol tešiť nielen z prémie vo výške 3,8 milióna amerických dolárov, ale aj z vyrovnania sa legende. V počte grandslamových titulov sa dotiahol na Peta Samprasa – muža, ktorý je pre neho veľkým vzorom.

„Škoda, že neprišiel na zápas,“ pousmial sa po záverečnej výmene Djokovič. A potom spomínal. „Pete bol mojím detským idolom. Moja prvá spomienka na tenis v televízii sa viaže k jeho prvému či druhému wimbledonskému triumfu. Práve to ma inšpirovalo k tomu, aby som začal hrať tenis,“ uviedol.

Zostrih z finále.

Pre Djokoviča to bolo kľúčové rozhodnutie. Hoci ešte pred niekoľkými mesiacmi – po zdravotných problémoch, trápení sa na kurte i v súkromí – s raketou v ruke nežiaril.

„Keby ste mi vo februári povedali, že v tejto sezóne vyhrám Wimbledon, US Open i turnaj v Cincinnati, ťažko by som vám uveril. Hoci v kútiku duše som dúfal, že príde lepšie obdobie. Život ma totiž naučil, že na dobré veci sa oplatí čakať,“ hovorila 31-ročná hviezda.

Djokovič bol trpezlivý. A najmä – znovu sa spoľahol na pomoc osvedčených ľudí. Aj vďaka tomu má tenis – hoci nie podľa rebríčka – staronového vládcu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Novak Djokovič #Marián Vajda #Juan Martín Del Potro #US Open 2018