Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O newyorský trón sa pobijú žijúce legendy

Roger Federer - Rafael Nadal - Novak Djokovič. Podľa počtu grandslamových titulov 20-17-13, podľa rokov 37-32-31. Tenisoví veteráni, ktorých biologický vek predurčuje už pomaly končiť s aktívnou kariérou a myslieť na život po nej, aj tento rok prešľapujú na prahu legendárneho areálu vo Flushing Meadows. Opäť v pozícii najväčších favoritov.

26.08.2018 22:21
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič Foto: ,
Zľava Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.
debata

Australian Open pre toho najslávnejšieho z nich, 20-násobného grandslamového šampióna Federera, Roland Garros už tradične pre Nadala a Wimbledon zasa dobyl ten, od ktorého sa to veľmi nečakalo – Djokovič. Bude mať aj US Open iného šampióna?

Asi nie.

„Na 80 percent sa na záver bude radovať niekto z tejto trojky,“ myslí si známy americký novinár Jon Wertheim. „Čokoľvek iné by ma prekvapilo,“ dodal.

Prehral iba Federer

Veru tak, traja velikáni hrajú toto leto na zaoceánskom betóne vo veľkom štýle. Ich doterajšia zápasová bilancia je úctyhodných 16:1. Takmer dokonalú tenisovú štatistiku pokazil jedine Federer, keď minulý týždeň prehral s rodákom z Belehradu.

Je to práve Djokovič, ktorý hrá v úžasnej forme – Američania tomu vravia: „He is on fire“. Srb, ktorý sa dve sezóny na okruhu ATP viac trápil ako radoval, po triumfe na londýnskej tráve ovládol aj podujatie v Cincinnati. Okrem toho, že v štáte Ohio zlomil dlhoročné prekliatie, keďže predtým vo finále prehral päťkrát v rade, stal sa vôbec prvým hráčom, ktorý vyhral všetkých deväť turnajov kategórie Masters.

Roger Federer podáva v zápase proti Davidovi... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Roger Federer, David Goffin Roger Federer podáva v zápase proti Davidovi Goffinovi.

Viete čo diváci v New Yorku ešte nikdy nevideli? Zápas Federera s Nadalom. Dvaja tenisoví titáni narazili na seba už 38-krát, nikdy však na poslednom grandslamovom turnaji v roku. Mimochodom, na každom z prvých troch sa stretli najmenej trikrát. Ak sa na tejto štatistike niečo zmení, tak až po tohtoročnom finále, ktoré je na programe o dva týždne v nedeľu. Ale šanca, že sa tak stane, nie je tentoraz vôbec veľká.

Prečo?

Lebo zatiaľ čo turnajový pavúk bol k Nadalovi milostivý, Švajčiar to bude mať o poznanie ťažšie. Už v 3. kole ho môže vyzvať nevyspytateľný Austrálčan Nick Kyrgios, vo štvrťfinále zasa Djokovič. V jeho polovici sú navyše aj Nemec Alexander Zverev a Chovát Marin Čilič.

„Obávam sa, že vysnívané finále Federera s Nadalom na US Open neuvidíme. Na rodáka z Bazileja čaká mimoriadne náročný žreb. Naposledy triumfoval v júni na turnaji v Stuttgarte, potom neuspel vo finále v Halle s Bornom Čoričom, v Cincinnati s Djokovičom, vo Wimbledone skončil na rakete Kevina Andersona, hoci viedol už 2:0 na sety. Najmä prehra s Andersonom bola pre Federera netypická, avšak z môjho pohľadu aj znepokojujúcim znamením o výkonostnom poklese,“ domnieva sa reportér Sports Illustrated Stanley Kay.

Obhajuje Nadal

Švajčiarsky elegán tentoraz najväčším favoritom naozaj nebude. Nemyslia si to len tenisoví experti, ale aj sám Federer. „Podľa môjho názoru sú favoritmi Novak a Rafa. Zároveň som však spokojný s mojou terajšou formou,“ naznačil pred začiatkom turnaja v New Yorku, kde naposledy triumfoval v roku 2008. Tým sa skončila jeho impozantná šnúra piatich titulov v rade (2004–2008).

Rafael Nadal. Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Vlani to bol Nadal, ktorý zodvihol nad hlavu strieborný pohár. „Vyhrať na betóne pre mňa vždy veľa znamená, špeciálne ak je to tu vo Flushing Meadows,“ prezradil 32-ročný Malorčan, ktorý na US Open vládol aj v rokoch 2010 a 2013. Od Španiela sa však napriek mnohým veľkým úspechom siláckych rečí nedočkáte. Aj teraz zostal skromný. „Som tu a snažím sa neustále zlepšovať,“ povedal tesne pred ostrým štartom.

A čo ostatní?

