Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pôrod, operácia, triumf? Mama Serena nezabudla vyhrávať

Návraty po dlhodobých zraneniach sú vždy náročné. Ale čo tenistky, ktoré priviedli na svet nový život? Odpoveď poznajú len ony, my sa môžeme iba domnievať...

14.07.2018 10:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata

Keď sa Serena Williamsová po materskej dovolenke objavila na kurtoch, nik netušil, kam sa táto americká veteránka zaradí. Či telo poznačené vekom, zraneniami, operáciami a tehotenstvom ešte dokáže konkurovať mladým a dravým súperkám.

Azda len málokto predpokladal, že žena v rokoch, ktorá na dlhé mesiace odložila raketu do kúta, sa môže vrátiť tam, odkiaľ odchádzala. Cesta na vrchol je vždy dlhá a tŕnistá, nedá sa unáhliť. Krok po kroku, inak to nejde – Angličania tomu vravia „baby steps“.

Vyrovná sa Courtovej?

Lenže my rozprávame o 23-násobnej grandslamovej víťazke. Žene, ktorá na dve dekády uvrhla do tmavého tieňa všetky hráčky, ktoré s ňou kedy súperili. Čoskoro 37-ročná šampiónka v sobotu nastúpi na svoje desiate finále vo Wimbledone. Proti Nemke Angelique Kerberovej.

Ak vyhrá, bude to pre ňu už ôsmy londýnsky titul a 24. na úrovni veľkej štvorky. Toľko ich má iba legendárna Austrálčanka Margarete Courtová.

„Nie je tajomstvom, že mám za sebou veľmi náročný pôrod. Už som aj prestala počítať, koľkože operácií to mám za sebou. Bolo obdobie, keď som mala problém prejsť k poštovej schránke,“ podelila sa o svoje zdravotné problémy.

Pozíciu favorita nemá nikto rád. Je zaväzujúca i zväzujúca – keď sa očakávania naplnia, neoslavuje sa. Ak je však výsledok v rozpore s papierovými predpokladmi, sklamanie je obrovské. Serena si už zvykla, že od nej sa očakáva jedine víťazstvo. Po zranení, po pôrode, jednoducho stále.

Serena Williamsová. Foto: Reuters, PETER NICHOLLS
Serena Williamsová Serena Williamsová.

„To je neskutočné. Keď počujem ľudí, ako vravia: ,ó, ona je favoritka' – akoby si neuvedomovali, že za posledných 16 mesiacov som hrala iba na štyroch turnajoch a z toho polovicu času som pod srdcom nosila ďalšie stvorenie. Je to zaujímavé,“ odpovedala diplomaticky tým, ktorí od nej nečakajú nič iné ako ďalší triumf.

Stratila iba set

Do All England Clubu prišla s hviezdnou vizitkou – počtu trofejí však nezodpovedalo rebríčkové postavenie – 181. miesto na svete. Nedajte sa však pomýliť, toto číslo neuveriteľne zavádza.

Pred semifinále visel nad centrálnym dvorcom veľký otáznik. Serena, pre ktorú to bol v Londýne už šiesty zápas, sa dovtedy nestretla s hráčkou z elitnej päťdesiatky renkingu WTA. Odpoveď bola rýchla a nekompromisná – Nemku Juliu Görgesovú zdolala 6:2, 6:4. Bola to demonštrácia sily, výdrže aj vôle.

Počas uplynulých dvoch týždňov stratila iba jeden set, predviedla druhé najrýchlejšie podanie – 196 km/h, hneď za svojou sestrou Venus (198). Aj to sú čísla, ktoré z nej robia miernu favoritku. A myslia si to aj stávkové kancelárie, kurz na jej víťazstvo je 1,5 oproti 2,7 na Kerberovú.

Obe hráčky sa stretli aj vo finále 2016 – ako inak, vyhrala Serena. „Ale teraz musím predviesť zápas svojho života. Angelique je veľmi sebavedomá a na tráve hrá neskutočne dobre,“ zamyslela sa Američanka, ktorú bude v kráľovskej lóži podporovať kamarátka, vojvodkyňa zo Sussexu, Meghan Markleová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Angelique Kerberová #Wimbledon 2018