Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión našiel svoje tenisové ja. Vo Wimbledone

Novak Djokovič je späť! Svetovému tenisu sa nemohlo stať nič lepšie. Z niekdajšej veľkej štvorky, ktorá sa v uplynulých dvoch rokoch scvrkla na legendárnu dvojku Federer - Nadal, je opäť aspoň trojka.

15.07.2018 17:47
djoko tenis Foto: ,
Novak Djokovič oslavuje svoj štvrtý wimbledonský titul.
debata (4)

Srbský velikán sa vrátil vo veľkom štýle – vyhral Wimbledon. Vo finále zdolal Kevina Andersona 6:2, 6:2, 7:6 (3).

Hoci to je pre 31-ročného Srba už trinásty grandslamový a štvrtý wimbledonský titul, predsa len je vzácnejší ako predošlé. Djokovič si ho vybojoval po dvoch rokoch, v čase, keď mu už mnohí neverili. Po mečbale zavrel oči, vztýčil prst k nebesiam a prežul steblo trávy – tak veľmi si ho váži.

„Je to úžasný pocit, pretože prvýkrát v kariére na mňa niekto kričí ,oci, oci', keď držím túto trofej,“ užíval si momenty, keď ho v hľadisku sledoval malý synček Stefan.

„Wimbledon je posvätné miesto pre svetový tenis a nie je nič krajšie, ako získať titul na tomto turnaji,“ dodal.

Pri všetkej úcte k včerajšiemu finále – to najvzrušujúcejšie videl Londýn už v piatok. Semifinálové zápasy boli vrcholom tretieho grandslamu sezóny. Najprv nekonečná, šesť a pol hodinová bitka Andersona s Johnom Isnerom, ktorá sa skončila v piatom sete výsledkom 26:24.

Áno, vidíte dobre – bol to najdlhší semifinálový zápas, aký kedy sledovali v staručkom All England Clube.

A potom ďalší maratón plný neuveriteľných výmen – duel Djokoviča s Rafaelom Nadalom sa zapíše medzi to najlepšie, čo Wimbledon vo svojej histórii ponúkol. Prerušili ho hodinu pred polnocou miestneho času a dohrali v sobotu popoludní.

Nečudo, že pred finále mali toho obaja plné zuby. „Hádam sa na centrálny dvorec vôbec dostaneme,“ smial sa Djokovič, keď sa ho pýtali na zvyšky energie, ktoré mu po päťhodinovom stretnutí zostali. Anderson bol na tom ešte horšie, veď dlhší zápas ešte nikdy v živote nehral.

„Uvidím, ako to pôjde. Neviem, ako zareaguje moje telo. Bolia ma chodidlá, dokonca ich mám opuchnuté,“ priznal.

Veru, Anderson si nevymýšľal. V troch zápasoch, ktoré predchádzali finále, strávil na kurte viac ako 15 hodín. Pripočítajte k tomu jeho chronické problémy so zadným stehenným svalom, pre ktoré nosil po celý čas kompresné nohavice, výsledok je zrejmý – „takmer prázdna nádrž“.

Djokovič však v Londýne vôbec nemusel štartovať. Uplnul iba mesiac odvtedy, čo na tlačovej konferencii na Roland Garros spochybnil svoju účasť na trávnatom grandslame. „Neviem. Naozaj neviem, čo budem teraz robiť. Prepáčte, neviem. Práve som sa vrátil z kurtu, prepáčte, ale neviem vám odpovedať,“ vravel po prehre s Talianom Marcom Cecchinatom.

Bol unavený, sklamaný a miestami neochotný. Taký, akého ho nepoznáme…

Ale netrvalo dlho, raketu vzal späť do ruky a oznámil svetu: „S Mariánom Vajdom sa budem pripravovať na Wimbledon.“ Urobil tak jedno z najlepších rozhodnutí v kariére.

Nielen preto, že vyhral. Niektorí ho totiž od účasti odhovárali. „Možno bude predsa len lepšie, ak vynecháš nadchádzajúcu časť sezóny. Tráva je nespochybniteľný zabijak sebavedomia. Počkaj si radšej na betón,“ radil mu legendárny Švéd Mats Wilander.

Ó, aký omyl. Ešteže Djokovič neposlúchol.

Muži – dvojhra – finále
Novak Djokovič (12-Srb.) – Kevin Anderson (8-JAR) 6:2, 6:2, 7:6 (3)

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Kevin Anderson #Wimbledon 2018