Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radostné skoky do histórie. Djokovič dotvoril výnimočnú mozaiku

Rovnaká emócia, v najrôznejších kútoch sveta. Najprv (ne)obyčajný fakt: Novak Djokovič je prvým tenistom histórie, ktorý ovládol všetkých deväť turnajov kategórie Masters 1000. A teraz pohľad na jeho - mnohokrát nevšednú - oslavnú cestu.

20.08.2018 15:22
debata (2)
Radosť Novaka Djokoviča po víťazstve nad... Foto: TASR/AP, John Minchillo
Djokovič tenis Radosť Novaka Djokoviča po víťazstve nad Švajčiarom Rogerom Federerom vo finále tenisového turnaja ATP v Cincinnati.

Všestranný a prispôsobivý

Tak napríklad: v Miami si po poslednej finálovej loptičke líhal na zem. V Montreale zatínal obe päste. V Indian Wells si do nich hrýzol. V Ríme zdvíhal ruky vysoko nad hlavu. V Paríži od šťastia kľačal na kolenách.

V Madride zo seba trhal prepotené tričko. V Šanghaji si užíval dážď z trblietavých konfiet. V Monte Carle sa díval do neba a z plného hrdla kričal.

A napokon Cincinnati – po doplnení posledného dieliku do výnimočnej mozaiky: skákal, skákal a…skákal. Ako dieťa, ktoré sa teší z vytúženého darčeka.

„Prežívam špeciálny moment v kariére,“ rozhovoril sa Djokovič po zdolaní Rogera Federera (6:4, 6:4). „Písať históriu športu, ktorý nadovšetko milujem, je ohromné privilégium. Je to čosi, na čo budem hrdý do konca života,“ dodal.

Napokon, kto by nebol? Djokovič sa síce pýši triumfami zo všetkých štyroch grandslamov, no rovnakú métu dosiahli aj ďalší dvaja (celkovo ôsmi) muži z jeho generácie – Rafael Nadal a Roger Federer.

Víťazstvá na všetkých deviatich turnajoch kategórie Masters 1000 sú čímsi, čo belehradského rodáka od ostatných legiend oddeľuje. A svedčia o jeho všestrannosti a prispôsobivosti všetkým povrchom, čo sa o jeho sokoch povedať nedá.

Len pre zaujímavosť – Nadalovi chýbajú do deväťčlennej zbierky tri triumfy na tvrdých povrchoch (Miami, Šanghaj, Paríž), Federerovi dva na antuke (Rím a Monte Carlo). Mimochodom, s obomi velikánmi má Djokovič pozitívnu zápasovú bilanciu. Nad Španielom vedie 27:25 (žiadni iní súperi v tenisovej histórii sa nestretli na kurte častejšie), nad Švajčiarom 24:22.

„Gratulujem Novakovi k tomu, čo dosiahol. Nielen počas tohto týždňa, ale počas celej doterajšej kariéry. Je to čosi neuveriteľné,“ vyriekol uznanlivé slová Federer, muž, ktorý predtým zdolal Djokoviča vo finále v Cincinnati trikrát (dva razy podľahol Andymu Murrayovi).

Toto dieťa je tu po prvý raz

Trinásťnásobný grandslamový šampión sa dočkal na šiesty pokus. Aj preto po zápase priznal, že s každým príchodom do Cincinnati sa jeho očakávania a nervozita stupňovali. Nie div, že po záverečnej výmene si na dvorci užíval každú sekundu – ochotne rozdával fanúšikom podpisy, pózoval a napokon s veľkou keramickou trofejou v rukách vyšiel na jeden z balkónov štadióna.

„Toto dieťa je tu po prvý raz,“ hlásila nadšenému davu niekdajšia svetová jednotka. Kútiky pier sa jej rozchádzali – neustále. Z Djokovičovej mimiky sršala mimoriadna dávka energie, nadšenia, entuziazmu. Bol to znovu ten hráč, ktorý roky dominoval svetovému tenisu, ktorý bol takmer nezdolateľný.

Zverenec Mariána Vajdu je opäť schopný konkurovať najlepším. A možno sa aj vyštverať na najvyšší stupienok svetového rebríčka. Jeho výkony svedčia o tom, že je pripravený fyzicky i psychicky. Posilnila ho náročná cesta, ktorou prešiel od júla minulého roka. Zvyšok lanskej sezóny pre zranenie lakťa vynechal, na kurty sa vrátil až v januári na Australian Open.

Šťastie mu však neprialo. Až do mája – po odohraní šiestich turnajov – nenazrel ani len do semifinále. Zlom prišiel vo Wimbledone. Djokovič na najslávnejšej tráve sveta dominoval a jeho zápasová bilancia v ostatných týždňoch je skvelá – zo šestnástich zápasov vyhral pätnásť.

Zdá sa, že starý-dobrý Djokovič je späť. So všetkým, čo k nemu patrí – veľkými víťazstvami i nevšednými emóciami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič