Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naomi je ako šťastný trojlístok. Z každého rožku to najlepšie

Angličtina, španielčina, nemčina. Areál vo Flushing Meadows je neraz ako preslávený Babylon. Tento rok sa však netradične pojapončil - Naomi Osaková a Kei Nišikori premenili newyorskú štvrť Queens na malý Nippon.

07.09.2018 11:32
Naomi Osaková Foto: ,
Naomi Osaková v súboji v Madison Keysovou.
debata

Spomínate si ešte, kedy naposledy sa japonská hráčka prebojovala do finále niektorého z grandslamových turnajov? Snažíte sa márne, tenisová história takúto udalosť nepozná.

Dvadsaťročná rodáčka z Osaky bude v sobotňajšom ženskom finále US Open písať nový príbeh. O jeho jedinečnosť sa postará aj jej súperka – najväčšia šampiónka zo všetkých – Serena Williamsová.

Kto si, Naomi?

Žiadne béčko! V profesionálnej kariére už zaznamenala niekoľko pozoruhodných úspechov. Ale grandslamové finále? Nie, o Osakovej sa pred začiatkom US Open nerozprávalo, favoritky posledného z podujatí veľkej štvorky bolo treba hľadať niekde inde. Mnohé z nich skončili už v 1. kole.

Otec z Haiti, mama Japonka a Naomi z polovice Američanka. Osaková je akoby esenciou toho najlepšieho, čo tieto tri národy zdobí. Večný úsmev na perách, nekonečná ochota na sebe tvrdo pracovať a v neposlednom rade aj to podstatné z amerického sna – keď sa chce, nič nie je nemožné.

Narodila sa v Japonsku. Jej domovom sú však už od troch rokov Spojené štáty. Bolo to práve v New Yorku, kde so sestrou Mari spravili prvé tenisové kroky a v haitskej domácnosti jedli japonské raňajky. Áno, taký je život Naomi Osakovej – multikulturálny ako Amerika sama.

Naomi Osaková vo štvrťfinále US Open. Foto: SITA/AP, Jason DeCrow
Naomi Osaková Naomi Osaková vo štvrťfinále US Open.

„New York? Zmocňuje sa ma silná nostalgia, na týchto kurtoch som hrala už ako malé dieťa, nie sú pre mňa ničím novým,“ povie talentovaná hráčka.

„Finále v tomto meste znamená pre mňa veľa, vždy som snívala o tom, že ak raz vyhrám niektorý z grandslamových turnajov, ako prvý to bude New York. Vyrastala som tu a môžu ma pri tom sledovať aj moji starí rodičia. Je to skvelé,“ potešila sa Osaková po tom, ako v semifinále zmietla z kurtu domácu nádej Madison Keysovú 6:2, 6:4.

Tak, ako Naomi postupovala v rebríčku WTA, zväčšoval sa aj záujem o jej životný príbeh. A predovšetkým jej národnú identitu.

Už niekoľko sezón ju tenisoví odborníci vnímajú ako veľký prísľub. Aj vďaka neuveriteľnej sile ju neváhala legendárna Chris Evertová prirovnať k jej sobotňajšej súperke Serene Williamsovej.

Pozornosť vzbudila už na jar, keď na ceste za titulom na prestížnom podujatí v Indian Wells vyradila tri bývalé svetové jednotky. Postupne Mariu Šarapovovú, Karolínu Plíšková a na záver si vychutnala aj Simonu Halepovú.

Na nasledujúcom turnaji v Miami dokonca zdolala aj Williamsovú. To už Naomi trénoval Sascha Bajin, dlhoročný spolupracovník 22-násobnej grandslamovej šampiónky.

Hanblivá i sebavedomá

Sestry Williamsové stoja aj na začiatku Osakovej tenisového príbehu. Bolo to v roku 1999, keď ich v televízii pozorne sledoval haitský otec Leonard François. Aj on chcel vychovať z dcér dve úspešné tenistky. Z tej mladšej sa mu to podarilo.

Zostrih zo zápasu Osaková - Keysová.

Osaková, ktorá dnes žije a trénuje na Floride, však reprezentuje Japonsko. Tamojšia tenisová federácia jej totiž ponúkla lepšie finančné zázemie ako americká. Aj preto sa to v týchto dňoch v priestoroch mediálneho centra vo Flushing Meadows hemží Japoncami. „Necítim od nich žiadny zvýšený tlak. Skôr podporu a som im za to vďačná,“ prezrádza.

Na tlačovej konferencii to vyzerá takto: najprv sa pýtajú anglicky hovoriaci novinári, potom japonskí vo svojej materinskej reči. Naomi počúva, rozumie im, ale reaguje po anglicky. Lepšie vraj takto formuluje odpovede.

„Japonská kultúra? Zbožňujem ju. V Amerike zasa žijem a trénujem. A Haiti. Stretli ste už niekedy Haiťana?“ opýta sa. „Sú veľmi pozitívni, ak sa raz s nimi spriatelíte, urobia pre vás všetko. Je to krásna vlastnosť a ja som len rada, že môj otec i starí rodičia to všetko vniesli do našej rodiny,“ usmeje sa.

Serena Williamsová oslavuje postup do finále. Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Serena Williamsová Serena Williamsová oslavuje postup do finále.

Pri odpovediach pôsobí trošku hanblivo. Nečudo, Japonci sú raz takí, ostýchaví a nenápadní. Keď však vyjde na kurt a vezme raketu, akákoľvek prudérnosť ide bokom. Osaková je odrazu sebavedomá ako málokto iný. Útočí sprava i zľava, forhend i bekhend má dosť dobrý na to, aby razantne ukončila každú výmenu.

Napriek tomu, že počas uplynulých dvoch týždňov vyradila niekoľko výborných tenistiek, vo finále na ňu čaká tá najlepšia zo všetkých. Nie na US Open, ale vôbec – v histórii ženského tenisu. Na to, aby zdolala Serenu Williamsovú, bude musieť byť – odhodlaná ako Američanka, usilovná ako Japonka, pozitívna ako Haiťanka.

A ešte niečo naviac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Naomi Osaková #US Open 2018