Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serenu výška pokuty nemusí trápiť. Postavili sa za ňu Djokovič aj WTA

Americká tenistka Serena Williamsová spoznala trest za svoje výroky na adresu empajrového rozhodcu vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku, v ktorom prehrala s Japonkou Naomi Osakovou 2:6, 4:6.

10.09.2018 10:17 , aktualizované: 11:36
2018 US Open Tennis - Day 13 serena Foto: ,
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom Ramosom.
debata (13)

Tridsaťšesťročná hráčka bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 17-tisíc amerických dolárov, no za účasť vo finále zinkasovala neporovnateľne viac – šek na 1,85 milióna USD.

Bývalá svetová jednotka a grandslamová multišampiónka nazvala portugalského arbitra Carlosa Ramosa klamárom, zlodejom a dokonca sexistom.

Skúsený 47-ročný rozhodca najskôr Američanke udelil varovanie za nepovolený koučing od Patricka Mouratogloua v úvodnom sete a v druhom dejstve jej zobral fiftín po ďalšom varovaní, keď v návale zlosti rozbila raketu o kurt.

Serena sa nevyhla ani tretiemu varovaniu, ktoré znamenalo stratu gemu. Dôvodom bola hádka s Ramosom, počas ktorej ho označila za zlodeja.

Na stranu Williamsovej sa postavila šampiónka Roland Garros 1976 Sue Barkerová, ktorá momentálne pracuje v televízii BBC. „Sedela som viackrát na kurte a videla som urážať rozhodcu mužov, ktorí nedostali žiadne varovanie. Myslím si, že trest straty celého gemu obral divákov o možné pokračovanie zápasu v treťom sete. Tenis bol v sobotu porazený,“ povedala niekdajšia trojka svetového rebríčka.

Aj vedenie ženskej tenisovej asociácie WTA sa postavilo za Williamsovú. Šéf WTA Steve Simon vyzýva, aby pri trestaní vyjadrených emócií na kurte nebol uplatňovaný dvojaký rodový meter a aby bolo koučovanie v tenise povolené na všetkých turnajoch.

„WTA sa domnieva, že by nemali byť žiadne rozdiely medzi ženami a mužmi v tom, ako sa toleruje vyjadrenie emócií. So všetkými by sa malo zaobchádzať rovnako. Nemáme pocit, že to tak včera bolo,“ uviedol Simon v tlačovom vyhlásení deň po sobotňajšom finále.

„Myslíme si aj, že by sa mala prerokovať záležitosť koučovania, ktoré by malo byť povolená v celom športe. WTA to podporuje prostredníctvom svojho pravidla o koučovanie na kurte, ale je nutné to prebrať ešte viac,“ uviedol šéf WTA Tour Simon.

Djokovič: Rozhodca zmenil vývoj finále

Víťaz mužskej dvojhry US Open Novak Djokovič si myslí, že Ramos potrestaním americkej legendy výrazne ovplyvnil dianie na kurte.

„Nie možno, ale rozhodca určite zmenil vývoj ženského finále. Príliš do neho zasiahol,“ uviedol Djokovič na tlačovej konferencii po svojom finále. „Jeho zapojenie sa nebolo potrebné v takom rozsahu,“ dodal 31-ročný Srb na adresu skúseného portugalského rozhodcu z empajru.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

Djokoviča vyzvali novinári, aby sa vyjadril aj k tomu, či rozhodcovia bývajú rovnako striktní aj v prípade potrestania mužov ako to aktuálne predviedol Ramos v súvislosti so S. Williamsovou.

Djokovič odmietol bližšie komentovať postoj šéfa WTA SSimona, ktorý si myslí, že posudzovať by sa mali obe pohlavia rovnako, ale sobotňajší prípad Ramosa a Williamsovej to nepotvrdzuje.

„Nevidím to rovnako ako pán Simon. Je ťažké generalizovať veci na základe jednej skúsenosti,“ dodal 14-násobný grandslamový šampión.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Serena Williams