Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protesty nepomohli. Davis Cup čaká radikálna zmena, vo finále sa predstaví 18 tímov

Na zasadnutí Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) v Orlande schválili radikálnu reformu Davis Cupu. Tradičná súťaž mužských tímov vyvrcholí od roku 2019 turnajom pre 18 tímov počas jedného týždňa na jednom mieste. Jednotlivé zápasy sa budú nanovo hrať len na dva víťazné sety namiesto doterajších troch.

16.08.2018 17:27 , aktualizované: 17:57
debata
Slávny Davisov pohár prejde revolučnými zmenami. Foto: Reuters, Jason Cairnduff
Davisov pohár Slávny Davisov pohár prejde revolučnými zmenami.

Reformu 118 rokov starej súťaže výrazne presadzoval prezident ITF David Haggerty. Proti boli veľké európske federácie vrátane Británie, Nemecka či Českej republiky a napríklad druhá najúspešnejšia krajina v histórii Davis Cupu Austrália.

Napriek tomu dnes revolučný návrh získal potrebnú dvojtretinovú väčšinu od delegátov (71,4 percenta).

Veľkým argumentom pre súhlas so zmenou mohlo byť pre národné federácie finančné oživenie súťaže. Do Davisovho pohára má v prípade reformy vstúpiť investičná skupina Kosmos španielskeho futbalistu Gerarda Piquého, ktorá plánuje do súťaže vložiť počas 25 rokov tri miliardy dolárov.

Namiesto doterajšieho štvorkolového formátu zápasov na domácej pôde jedného z tímov, rozloženého do celého roka, tak budú Davis Cup už od budúcej sezóny tvoriť iba dve fázy.

Vo februári bude hrať 24 mužstiev kvalifikáciu podľa tradičného systému doma/vonku, pričom víťazi postúpia do finále a zdolaní pôjdu do nižších zónových skupín.

Na finálovom turnaji tak bude hrať 12 kvalifikovaných tímov, štyria semifinalisti z predchádzajúceho roka a dva tímy na pozvanie.

Mužstvá rozdelia do šiestich skupín po troch. Víťazi skupín a dva najlepšie tímy z druhých miest postúpia do štvrťfinále, od ktorého sa už bude hrať vyraďovacím spôsobom.

Tímy s najhoršou bilanciou, teda na 17. a 18. mieste, zostúpia do zónových skupín. Mužstvá na 5. až 16. mieste budú hrať nasledujúci rok kvalifikáciu.

Zápasy na finálovom turnaji budú tvoriť dve dvojhry a jedna štvorhra, ktoré sa odohrajú v jeden deň. V kvalifikácii a zónových skupinách I a II sa bude hrať na štyri dvojhry a štvorhru v priebehu dvoch dní.

Stretnutie na všetkých úrovniach Davis Cupu vo dvojhre aj štvorhre sa budú hrať len na dva sety s tajbrejkom v rozhodujúcom se­te.

debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup