Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľad prosím! US Open sa topí pod návalmi tepla

Byť v New Yorku a kochať sa výhľadom na čarovný Manhattan, nie je v týchto dňoch žiadna sranda. Horúce slnečné lúče dávajú zabrať - akýkoľvek pobyt mimo klimatizovaných miestností je všetko možné, iba nie príjemný.

31.08.2018 10:42
debata (1)
Victoria Azarenková sa ochladzuje vreckom s... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
tenis ľad Victoria Azarenková sa ochladzuje vreckom s ľadom počas US Open.

Život vo Flushing Meadows v areáli Billie Jean Kingovej je však hotové peklo. Posúďte sami: 36 stupňov Celzia, 47-percentná vlhkosť, pocitová teplota divákov v hľadisku – 41 stupňov. A tenisti na betónovom dvorci? Rovných 50!

Zábaly z vychladených uterákov, kilá ľadu, litre studenej vody – bez toho to dnes na US Open nejde. Napriek tomu už päť tenistov vzdalo svoje snaženie o posledný grandslamový titul sezóny priamo na kurte. Dôvod? „V tom teple sa hrať nedá!“

Žiadne výnimky

Organizátori podujatia chceli vyjsť hráčom v ústrety, medzi tretím a štvrtým setom im umožnili desaťminútovú pauzu na občerstvenie. Dobrý úmysel však nakoniec vyznel v očiach niektorých ako obyčajná provokácia.

„Desať minút? Potreboval by som aspoň hodinu a pol,“ hneval sa po zápase Leonardo Mayer. Ten vo štvrtom sete hodil na dvorec číslo 8 biely uterák. Slnko z neho vysalo všetko – chuť aj energiu.

Novak Djokovič sa ochladzuje na US Open. Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Novak Djokovič Novak Djokovič sa ochladzuje na US Open.

V utorok odohral svoj prvý zápas na turnaji aj Novak Djokovič. Proti Maďarovi Mártonovi Fucsovicsovi nastúpil v aréne Arthura Ashea, ktorá má zaťahovaciu strechu.

Nuž má, aj nemá – šéfstvo sa rozhodlo, že tenisti si budú rovní. Keď môže hrať pod otvoreným nebom Mayer, bude aj Djokovič. A jeden z najlepšie fyzicky pripravených hráčov mal toho na záver plné zuby.

Trinásťnásobný grandslamový šampión využil po treťom sete krátku pauzu. Spolu so súperom skočili v útrobách štadióna do ľadovej vane, aby schladili rozhorúčené telá.

„Po dva a pol hodine sme to obaja potrebovali. Sprcha, suché oblečenie a niečo pod zub v klimatizovanej miestnosti padli vhod,“ povedal Djokovič, ktorý sa vzápätí hlbšie zamyslel.

„Je zrejmé, že znečistenie a všetko to, čo dnešná spoločnosť našej Zemi robí, prírode nepomáhajú. Tenis je však predovšetkým vonkajší šport a my sme jeho súčasťou – treba si s tým poradiť a akceptovať to.“

Maďarský hráč bol podľa BBC o niečo expresívnejší: „Nebola to žiadna zábava, umieral som po každej loptičke. Na tenis bolo príliš horúco, domnievam sa, že je to veľmi nebezpečné,“ dodal.

Až keď niekto umrie

Aj Marin Čilič, víťaz podujatia z roku 2014, označil podmienky, ktoré aktuálne panujú v newyorskej štvrti Queens, za „mimoriadne brutálne“. Zatiaľ čo on sa s nimi dokázal popasovať, jeho súper Marus Copil nie – zápas vzdal.

„Treba sa na to pripraviť mentálne aj fyzicky. Všetci vieme, že US Open vie byť poriadne kruté – občas prináša horúčavy, inokedy zasa vietor alebo aj chladnejšie dni,“ zamyslel sa Chorvát.

Ďalší „trpiaci“ už boli menej diplomatickí. „Takéto zápasy treba zrušiť. Nie je to zdravé,“ vyhlásil Richard Berankis, ďalší z tenistov, ktorí nezvládli návaly tepla na rozhorúčenom betóne.

„Všetci sme v dobrej kondícii, ale toto je cez čiaru. Myslím si, že to bolo nebezpečné. Aj keď ATP nemá ohľadne teploty žiadne pravidlá, takéto stretnutia sa jednoducho nemôžu hrať. Zmení sa to až vtedy, keď niekto umrie,“ dodal.

Pridala sa aj turnajová štvorka, Alexander Zverev. Po otázke novinárov si v tlačovom centre zaspomínal na to, ako na inom letnom americkom turnaji vo Washingtone zažil na kurte šialených 60 stupňov.

„Bolo to dávnejšie, už to bude pár rokov,“ rozrozprával sa. „Toto by sa nemalo stávať, mali by sme hrávať neskôr. Funkcionári to všetko sledujú z klimatizovaných miestností a povedia nám, že je to v pohode. Pravidlá by mali byť prísnejšie,“ rýpol si do organizátorov.

Na záver ešte dve správy – najprv tá dobrá. Vo Flushing Meadows sa dnes slnko konečne umúdri. A teraz tá horšia – budúci týždeň sa tenistom predvedie opäť v plnej kráse…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #tenis #New York #US Open 2018