Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadá sa vzduch. New York siaha na dno šampiónov

US Open je v záverečnej fáze. V mužskom aj ženskom pavúku zostalo kvarteto najlepších, ich boj o finálové miestenky sa začne v piatok večer.

06.09.2018 15:11
USA Tenis US Open muži štvrťfinále Foto: ,
Novak Djokovič sa chladí ľadom počas zápasu proti Austrálčanovi Johnovi Millmanovi vo štvrťfinále US Open.
debata

Rafael Nadal, Novak Djokovič, ale i Serena Williamsová – všetci, ktorých v semifinále uvidíme, budú mať netradične o jedného súpera naviac.

Prekliate počasie!

Ak sme si na začiatku kalendárneho roka mysleli, že podmienky v Melbourne sú nehumánne, tak potom sa New York definitívne zbláznil. Je ako vysávač energie, protivník, ktorého sa všetci nekonečne boja. Aj hrajúce tenisové legendy.

Keď počas štvrťfinálového duelu medzi Djokovičom a Johnom Millmanom požiadal Austrálčan o krátku pauzu, nedalo sa odmietnuť. Pravidlá síce vravia inak, no podmienky na hlavnom dvorci vo Flushing Meadows boli nebezpečné. Rodák z Brisbane sa tak spotil, že na kurte zanechával mokré fľaky. A zatiaľ čo sa prezliekal v šatni, Djokovič si vyzliekol tričko a nehybne sedel. Akoby každý pohyb znamenal zbytočné plytvanie zásobami energie.

„Obaja sme museli s týmito podmienkami poriadne bojovať. Neustále sme sa potili a prezliekali. Jediné, po čom som túžil, bolo, aby som vydržal a vyhral zápas. Myslím si, že tento turnaj by sa mal touto otázkou seriózne zaoberať. Či je deň alebo noc, dolu na kurte nemáme vzduch,“ zdôraznil Djokovič.

Srb to mal síce ťažké, no podmienky, s ktorými sa snažil popasovať o dva dni skôr Roger Federer, boli ešte náročnejšie. Aj on v aréne Arthura Asha márne lapal po dychu, 37-ročné telo dostávalo zabrať každým gemom.

„Bol to jeden z tých večerov, keď som cítil, že som nemal vzduch, akoby vôbec necirkuloval. Nemohol som poriadne dýchať, stalo sa mi to prvýkrát v kariére. Z nejakého dôvodu som sa trápil. A ak vám je raz zle, vypnete,“ povedal po zápase slávny tenista.

Boli dve hodiny ráno, teplota na kurte stále atakovala šialených tridsať, 75-percentná vlhkosť pripomínala skôr tenisový zápas v práčovni ako pod otvoreným nebom. „Keď cítite to teplo a vlhko, zrazu je všetko, čo máte v hlave, preč. Na sebe máte mokré kraťasy, vo vrecku lepkavé loptičky. Snažíte sa hrať, ale nejde to. Všetko je pomalšie, keď chcete zahrať víťazné údery, lieta to inde,“ vysvetľoval päťnásobný víťaz US Open.

Aj pre domáceho Johna Isnera bolo štvrťfinále proti Juanovi Martínovi Del Potrovi hotovým očistcom. Neustále sa opieral o kolená, robil grimasy i krútil hlavou. Tri hodiny v 32-stupňovej páľave – to nie je nič pre dvojmetrového dlháňa.

„Ak si myslíte, že v meste je neuveriteľne vlhko, tak vedzte, že na centrálnom kurte sa tento pocit násobí. Nikdy v živote som nevidel, aby sa Federer takto potil. Ak sa už Roger musel prezliecť, tak tam musí byť doslova neznesiteľne,“ zamyslel sa najlepšie podávajúci hráč na okruhu ATP.

Počas neúspešného zápasu proti Argentínčanovi vymenil jedenásť tričiek a schudol takmer štyri kilogramy. „Takéto teplo si od hráčov, ako som ja, vždy vezme svoju daň,“ pousmial sa.

Vysoké teploty zvyčajne sprevádzajú aj prvý grandslamový turnaj sezóny – Australian Open. Kondičný tréner Kristián Cupák tvrdí, že dobre pripravení hráči by mali podujatie v Melbourne zvládnuť. V čom je teda New York iný?

„K extrémnemu teplu sa tentoraz pridala aj vysoká vlhkosť. Svoje však zohráva aj fakt, že sezóna je vo svojej poslednej štvrtine a u väčšiny hráčov sa začína prejavovať naakumulovaná únava. Je vidieť, že niektorí z nich teraz idú za hranicu svojich možností, ich telá sa rýchlo prehrievajú a sú dehydrované,“ poznamenal slovenský odborník.

Fakty z New Yorku

Štvrťfinále, muži: Nišikori (Jap.-21) – Čilič (Chor.-7) 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4, Djokovič (Srb.-6) – Millman (Aus.) 6:3, 6:4, 6:4, ženy: Osaková (Jap.-20) – Curenková (Ukr.) 6:1, 6:1, Keysová (USA-14) – Suárezová-Navarrová (Šp.-30) 6:4, 6:3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #New York #US Open 2018