Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažká hlava i nohy. Legenda prehrala boj so sebou

A zázraky sa dejú… Keď bezradný Roger Federer v kľúčovom tajbrejku spravil dve dvojchyby, diváci vo Flushing Meadows zmeraveli.

04.09.2018 21:36
federer tenis Foto: ,
Roger Federer počas súboja s Johnom Millmanom nebol vo svojej koži.
debata

Držali sa za hlavy, zakrývali si tváre. Boli ako Brazílčania, keď sa ich futbalisti museli na svetovom šampionáte skloniť pred Belgickom. Alebo talianski tifosi, ktorí sledujú nepodarený manéver ich milovaného Ferrari vo svojej obývačke v Monze.

Švajčiarsky tenisový velikán je doma všade. A jeho prehry bolia všetkých. Aj tá, ktorú utrpel včera v osemfinále US Open proti Austrálčanovi Johnovi Millmanovi. Federer nečakane prehral 6:3, 5:7, 6:7 (7), 6:7 (3).

Hrozivých 77!

Spočiatku to bol zápas ako ktorýkoľvek iný. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión svojho súpera drvil a keď prvý set zvládol pomerne hladko v pomere 6:3, niektoré stávkové kancelárie dokonca stiahli kurz na jeho víťazstvo. Bolo tak zrejmé – pre fanúšikov i bookmakerov.

Potom sa už diali veci. Rodák z Bazileja zrazu začal robiť chyby – z hry aj z podania. Jeden tenisový hriech za druhým. Len sa pozrite: 77 nevynútených chýb, 10 dvojchýb! Je toto ešte Roger Federer? Nuž bol – unavený, bez energie, elánu i vôle. Taký, akého sme ho ešte nevideli. Alebo si nespomíname.

- Always love you Rᴏɢᴇʀ ❤

Príspevok, ktorý zdieľa ROGER FEDERER RF20 (@rogerfedererthelegend),

„Bol to jeden z tých večerov, keď som cítil, že som nemal vzduch, akoby vôbec necirkuloval. Nemohol som poriadne dýchať, stalo sa mi to prvýkrát v kariére. Z nejakého dôvodu som sa trápil. A ak vám je raz zle, vypnete,“ povedal po zápase slávny tenista.

Zatiaľ čo v Európe sa brieždilo, v New Yorku sa hralo hlboko do noci. Napriek tomu boli podmienky v metropole USA viac ako neznesiteľné: 75-percentná vlhkosť dala 37-ročnému telu zabrať.

„Ako zápas plynul, stále som sa viac a viac potil. Keď cítite to teplo a vlhko, zrazu je všetko, čo máte v hlave, preč. Na sebe máte mokré kraťasy, vo vrecku lepkavé loptičky. Snažíte sa hrať, ale nejde to. Všetko je pomalšie, keď chcete zahrať víťazné údery, lieta to inde. John sa dokázal s týmito podmienkami lepšie vyrovnať,“ vysvetľoval päťnásobný víťaz US Open, ktorý na tomto podujatí prehral vôbec prvýkrát s hráčom mimo elitnej päťdesiatky rebríčka ATP.

Federer narazil na dvoch Austrálčanov za sebou. Ak sa nad duelom proti Nickovi Kyrgiosovi vznášali mierne pochybnosti – predsa len, talentovaný mladík odohral proti Švajčiarovi niekoľko vyrovnaných zápasov – Millman mal byť chuťovka.

A možno by ňou aj bol, ak by jeho súper podal štandardný výkon. Alebo aspoň využil svoje príležitosti – v druhom sete nepremenil dva setbaly, v treťom jeden.

Nemal svoj deň

„Pred Rogerom a všetkým tým, čo dosiahol, mám obrovský rešpekt. Je to hrdina, ktorý ale zjavne nemal svoj deň. Cítim vinu, lebo inak by som zrejme nevyhral,“ uznal Millman, že jeho triumf bol viac o Federerovi, ako o ňom samom.

„Na začiatku mi nešli nohy, Roger si robil na kurte so mnou, čo chcel. Cítil som sa ako jeleň vo svetle ostrých reflektorov. No v druhom sete som sa chytil, začal som sa lepšie pohybovať a bol agresívnejší,“ poznamenal 55. hráč svetového renkingu. „Zatiaľ tomu nedokážem uveriť,“ dodal.

Posledný grandslamový turnaj v sezóne mal mať tento rok dve mužské finále. To prvé – predčasné – bolo na programe už dnes. Súboj Novaka Djokoviča s Federerom sa však neuskutoční. Srbovi sa nakoniec postaví 29-ročný Millman.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #US Open 2018