Samozrejme, aj oni majú šancu. A podľa Federera nie malú. Na hviezdne trio, ktorého je aj on súčasťou, sa pomaly doťahuje mladá generácia. Napríklad Alexander Zverev, Denis Šapovalov či Stefanos Tsitsipas. „Zdá sa, že sú bližšie ako kedykoľvek predtým. Stále nevyhrali žiadny grandslam či turnaj Masters, ale jedno je isté, každý z nich už klope na dvere,“ zamyslel sa.

O Zverevovi sa hovorí už niekoľko rokov, keď však má svoj talent potvrdiť na ktoromkoľvek z turnajov veľkej štvorky, mladý Nemec „horí“. Možno aj preto siahol po dovolenom a predovšetkým osvedčenom dopingu. Do svojho trénerského tímu pribral pred začiatkom US Open legendárneho Ivana Lendla. „On vie, ako na to. Má schopnosť doviesť vás k víťazstvu v každom zápase. Bude veľmi nápomocný,“ povedal Zverev.

Alexander Zverev vo Washingtone. Foto: SITA/AP, Nick Wass
Alexander Zverev Alexander Zverev vo Washingtone.

Za Gréka Tsitsipasa zasa hovoria posledné výsledky – napríklad na turnaji v Toronte ho zastavil Nadal až vo finále. Aktuálna svetová pätnástka poskočila za uplynulú sezónu v rebríčku ATP až o 146 miest. Vlani skončil Tsitsipas pred bránami hlavnej súťaže – vo finále kvalifikácie prehral s Nicolasom Mahutom.

A čo hovoria stávkové kancelárie? Nuž nič iné ako odborníci. Aj podľa nich vzíde neskorší víťaz spomedzi trojice Djokovič (kurz 3,65) – Nadal (4,25) – Federer (4,75). Ak by ste si stavili na kohokoľvek iného, budete v balíku. Napríklad kurz na A. Zvereva je 12, Juana Martína del Potra 14 a navrátilca Andyho Murrayho až 25.

Slovenská stopa

V New Yorku sa predstaví aj päť Slovákov. Česť mužského tenisu bude hájiť jedine Lukáš Lacko. Dvojica Jozef Kovalík a Norbert Gombos totiž neprešla sitom trojkolovek kvalifikácie. Martin Kližan za oceán ani neodcestoval, keďže nemal za sebou žiadnu prípravu na tvrdom povrchu.

Lukáš Lacko. Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Lukáš Lacko Lukáš Lacko.

Tridsaťročný Lacko (77. v rebríčku ATP) si premiérovo v kariére zmeria sily s Kanaďanom Vasekom Pospisilom. Ak uspeje, v ďalšom kole narazí pravdepodobne na jednotku turnaja Nadala. Piešťanský rodák sa bude pokúšať o prvý postup do 2. kola v New Yorku, od roku 2010 vždy stroskotal na úvodnej prekážke.

Oveľa početnejšie zastúpenie budú mať v hlavnej časti turnaja slovenské tenistky. Ako prvá zasiahne do boja už v pondelok podvečer Magdaléna Rybáriková. Nasadená 31-ka nastúpi proti Číňanke Čchiang Wang, s ktorou sa ešte nikdy nestretla. Dvadsaťdeväťročná hráčka sa vlani dostala do 3. kola, v ktorom podľahla Španielke Garbine Muguruzovej-Blancovej hladko 1:6, 1:6.

Práve tretie kolo je Rybárikovej kariérnym maximom na US Open, dosiahla ho aj v rokoch 2008 a 2009.

Magdaléna Rybáriková. Foto: SITA/AP, Michel Euler
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková.

Dominika Cibulková – nasadená 29-ka – vyzve úspešnú holandskú kvalifikantku Arantxu Rusovú. Pre skúsenú Bratislavčanku to nie je neznáme meno, obe hráčky sa stretli aj v juniorskej edícii US Open pred dvanástimi rokmi. Zápas vyhrala Cibulková.

Súperku najzvučnejšieho mena dostala mladá Viktória Kužmová. Jej cesta do 2. kola totiž povedie jedine cez víťazstvo nad Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou. Pre talentovanú Košičanku to bude druhá účasť v hlavnej súťaži tohto turnaja. Vlani vypadla hneď na úvod po prehre s domácou legendou Venus Williamsovou – 3:6, 6:3, 2:6.

Poslednou z kvarteta Sloveniek je Anna Karolína Schmiedlová. Ak 23-ročná 87. hráčka rebríčka WTA zdolá Číňanku Wang Ja-fan, v 2. kole sa zrejme stretne s Češkou Petrou Kvitovou.

Súperi Slovákov v 1. kole

Muži: Lukáš Lacko – Vasek Pospisil (Kan.) – bilancia: 0:0. Ženy: Dominika Cibulková (29) – Arantxa Rusová (Hol.) – 2:0, Magdaléna Rybáriková (31) – Čchiang Wang (Čína) – 0:0, Viktória Kužmová – Viktoria Azarenková (Biel.) – 0:0, Anna Karolína Schmiedlová – Wang Ja-fan (Čína) – 1:0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič