Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serene sa do cesty postaví česká jazyčnica. Američania preháňajú, tvrdí

Najlepšia Serena Williamsová? Zrejme ešte nie, 23-násobná grandslamová šampiónka stále zaostáva za svojimi najlepšími výkonmi, aké predvádzala pred niekoľkými rokmi.

03.09.2018 17:28
Serena Foto: ,
Americká tenistka Serena Williamsová.
debata (3)

Je však už dosť dobrá na to, aby ju experti opäť považovali za najväčšiu favoritku US Open. A súperky z nej mali obrovský strach.

Serena na záverečnom grandslamovom podujatí v sezóne pripomína hráčku, ktorá si do New Yorku prišla vybavovať účty. V 3. kole so sestrou Venus a v osemfinále s Kaiou Kanepiovou. Pravda, 37-ročná Američanka so súperkami nemá žiadny problém, to len jej agresívna hra mohla navodiť ten dojem. Rázna a nemilosrdná!

Set za 18 minút

Ak niekto sledoval prvý set jej nedeľňajšieho súboja proti 33-ročnej Estónke, nestačil sa čudovať. Jednak preto, že po osemnástich minútach bolo po všetkom, ale prekvapil aj rozdiel niekoľkých výkonnostných tried. Inak povedané: zatiaľ čo Kanepiová hádzala na druhú stranu kurtu kamienky, Serena pálila húfnicou.

„Štrnásť víťazných úderov a iba dve nevynútené chyby je niečo neskutočné. Neodohrala ešte veľa turnajov, ale jedno je isté, Serena sa vracia tam, kde bola kedysi,“ povedala pre BBC bývalá svetová šestka Chanda Rubinová.

V úvodných troch kolách vo Flushing Meadows stratila iba jedenásť gemov, na kurte strávila tri hodiny a 28 minút. V zápase proti Kanepiovej, ktorý nakoniec zvládla v pomere setov 6:0, 4:6, 6:3, pridala ďalšiu hodinu a pol. O stretnutí, v ktorom nastrieľala 18 es, povedala: „Nebolo to vôbec jednoduché. Kaia zaznamenala počas kariéry niekoľko veľkých víťazstiev. Ak mám byť úprimná, som rada, že to už mám za sebou.“

Nezabúdajme, že Serena sa stále iba vracia. Ešte donedávna sa zotavovala z pôrodu i zdravotných komplikácií. Na jar pôsobila dojmom, že materstvo i vek jej ubrali na tenisovom umení.

Zatiaľ čo ona tvrdo pracovala, aby získala späť niekdajšiu formu, iné hviezdili. Na Australian Open Dánka Caroline Wozniacka, v Paríži Rumunka Simona Halepová a v Londýne zasa Nemka Angelique Kerberová. Všetky tri už z New Yorku odišli. Prvé dve po 1. kole, wimbledonskú víťazku cez víkend zdolala Dominika Cibulková.

Arogantná Serena?

Neznamená to však, že na Williamsovú už nečakajú silné súperky. Už v utorok bude musieť potvrdiť narastajúcu formu proti Češke Karolíne Plíškovej. Českej jazyčnici, ktorá nemá rešpekt ani pred najväčšími hviezdami. A to žiadny. Serenu stihla verbálne vyzvŕtať už predtým, ako vôbec vstúpila na kurt.

Karolína Plíšková. Foto: SITA/AP, Peter Morgan
Karolína Plíšková Karolína Plíšková.

„Mnoho dievčat ide do zápasu proti Serene s tým, že chce vyhrať zopár gemov. Ale to je chyba. Toto ja určite nechcem. Správa sa tak, že mnoho jej súperiek sa jej zľakne. Samozrejme, je to skvelá hráčka, ale nemyslím si, že by som ju nedokázala zdolať,“ zamyslela sa pre ČTK 26-ročná rodáčka z mesta Louny.

Áno, to je celá Plíšková. Vlastne obe sú také – dvojčatá Karolína s Kristýnou vravia vždy na rovinu. Hovoríme tomu – čo na srdci, to na jazyku. Vzápätí si nedávna svetová jednotka, ktorá stále čaká na svoj prvý grandslamový titul, zaspomínala, ako ju Američanka takmer zvalila na zem, keď okolo seba prechádzali popri sieti.

„Správa sa – povedala by som – až arogantne. Myslím si, že aj to jej pomáha vyhrávať mnohé zápasy. Nech si to pokojne robí aj naďalej. Šarapovová je rovnaká, aj ona si takýmto spôsobom vynucuje rešpekt,“ preladila na hviezdnu krásku z Ruska.

Obe hráčky naposledy na seba narazili pred dvoma rokmi v New Yorku. Na rozdiel od dnešného štvrťfinále sa tak stalo o jedno kolo neskôr – v semifinále. Serena na zápas, v ktorom sa musela pred Češkou skloniť, stále nezabudla.

„Teraz to bude iné. V každom prípade zaujímavé,“ prezradila Američanka. „Karolína má veľa silných stránok. Nebola len-tak svetovou jednotkou,“ pripomenula.

Prehnaná Amerika

Zatiaľ čo predvlani vstupovala Serena do zápasu ako číslo 1, tento rok je rebríčkovo lepšou hráčkou Plíšková. Mladšia zo sestier Williamsových je na domácom grandslame v pozícii nasadenej 17-ky. Napriek tomu experti veria práve jej. „Takže by bolo fajn získať jej skalp,“ pousmiala sa Karolína.

Na záver si ešte neodpustila pár kontroverzných poznámok. Tentoraz si vzala do úst celú Ameriku. „Serena si zaslúži pozornosť, veď vyhrala veľa trofejí. V USA je neohrozenou kráľovnou, ale to zbožšťovanie je trochu prehnané. Ale sme v Amerike, no a Amerika je sama o sebe prehnaná, takže niečo podobné som aj čakala,“ dodala Plíšková.

V predzápasovej prestrelke tentoraz pálila ostrými česká hráčka. Na hlavnom dvorci v New Yorku však rozhodnú víťazné údery a nie veľké reči.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Serena Williams #US Open 2018