Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polícia uzavrela vyšetrovanie útoku na Kvitovú. Obvinený: Nič som jej neurobil

Polícia uzavrela vyšetrovanie útoku na českú tenistku Petru Kvitovú. Prokurátor začal pracovať na spisovaní obžaloby. Pre iDNES.cz to povedala prospějovská sudkyňa Adéla Pluskalová.

22.08.2018 13:48
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová.
debata

Obvinenému Radimovi Žondrovi súd v utorok predĺžil väzbu. Polícia útočníka dopadla a obvinila v máji, Žondra útok popiera.

„Väzobné dôvody stále trvajú, boli ešte zosilnené tými vyšetrovacími úkonmi, ktoré boli vykonané (Kvitová pri rekognícii Žondru spoznala a označila) a ktoré podľa môjho názoru zatiaľ dostatočne odôvodňujú podozrenie, že skutok spáchal práve obvinený Radim Žondra. Rozhodla som, že obvineného naďalej ponechávam vo väzbe,“ povedala pre iDNES.cz Pluskalová.

Žondra si pri príchode na väzobné zasadnutie nezakrýval tvár, opísala stránka. „Ja som pani Kvitovej nič neurobil,“ povedal, keď ho eskorta odvádzala. Muž bol v máji obvinený z trestného činu vydierania a prostějovský okresný súd ho vzal do väzby. V prípade odsúdenia mu hrozí až dvanásťročné väzenie.

Petra Kvitová tri dni po tom, ako jej v... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Petra Kvitová Petra Kvitová tri dni po tom, ako jej v Prostějove porezal ruku Radim Žondra.

Prípad napadnutia dvojnásobnej wimbledonskej víťazky olomoucká krajská polícia vyšetrovala ako vydieranie, vlani v novembri ho odložila. Tento rok ho znovu otvoril útvar policajného prezídia. Podľa informácií médií ide o muža s väzbami na olomouckú drogovú scénu, v minulosti bol odsúdený kvôli útokom na seniorov.

Útočník Kvitovú prepadol 20. decembra 2016, tenistka utrpela vážne poranenia ľavej ruky. Podrobila sa komplikovanej operácii šliach všetkých prstov a niekoľkých nervov.

Rekonvalescencia trvala niekoľko mesiacov, na turnaje sa vrátila vlani v máji pri French Open. Teraz znovu patrí k svetovej elite, na US Open bude nasadená ako číslo päť.

Vlani v novembri policajti oznámili, že prípad odkladajú. Páchateľa sa kriminalistom ani napriek stovkám podnetov od verejnosti a rozsiahlemu vyšetrovaniu dopadnúť nepodarilo, prípadom sa zaoberali 11 mesiacov.

Kauzu policajti pôvodne vyšetrovali ako ťažké ublíženie na zdraví, neskôr ju prekvalifikovali na zločin vydierania, za čo hrozí päť až 12 rokov väzenia. Podľa vedúceho odboru všeobecnej kriminality Jana Lisického páchateľ zrejme netušil, že útočí na tenisovú hviezdu. Vylúčil tiež, že by si Kvitová zranenie spôsobila sama.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová